Proteste violente la Tel Aviv, în urma unui miting împotriva violenţelor poliţiei şi discriminării

Aproximativ 50 de persoane, majoritatea poliţişti, au fost rănite în timpul unor confruntări duminică seara, la Tel Aviv, în urma unui miting împotriva violenţelor comise de către poliţişti şi discriminării care-i vizează pe israelienii de origine etiopiană, relatează Le Monde în pagina electronică.

635 afișări
Imaginea articolului Proteste violente la Tel Aviv, în urma unui miting împotriva violenţelor poliţiei şi discriminării

Proteste violente la Tel Aviv, în urma unui miting împotriva violenţelor poliţiei şi discriminării (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Poliţia călare a folosit grenade asurzitoare pentru a dispersa mulţimea şi a o împiedica să ajungă la Primăria din Tel Aviv. Manifestanţii au răspuns aruncând cu pietre, sticle şi scaune spre poliţişti. Tunuri cu apă şi gaze lacrimogene au fost de asemenea folosite pentru dispersarea unor manifestanţi, pe străzi adiacente, dar fără rezultat.

Potrivit poliţiei, 46 de poliţişti şi cel puţin şapte manifestanţi au fost răniţi. Alţi 26 de manifestanţi au fost arestaţi. Ministrul pentru Securitate Internă Yitzhak Aharonovitch a declarat că dispersarea "manifestanţilor violenţi" era complicată deoarece aceştia nu aveau un lider cu care să se poată discuta.

Examen de conştiinţă

Aproximativ 10.000 de persoane - potrivit presei, 3.000 - potrivit poliţiei au venit să manifesteze la Tel Aviv după trei zile de la un miting similar, la Ierusalim, care a degenerat, la rândul lui.

Aceste proteste au fost declanşate de difuzarea în presa israeliană a unei înregistrări video care surprinde doi poliţişti bătând un militar de origine etiopiană care purta uniforma militară.

Ministrul israelian al Economiei Naftali Bennett i-a întâmpinat pe manifestanţi în locul în care au avut loc confruntările. El a declarat că societatea israeliană se află în faţa unui "examen serios de conştiinţă". "Ordinea este necesar să fie menţinută, iar noi trebuie să căutăm cu toţii adevăratele soluţii la probleme care au apărut într-un mod atât de dureros", a declarat el, citat de Cabinetul său.

Printre miile de manifestanţi, sute de israelieni au venit să-şi susţină compatriotul de origine etiopiană. Ei agitau pancarte pe care se puteau citi mesaje ca "un poliţist violent să stea în închisoare" sau "cerem egalitate în drepturi".

Ţară "rasistă"

"Eu sunt de culoare, deci trebuie să manifestez astăzi (duminică)", a declarat pentru AFP Eddie Maconen, în vârstă de 34 de ani. "Nu am cunoscut niciodată violenţa poliţiei, dar aceasta îmi loveşte comunitatea", a adăugat el. Manifestanţii vor ca poliţiştii violenţi să fie judecaţi, afirmă Maconen, care a sosit din Etiopia în urmă cu trei ani. Zion Cohen a defilat pentru a-şi susţine compatrioţii etiopieni. "Au dreptate sută la sută", este el de părere. Israelul "este o ţară rasistă, iar noi nu acceptăm", adaugă el.

Premierul israelian Benyamin Netanyahu a anunţat duminică, citat într-un comunicat, că urmează să îl întâlnească luni pe Damas Pakada, militarul bătut de către poliţişti, dar şi alţi reprezentanţi ai comunităţii etiopiene.

Peste 120.000 de evrei de origine etiopiană trăiesc în Israel. Ei sunt descendenţi ai unor comunităţi care au rămas despărţite de ceilalţi evrei timp de secole, pe care autorităţile religioase din Israel le-au recunoscut târziu ca fiind de aceeaşi confesiune. La sosirea lor în Israel, în 1984 şi 1991, ei au fost nevoiţi să facă faţă unei enorme prăpăstii culturale şi continuă să se confrunte cu probleme de integrare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici