Putin ar putea deveni liderul celui mai puternic partid din Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin ar putea deveni, în cursul acestei luni, liderul celui mai puternic partid din Rusia, sporindu-şi influenţa după încheierea mandatului prezidenţial, a declarat luni preşedintele Camerei superioare a Parlamentului.

21 afișări
Imaginea articolului Putin ar putea deveni liderul celui mai puternic partid din Rusia

Putin ar putea deveni liderul celui mai puternic partid din Rusia (Imagine: Mediafax Foto)

Cel de-al doilea mandat prezidenţial al lui Putin se va încheia la 7 mai, când aliatul şi protejatul său, Dmitri Medvedev, va fi învestit în funcţia de preşedinte al Rusiei, după câştigarea alegerilor.

Putin va deveni premier, dar preluarea conducerii partidului Rusia Unită, cu amplă majoritate în Parlament, îi va consolida poziţia. Premierul îl poate demite pe preşedinte, dar are nevoie de aprobarea Parlamentului pentru această măsură. Preşedintele în exerciţiu are relaţii strânse cu structurile partidului, întrucât acesta s-a numărat printre fondatorii formaţiunii.

Putin poate deveni liderul facţiunii, cel mai probabil la Congresul din cursul acestei luni, a anunţat purtătorul de cuvânt al Camerei superioare a Parlamnetului, Serghei Mironov, potrivit publicaţiei Kommersant.

"Este posibil să se întâmple" ca Putin să fie ales la şefia partidului în cursul acestei luni, a răspuns Mironov, la o întrebare în acest sens.

"Preşedintele ar trebui, după părerea mea, să fie apolitic. Poate acest lucru ar fi bun şi pentru premier. Dar înţeleg de ce Vladimir Putin ar putea conduce partidul Rusia Unită", a adăugat acesta.

Potrivit unor analişti, Putin, şi nu Medvedev, va deţine adevărata putere după învestirea noului preşedinte.

Formaţiunea Rusia Unită se va reuni în congres la 14-15 aprilie. Putin a anunţat în cadrul unei conferinţe de partid anul trecut că ar putea ocupa funcţia de premier, după ce nu va mai fi preşedinte.

În cadrul alegerilor din decembrie 2007, Rusia Unită a câştigat 315 mandate din cele 450 din Camera inferioară a Parlamentului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici