Putin a trezit dorinţele imperiale. După Orban cu Ungaria Mare, o televiziune turcă prezintă harta ţării care în 2025 ar avea Cipru şi părţi din Siria, Irak şi chiar Armenia

Putin a trezit dorinţele imperiale. După Orban cu Ungaria Mare, o televiziune turcă prezintă harta ţării care în 2025 ar avea Cipru şi părţi din Siria, Irak şi chiar Armenia, conform Visegrad 24.

1831 afișări
Imaginea articolului Putin a trezit dorinţele imperiale. După Orban cu Ungaria Mare, o televiziune turcă prezintă harta ţării care în 2025 ar avea Cipru şi părţi din Siria, Irak şi chiar Armenia

Putin a trezit dorinţele imperiale. După Orban cu Ungaria Mare, o televiziune turcă prezintă harta ţării care în 2025 ar avea Cipru şi părţi din Siria, Irak şi chiar Armenia

Harta extinsă a Turciei prezentată la un show TV ocupă mari porţiuni din ţările vecine. Chiar dacă nu este un proiect asumat de guvernul de la Ankara, se ştiu tendinţele expansioniste ale Turciei, cel puţin în estul Mediteranei. De asemenea, armata Turciei a intrat în Siria, pe motiv că vrea să stabilească o zonă tampon de 30 de km, la graniţa dintre cele două state, pentru a disloca refugiaţi acolo. Totodată, Armata Turciei face raiduri dese în Irak şi Siria pentru a lichida grupurile kurde.

Un element deja devenit comun este afişarea simbolurilor Imperiului Otoman la diferite activităţi publice la care participă preşedintele Erdogan, lucru văzut mai intens la conversia în moschee a Hagiei Sofia, construită de bizantini şi considerată a opta minune a lumii.

Erdogan şi-a asumat rolul de lider al lumii musulmane şi consideră gruparea teroristă Hamas o organizaţie patriotică, intrând în opoziţie cu Israelul, SUA şi UE, în timp ce principalii lideri Hamas şi-au găsit refugiul în Turcia.

Toate se întâmplă în timp ce economia Turciei face cu greu faţă proiectelor megalomanice ale lui Erdogan, Banca centrală a crescut dobânda-cheie la 45%, în timp ce inflaţia a urcat la 65% în ianuarie, iar lira a ajuns la noi minime record faţă de dolar.

Dar cel mai toxic lider regional rămâne, însă, Putin care vrea să refacă graniţele URSS, a declarat-o de multe ori, iar mai nou a numit o comisie să identifice inclusiv proprietăţile Imperiului Ţarist, pe care vrea să le revendice. A pornit un război teritorial contra Ucrainei şi ameninţă Polonia, Moldova şi statele baltice, dar şi ţări din Asia Centrală, precum Kazahstanul.

Nu este de mirare atunci că cei mai apropiaţi şefi de state de Putin, cel care-l numesc „bunul meu prieten”, au pornit acelaşi tip de campanii, la nivel declarativ, deocamdată.

După Putin şi Erdoga, Viktor Orban se afişează cu harta Ungariei Mari, declară refacerea graniţelor Ungariei ca un obiectiv politic şi nu se sfieşte să apere politica agresivă a Rusiei prin blocarea ajutoarelor financiare ale UE pentru Ucraina, împiedicarea aderării la UE a acestei ţări, dar şi blocarea pentru aproape un an a aderării la NATO a Suediei.

Poziţia României este una delicată în mijlocul acestor ţări cu preşedinţi care visează la teritoriile pierdute în secolele trecute, mai ales că pretenţiile Ungariei vizează direct Transilvania. Polonia s-a trezit înaintea noastră şi are pe rol programe de înzestrare a armatei la un nivel mult peste ţări precum Germania sau Franţa. Şi-a dezvoltat, de asemenea, o puternică industrie de apărare şi păstrează relaţii bune cu vecinii, precum Ucraina şi statele baltice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici