Proteste violente la Chişinău

Mii de persoane protestează la Chişinău pentru a cere anularea rezultatelor scrutinului parlamentar, manifestanţii revendicând, în urma unor incidente violente, ocuparea sediului Preşedinţiei.

99 afișări
Imaginea articolului Proteste violente la Chişinău

Proteste violente la Chişinău (Imagine: Mediafax Foto)

Cel puţin 20 de persoane au fost internate în Spitalul de Urgenţă din Chişinău, iar câteva zeci au necesitat ajutorul medicilor în urma protestelor din centrul capitalei, a anunţat directorul instituţiei, Gheorghe Ciobanu, citat de BASA-press. Ciobanu a precizat că starea pacienţilor nu este foarte gravă, majoritatea tinerilor primind ajutorul necesar. Unul dintre ei a suferit de o intervenţie chirurgicală. În spital este declarată stare de urgenţă, în timp ce medicii de pe ambulanţe au declarat că cel puţin 50 de tineri le-au solicitat ajutorul.

Protestatarii susţin că o tânără ar fi fost ucisă de forţele de ordine, dar autorităţile infirmă orice informaţie despre eventuale victime sau arestări. De altfel, Preşedinţia R.Moldova dezminte categoric informaţiile vehiculate de unele posturi de televiziune din România potrivit cărora Vladimir Voronin ar fi părăsit ţara.

Poliţia din R.Moldova a anunţat că nu va utiliza forţa împotriva protestatarilor, în pofida leziunilor suferite de unii agenţi de poliţie. Aproximativ zece poliţişti au fost răniţi după ce au fost loviţi cu pietre de protestatarii care au încercat să pătrundă în sediile Preşedinţiei, Parlamentului şi Guvernului. Potrivit paginii online a agenţiei Interfax, protestatarii au spart cordoanele poliţiei în apropierea Preşedinţiei şi sediului Parlamentului. La Preşedinţie, protestatarii i-au atacat cu pietre pe membrii forţelor de ordine, obligându-i să se retragă în curtea reşedinţei. Protestatarii au atacat şi porţile sediului Preşedinţiei, dar au fost dispersaţi cu tunuri de apă. O situaţie similară s-a produs în apropierea sediului Parlamentului.

Potrivit presei, preşedintele Vladimir Voronin se va adresa naţiunii la ora 19.30 (19.30 ora României).

Agenţia Unimedia a relatat că protestatarii au distrus uşa de la intrarea în sediul administraţiei prezidenţiale, iar pompierii au utilizat tunuri cu apă pentru dispersarea manifestanţilor. Sute de poliţişti au intervenit în forţă între protestatari şi i-au împins de pe scările sediului Preşedinţiei şi Parlamentului. Dispozitivele de poliţie au înconjurat sediul preşedinţiei. Protestatarii purtau drapele ale României, scandau lozinci anticomuniste şi au intonat imnul "Deşteaptă-te române!", potrivit Deutsche Welle.

Printre manifestanţi se află şi lideri ai partidelor de opoziţie. "Am considerat că este necesar să fiu alături de aceşti tineri minunaţi care au înţeles că este necesar să fie în acţiune şi să-şi expună punctul de vedere asupra a ceea ce s-a întâmplat în aceste alegeri", a declarat liderul Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova (PLDM), Vladimir Filat.

Vicepreşedintele Partidului Liberal (PL) şi primar al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a precizat că "este un protest spontan organizat de tineri".

În Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, manifestanţii au incendiat mobilierul scos din sediul Parlamentului. De asemenea, au spart geamurile şi au pătruns în incinta clădirii, vandalizând primul etaj. În acest moment, un birou al Parlamentului este incendiat, în timp ce fumul toxic produs de incendiu pare să-i împrăştie pe protestatari.

Totodată, manifestanţii distrug zona din preajma clădirii Parlamentului şi instituţiei prezidenţiale şi scot cu forţa şoferii din automobilele blocate în trafic, pe care îi obligă să participe la proteste.

Şeful Direcţiei poliţiei pentru ordine publică a Ministerului Afacerilor Interne, colonelul Petru Corduneanu, consideră că tinerii protestatari care au participat la manifestaţia de luni seara din centrul Chişinăului au fost instigaţi de liderii opoziţiei. Acesta a afirmat într-o conferinţă de presă că protestatarii au fost instigaţi de actuali şi foşti deputaţi, care au venit în piaţă cu megafoane. El a adăugat că, dacă se va dovedi că liderii opoziţiei sunt responsabili de acest lucru, împotriva lor vor fi iniţiate acţiuni penale.

Potrivit lui Corduneanu, autorităţile locale au autorizat protestul doar în apropierea monumentului lui Ştefan cel Mare, însă cei adunaţi la protest au destabilizat situaţia, blocând circulaţia şi încercând să intre în Parlament.

(Material realizat de Mihai Draghici, mihai.draghici@mediafax.ro)

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici