Protestele violente continuă să facă victime din Irak: Numărul morţilor a ajuns la 46 de morţi şi sute de răniţi

Bilanţul persoanelor care au decedat în urma celor patru zile de manifestaţii antiguvernamentale din Irak a ajuns la 46 de morţi, după ce mişcarea de protest s-a accelerat în ulimele 24 de ore, conform site-ului agenţiei Reuters.

1416 afișări
Imaginea articolului Protestele violente continuă să facă victime din Irak: Numărul morţilor a ajuns la 46 de morţi şi sute de răniţi

Protestele violente continuă să facă victime din Irak: Numărul morţilor a ajuns la 46 de morţi şi sute de răniţi

Numărul de victime, în urma protestelor din capitala Bagdad şi din încă alte trei oraşe din sudul Irakului, a ajuns vineri la 46 de morţi şi încă alte sute de persoane rănite, în urma violenţelor.

Guvernul de la Bagdad a activat joi dimineaţă starea de urgenţă în capitala irakiană şi în oraşele sudice Nassiriya, Amara şi Hilla, ca urmare a începerii schimburilor de focuri între protestatari şi forţele de ordine.

În pofida ocupării de către forţele de ordine a spaţiilor publice din oraşele aflate sub starea de asediu, mişcările de protest au continuat şi s-au accentuat, cauzând dublarea numărului de persoane care au murit.

Cel mai puternic cleric local, Marele Ayatollah Ali al-Sistani, a făcut apel la evitarea violenţei şi a cerut autorităţilor guvernamentale să răspundă solicitărilor făcute de protestatari. „Autorităţile guvenamentale şi politice nu au răspuns cererilor populaţiei de a combate corupţia şi nu au realizat nimic în acest sens”; „Parlamentul deţine toată responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă”, a declarat Sistani printr-un comunicat public.

Prim-ministrul irakian, Adel Abdul Mahdi, a transmis, în cadrul unei declaraţii televizate din timpul nopţii, că înţelege starea de nemulţumire publică, dar că „nu există o soluţie magică” pentru problemele interne cu care se confruntă statul Irak.

Protestele împotriva corupţiei, calităţii slabe a serviciilor publice şi a ratei ridicate a şomajului au început marţi în Bagdad şi în încă trei oraşe din sudul ţării. Manifestanţii solicită, „căderea regimului” şi aprind focuri în jurul clădirilor administraţiei centrale şi ale sediilor partidelor politice.

Foto: Hepta

Taguri:
protest,
iark,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici