Protestele masive obligă guvernul sârb să abandoneze deschiderea unei mine de litiu în vestul ţării

  • Guvernul sârb a decis să anuleze toate licenţele gigantului minier Rio Tinto
  • Compania dorea să deschidă o mină de litiu în apropierea oraşului Loznica din vestul ţării
  • Protestele masive ale ecologiştilor au determinat o schimbare de paradigmă în politica internă a Serbiei
1347 afișări
Imaginea articolului Protestele masive obligă guvernul sârb să abandoneze deschiderea unei mine de litiu în vestul ţării

Sursa foto: Profimedia

Timp de câteva săptămâni, mii de manifestanţi din Belgrad şi din alte oraşe sârbe au blocat drumurile şi podurile principale pentru a protesta faţă de noul proiect minier susţinut guvernamental în parteneriat cu compania multinaţională Rio Tinto.

Litiul, găsit din abundenţă de-a lungul graniţei sârbe cu Bosnia, este considerat unul dintre cele mai căutate metale ale viitorului, pe măsură ce lumea trece la surse de energie regenerabilă.

Protestele au scos în evidenţă problema în creştere a poluării din micuţa ţară din Europa de Sud-Est. Preşedintele Aleksandar Vučić a condamnat manifestaţiile, despre care a susţinut că sunt finanţate din străinătate pentru a destabiliza ţara.

Prim-ministrul Ana Brnabić a dat curs solicitărilor făcute de ecologiştii nemulţumiţi şi a luat decizia de a anula noul proiect minier.

„Am îndeplinit toate solicitările protestatarilor şi am pus capăt lui Rio Tinto în Republica Serbia. Totul s-a terminat. Aceasta este decizia finală a guvernului Republicii Serbia. Nu ne este frică de Rio Tinto. Suntem aici pentru oameni şi ţara noastră”, a declarat premierul sârb Ana Brnabić într-o conferinţă de presă televizată joi.

Răspunsul gigantului minier Rio Tinto nu a întârziat să apară. Compania şi-a exprimat dezamăgirea legat de abandonarea proiectului şi a criticat modul în care a fost purtat dialogul la nivel oficial. Mai mult decât atât, ar fi fost dedicaţi dezvoltării programului minier în conformitate cu reglementările sârbe şi internaţionale.

De-a lungul istoriei sale de aproape 150 de ani, Rio Tinto s-a confruntat cu acuzaţii de corupţie, degradare a mediului şi abuzuri ale drepturilor omului în siturile sale miniere.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici