Puternicul taifun Bolaven a atins coasta Japoniei

Un puternic taifun a atins uscatul duminică deasupra insulei japoneze Okinawa, aducând rafale de vânt de o intensitate nemaiîntâlnită în Japonia de câteva decenii, relatează CNN în pagina electronică.

350 afișări
Imaginea articolului Puternicul taifun Bolaven a atins coasta Japoniei

Puternicul taifun Bolaven a atins coasta Japoniei

Probabil va fi cel mai puternic taifun din 1956, a declarat meteorologul CNN International Tom Sater. Ca întindere "este aproximativ de dimensiunea zonei dintre Franţa şi Polonia", a declarat acesta.

Cu o întindere a norilor de 2.000 de kilometri, taifunul Bolaven este de 20 de ori mai mare ca lungimea insulei Okinawa.

Infrasctructura insulei Okinawa este construită să reziste furtunilor violente. "Totul este făcut din beton solid", a declarat vânătorul de furtuni James Reynolds care a urmărit taifunul.

Duminică seară, Bolaven avea o viteză constantă a vântului de 213 kilometri pe oră cu rafale care atingeau şi 259 kilometri pe oră - cea mai mare viteză de la taifunul Naha în 1956.

Furtuna este în curs să lovească China şi peninsula coreeană.

"Taifunul produce valuri de până la 16 metri înălţime, aşadar posibilitatea ca furtuna să provoace valuri de 8 până la 10 metri pe coastă este ridicată", a declarat Tom Sater. Rafalele de vânt vor fi atât de puternice încât nu vor doborî doar copaci, putând chiar să răstoarne automobile. Totalul precipitaţiilor ar putea depăşi 500 mm în 24 de ore, a mai declarat acesta.

Valurile înalte ar putea provoca inundarea completă a autostrăzilor de pe insulele aflate aproape de nivelul mării.

Peste 400.000 de oameni din zonă locuiesc la o altitudine de mai puţin de 50 de metri. Anumite zone joase au fost evacuate preventiv.

"Furtuna va continua la nivelul de taifun în Marea Chinei de Est apoi în Marea Galbenă cu ochiul furtunii pe peninsula coreeană", a mai declarat Sater.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici