Putin, de acord că disputa privind scutul antirachetă trebuie să fie mai transparentă

Preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut, marţi, că încă mai există neînţelegerile în legătură cu amplasarea unui scut antirachetă american în Europa, dar Moscova şi Washingtonul ar trebui să crească transparenţa acţiunilor legate de dispută, relatează RIA Novosti, în pagina electronică.

159 afișări
Imaginea articolului Putin, de acord că disputa privind scutul antirachetă trebuie să fie mai transparentă

Putin, de acord că disputa privind scutul antirachetă trebuie să fie mai transparentă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Neînţelegerile încă rămân, dar sunt de acord, în general cu preşedintele american (Barack) Obama că ceea ce trebuie şi cu siguranţă ceea ce putem face în acest domeniu este să ne facem acţiunile mai deschise şi mai transparente", a declarat Putin în cadrul unei conferinţe de presă după concluziile summitului G8 din Lough Erne, Irlanda de Nord.

Putin a declarat că părţile ar trebui să continue discuţiile pe această temă în timpul vizitei lui Obama în Rusia, pentru summitul G20 din 5 şi 6 septembrie.

Scutul american antirachetă din Europa, despre care NATO şi Statele Unite susţin că are ca scop să contracareze ameninţările din partea Coreei de Nord şi Iranului, a fost o sursă de fricţiuni în relaţiile ruso-americane de mai mulţi ani.

Rusia şi NATO au fost de acord oficial să coopereze pe tema scutului antirachetă la summitul NATO din 2010 de la Lisabona, dar negocierile s-au concentrat în parte pe cererile Rusiei de garanţii legale că sistemul nu va viza capacităţile sale de disuasiune.

La jumătatea lui martie, Statele Unite au anunţat că îşi modifică sistemul de apărare antirachetă, abadonând planurile de staţionare a unor interceptori SM-3 IIB în Polonia în 2022.

Oficialii ruşi au răspuns că aceasta nu are nimic de-a face cu îngrijorările lor cu privire la scutul antirachetă din Europa şi a reiterat cererile sale de garanţii legale că nu vor fi vizate forţele sale nucleare strategice.

Deşi analiştii s-au grăbit să interpreteze schimbările de plan ale Statelor Unite drept o concesie făcută Rusiei, oficialii americani au respins această sugestie.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici