PROTESTELE DIN EGIPT: Cel puţin 51 de manifestanţi au fost ucişi. Mohamed ElBaradei cere o anchetă

Fraţii Musulmani egipteni au făcut apel, luni, la "revoltă", după ce armata a lansat tiruri în timpul unei manifestaţii de susţinere a preşedintelui înlăturat de la putere Mohamed Morsi, provocând moartea a cel puţin 51 de persoane şi rănirea altor 435, potrivit unui oficial al serviciilor de urgenţă.

410 afișări
Imaginea articolului PROTESTELE DIN EGIPT: Cel puţin 51 de manifestanţi au fost ucişi. Mohamed ElBaradei cere o anchetă

PROTESTELE DIN EGIPT: Cel puţin 42 de manifestanţi au fost ucişi. Mohamed ElBaradei cere o anchetă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Partidul Justiţiei şi Libertăţii (PLJ), organismul politic al Fraţilor Musulmani, face apel într-o declaraţie scrisă la "revolta marelui popor al Egiptului faţă de cei care încearcă să-i fure revoluţia cu tancurile".

PLJ "cere comunităţii internaţionale, grupurilor internaţionale şi tuturor oamenilor liberi din lume să intervină pentru a împiedica alte masacre (... şi) apariţia unei noi Sirii în lumea arabă", conform declaraţiei.

Potrivit Fraţilor Musulmani, cel puţin 35 de persoane au fost ucise în timp ce militari şi poliţişti au tras "cu gloanţe reale" asupra unor manifestanţi care se rugau luni dimineaţa.

"Bilanţul ar urma să crească", au adăugat ei în comunicat.

La rândul său, armata egipteană a acuzat "terorişti înarmaţi" de atacarea sediului Gărzii Republicane din Cairo, potrivit un comunicat citat de cotidianul oficial Al-Ahram.

"Dimineaţă, un grup de terorişti înarmaţi a încercat să invadeze (clădirea) Gărzii Republicane, atacând militari şi poliţia, provocând moartea unui ofiţer şi rănind mai mulţi recruţi, dintre care şase sunt în stare critică", a dat asigurări comunicatul.

"Dimineaţă, un grup de terorişti înarmaţi a încercat să invadeze (clădirea) Gărzii Republicane, atacând militari şi poliţia, provocând moartea unui ofiţer şi rănind mai mulţi recruţi, dintre care şase sunt în stare critică", a dat asigurări comunicatul.

Mohamed ElBaradei cere o anchetă privind violenţele comise luni la Cairo

Liderul politic egiptean Mohamed ElBaradei a cerut o "anchetă" în urma violenţelor soldate cu cel puţin 42 de morţi, luni dimineaţa, în timpul unei manifestaţii a militanţilor preşedintelui demis Mohamed Morsi în faţa sediului Gărzii Republicane din Cairo.

"Violenţa generează violenţă şi trebuie condamnată cu fermitate. Se impune o anchetă independentă. Tranziţia paşnică este singura cale", a scris laureatul premiului Nobel pentru Pace pe contul său de Twitter.

Frontul Slavării Naţionale (FSN), o coaliţie de partide de stânga, a condamnat "cu putere" aceste violenţe şi a îndemnat la efectuarea unei anchete transparente.

"Concluziile este necesar să fie accesibile marelui public", a insistat FSN.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici