Protestele continuă în Canada: Poliţia din Quebec a arestat 84 de persoane. La Montreal avocaţii au manifestat împotriva legii speciale

Poliţia din Quebec a arestat luni seara 84 de manifestanţi, în apropiere de locul unde se desfăşurase o întâlnire între Guvern şi liderii studenţilor, fără a se înregistra vreun incident violent.

388 afișări
Imaginea articolului Protestele continuă în Canada: Poliţia din Quebec a arestat 84 de persoane. La Montreal avocaţii au manifestat împotriva legii speciale

Protestele continuă în Canada: Poliţia din Quebec a arestat 84 de persoane. La Montreal avocaţii au manifestat împotriva legii speciale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am procedat la 84 de arestări pentru blocarea circulaţiei", a declarat o poliţistă.

Cu alte cuvinte, generând o îmbulzeală, tinerii, ale căror mâini au fost legate la spate cu fire de plastic alb înainte de a fi urcaţi la bordul autobuzelor, au comis o infracţiune la Codul rutier, pedepsită cu o amendă de circa 400 de dolari, fără înscriere în cazierul judiciar.

Cu toate acestea, operaţiunea poliţiei a surprins, în contextul reluării contactelor între studenţi şi Guvern.

Unul dintre negociatorii din cadrul Classe, sindicatul studenţesc cel mai radical, Philippe Lapointe, ar fi fost de asemenea arestat, dar eliberat rapid. Ar fi fost vorba aparent despre o eroare.

Manifestaţie inedită a avocaţilor la Montreal, împotriva legii speciale

Câteva sute de avocaţi, mulţi dintre ei purtând togă neagră cu guler alb, costume şi cravată sau robe negre şi pantofi negri lăcuiţi, au protestat luni seara la Montreal faţă de legea specială care limitează manifestaţiile.

Aşa cum le cere profesia, ei au rămas în legalitate şi au comunicat itinerariul poliţiei, conform textului votat pe 18 mai, în contextul conflictului dintre Guvern şi studenţii din Quebec, care a debutat cu patru luni în urmă.

Având câteva sute de participanţi, marşul a început de la Palatul Justiţiei. Printre manifestanţi s-au numărat avocaţi, notari şi magistraţi. Manifestaţia s-a desfăşurat în linişte, deşi se putea auzi în împrejurimi "concertul de caserole", formă de protest din timpul serii devenită obişnuinţă de mai multe zile în Montreal.

Protestatarii nu aveau decât o banderolă mare, albă, pe care se putea citi: Juriştii se opun legii speciale.

Poliţia a deviat traficul pentru ca manifestaţia să poată să îşi urmeze itinerariul, protestatarii ajungând în parcul Emilie-Gamelin, locul de plecare obişnuit al manifestaţiilor nocturne acompaniate de zgomotul infernal al miilor de caserole.

Înainte de a începe marşul, organizatorii, între care şi Remi Bourget, au declarat că ei intenţionează să îşi exprime "deruta" faţă de legea controversată, care aduce atingere, potrivit lor, libertăţii de manifestare şi exprimare.

Conform organizaţiilor studenţeşti, câteva sute de avocaţi le-au propus susţinerea profesională în conflictul cu Guvernul de centru-dreapta al lui Jean Charest.

În timp ce manifestaţia se desfăşura, liderii studenţilor purtau la Quebec discuţii cu ministrul Educaţiei, Michelle Courchesne, pentru a încerca să soluţioneze conflictul.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici