Putin a recunoscut public că Grupul Wagner al lui Prigojin este finanţat în totalitate de Kremlin

Grupul Wagner este finanţat în totalitate de Kremlin şi a primit zeci de miliarde de ruble din bani publici în ultimul an, a declarat marţi preşedintele rus Vladimir Putin, la câteva zile după rebeliunea grupului paramilitar.

1718 afișări
Imaginea articolului Putin a recunoscut public că Grupul Wagner al lui Prigojin este finanţat în totalitate de Kremlin

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

"Vreau să subliniez şi vreau ca toată lumea să ştie despre asta: Întreţinerea întregului Grup Wagner a fost asigurată în totalitate de stat", a declarat Putin la o întâlnire cu oficiali din cadrul Ministerului rus al Apărării, potrivit agenţiilor de presă de stat TASS şi Ria Novosti. "De la Ministerul Apărării, de la bugetul de stat, am finanţat în totalitate acest grup".

Din mai 2022 până în mai 2023, statul rus a plătit mai mult de 86 de miliarde de ruble (aproximativ 940 de milioane de dolari) către Grupul Wagner, a precizat Putin.

Este pentru prima dată când Putin a recunoscut public că grupul a fost finanţat de statul rus.

Grupul paramilitar Wagner, creat în 2014 de către oligarhul Evgheni Prigojin, a fost implicat în unele dintre cele mai aprige lupte din timpul invaziei Rusiei în Ucraina şi este activ în diverse locaţii din Africa şi Orientul Mijlociu.

Dar grupul este în prezent într-o situaţie dificilă, după ce trupele Wagner, conduse de Prigojin, s-au întors împotriva conducerii militare a Rusiei la sfârşitul săptămânii trecute, aducând ţara în pragul unui război civil.

Revolta Grupului Wagner s-a încheiat prin faptul că Prigojin a ajuns la un acord cu Kremlinul şi Minskul, conform căruia toţi luptătorii implicaţi în rebeliune vor evita urmărirea penală, în timp ce liderul de război a fost exilat în Belarus.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici