Protestele faţă de creşterea preţului la carburant se extind în întreaga lume

Fermierii spanioli au organizat un marş de protest, camionagii israelieni au blocat traficul iar studenţii din Nepal au aruncat cu pietre în maşini, din cauza creşterii preţurilor la carburant şi a inflaţiei care afectează economia.

26 afișări
Imaginea articolului Protestele faţă de creşterea preţului la carburant se extind în întreaga lume

Protestele faţă de creşterea preţului la carburant se extind în întreaga lume (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Proteste ale camionagiilor, taximetriştilor, pescarilor şi fermierilor care cer reducerea taxelor la carburanţi, s-au înmulţit pe tot mapamondul, generând temeri legate de instabilitate politică şi regres economic.

În Madrid, mii de fermieri au blocat traficul cerând reducerea taxelor la carburanţi pentru atenuarea costurilor. "Aceasta este ultima picătură (...) Preţul motorinei şi al îngrăşămintelor este imposibil de suportat", spune Evaristo Ortega, unul dintre protestatari. Preţul la motorină a ajuns la aproape 1 euro de la 60 de cenţi cât costa în urmă cu un an.

În Statele Unite, statistica guvernamentală arată că americanii au folosit mai puţin maşinile în ultimele şase luni, recurgând mai mult la transportul în comun.

În Grecia, costurile de întreţinere au devenit principala îngrijorare înlocuind problema şomajului. Preţurile la alimente au crescut, transportatorii plătesc cu 13 la sută mai mult pe carburant decât în urmă cu un an, iar carburanţii utilizaţi pentru încălzire s-au scumpit cu 38 de procente. Aproximativ 2.000 de greci au protestat faţă de creşterea preţurilor şi au cerut implicare din partea Guvernului conservator.

Cu toate acestea Germania şi alte state ale Uniunii Europene susţin că se vor opune unui plan de reducere a taxelor pentru carburanţi pe care urmează să îl propună Franţa.

În Orientul Apropiat, şoferii de camion israelieni, cărora li s-au alăturat şoferii de autobuze şi taximetriştii, au îngreunat în mod intenţionat traficul în Tel Aviv. Ciocniri violente au avut loc când poliţia a încercat să intervină. Un şofer a fost rănit şi mai mulţi alţii au fost reţinuţi. Oficialii au anunţat că nu au nici o intenţie să reducă sistemul de impozitare pentru carburanţi.

Surse, citate de mass-media internaţională, au declarat că Republica Chineză va anunţa creşterea cu 18 la sută a preţului pentru benzină şi motorină începând de vineri, prima creştere în ultimele opt luni.

În Thailanda transportatorii au discutat cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe, Transport şi Energie. Concluziile negocierilor au fost pozitive, iar Guvernul thailandez va reduce taxele pentru carburanţi.

Sute de studenţii din Nepal au atacat cu pietre vehicule din capitala Kathmandu cerând reducere de 50 la sută pentru transport, comparativ cu 33 la sută în prezent.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici