Protestele violente din Egipt, soldate cu cel puţin 92 de morţi, continuă. Mai multe sedii de instituţii au fost incendiate - VIDEO

Sediul central din Cairo al Partidului Naţional Democratic egiptean şi sediul Autorităţii fiscale egiptene au fost incendiate de protestatari sâmbătă seară, iar flăcările riscă să se extindă şi la clădirea Muzeului Egiptean, relatează BBC News Online.

85 afișări
Imaginea articolului Protestele violente din Egipt, soldate cu cel puţin 92 de morţi, continuă. Mai multe sedii de instituţii au fost incendiate - VIDEO

Protestele violente din Egipt, soldate cu cel puţin 92 de morţi, continuă. Mai multe sedii de instituţii au fost incendiate - VIDEO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sediul Autorităţii fiscale, un bloc de birouri aflat în centrul capitalei egiptene, se află în apropiere de sediul Ministerul de Interne şi de alte clădiri guvernamentale. Martori oculari, citaţi de BBC, au afirmat că în zonă au fost auzite şi focuri de armă.

Incendiul riscă să cuprindă şi clădirea Muzeului Egiptean, unde sunt depozitate cele mai importante exponate istorice şi culturale ale Egiptului.

Manifestanţii au încercat sâmbătă să atace postul de poliţie din oraşul Beni Soueif, situat la 140 de kilometri de Cairo, iar poliţia a ripostat. Surse din serviciile de securitate au afirmat că incidentul s-a soldat cu moartea a cel puţin 12 persoane.

Locuitorii din Cairo s-au organizat în echipe de apărare, înarmate cu bâte şi bare de fier, pentru a proteja populaţia de ameninţarea bandelor de hoţi care jefuiesc magazine, vandalizează locuinţe şi terorizează populaţia în diferite cartiere ale capitalei.

Mohamed ElBaradei, cel mai cunoscut reprezentant al opoziţiei egiptene, i-a cerut sâmbătă preşedintelui Hosni Mubarak să se retragă cât mai repede, pentru binele Egiptului.

ElBaradei, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a afirmat că numirea unui vicepreşedinte şi a unui nou prim-ministru nu sunt suficiente pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă Egiptul.

Grenadele cu gaze lacrimogene folosite de poliţiştii egipteni împotriva manifestanţilor sunt produse în Statele Unite, de o companie care a efectuat livrări şi în Tunisia şi Israel, relatează CNN.

Vopsite în albastru şi argintiu, tuburile fotografiate în Tunisia poartă inscripţia "CSI" si "Made in the U.S.A."

Avertismentele inscripţionate pe tuburi atrag atenţia că, aruncate direct către o persoană, tuburile pot provoca răni grave şi chiar moartea acesteia.

Ministrul Aviaţiei din guvernul egiptean demisionar, Ahamd Shafik, a fost însărcinat sâmbătă să formeze noul Executiv de la Cairo, a anunţat televiziunea de stat egipteană.

Shafik este o personalitate în general apreciată în rândurile elitei egiptene, inclusiv în mediile opoziţiei.

Mai mulţi analişti au afirmat că el ar putea fi unul dintre succesorii preşedintelui Hosni Mubarak în cazul în care funcţia de şef al statului ar rămâne vacantă.

Cel puţin o persoană a murit, sâmbătă, după ce poliţia egipteană a deschis focul asupra demonstranţilor, la sediul Ministerului de Interne din Cairo, relatează CNN.

Conform BBC, protestatarii au încercat să forţeze intrarea în sediul Ministerului de Interne, iar poliţia a folosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc pentru a-i împiedica să pătrundă în clădire.

Potrivit Al-Jazeera, confruntările de la Ministerul de Interne s-ar fi soldat cu moartea a cel puţin trei protestatari.

Directorul serviciilor egiptene de informaţii, Omar Suleiman, a depus sâmbătă jurământul în funcţia de vicepreşedinte al Egiptului, a anunţat presa oficială egipteană.

Suleiman a devenit astfel primul vicepreşedinte numit în funcţie de la preluarea puterii de către Hosni Mubarak, în 1981.

Tineri egipteni au format sâmbătă un lanţ uman în jurul muzeului din Cairo, pentru a proteja colecţiile, iar în întregul oraş se formează comitete de voluntari ale Fraţilor Musulmani, pentru a asigura protecţia în faţa jafurilor, în cea de-a cincea zi a protestelor din Egipt.

Fraţii musulmani, principala forţă de opoziţie din Egipt, au anunţat că au recrutat voluntari pentru comitetele de cartier în întregul oraş, acestea urmând să asigure protecţia clădirilor publice şi private. Comitetele "vor încerca să protejeze proprietăţile", a declarat Salah Abdelraouf, reprezentant al mişcării care a anunţat joi seară că participă la manifestaţiile împotriva regimului preşedintelui Hosni Mubarak.

Cel mai influent predictator din lumea arabă, şeicul Youssef Al-Qardaoui, a declarat sâmbătă că numai plecarea preşedintelui Hosni Mubarak poate rezolva criza din Egipt şi a cerut poporului egiptean să continue revolta paşnică,.

"Îl sfătuiesc pe preşedintele Mubarak să plece, să părăsească Egiptul (...) Singura soluţie pentru rezolvarea problemei este plecarea lui Mubarak", a declarat şeicul Qaradoui, influent teolog sunnit care conduce Uniunea mondială a ulema musulmani.

Şeicul Al-Qadaoui, originar din Qatar, este şi unul dintre liderii spirituali ai Frăţiei musulmane.

Armata egipteană a cerut sâmbătă populaţiei să se apere de jefuitori, conform unui comunicat difuzat de televiziunea de stat de la Cairo.

Zeci de magazine au fost devastate în mai multe cartiere din Cairo, iar poliţia, atacată de manifestanţi în timpul protestelor din ultimele cinci zile, nu mai este prezentă pe străzi.

Citeşte continuarea aici

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici