Putin răspunde criticilor: Preşedintele Rusiei promite să acţioneze pentru o reglementare negociată a conflictului din Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a dat asigurări luni că Rusia va face tot posibilul pentru a favoriza o reglementare negociată a conflictului din Ucraina, după prăbuşirea avionului malaysian, şi a cerut un acces securizat pentru experţii internaţionali la locul catastrofei.

1712 afișări
Imaginea articolului Putin răspunde criticilor: Preşedintele Rusiei promite să acţioneze pentru o reglementare negociată a conflictului din Ucraina

Vladimir Putin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Rusia va face tot ce-i stă în putere astfel încât conflictul să treacă de la o fază militară la o fază de negocieri paşnice, prin căi exclusiv diplomatice", a declarat Putin într-o înregistrare video, difuzată de Kremlin fără alte precizări.

În opinia sa, catastrofa "cu siguranţă nu s-ar fi produs dacă luptele nu s-ar fi reluat la 28 iunie", după decizia Kievului de a pune capăt armistiţiului.

"În acelaşi timp, nimeni nu trebuie şi nu are dreptul să folosească această tragedie în scopuri politice egoiste", a adăugat el.

"Toţi cei care sunt responsabili de situaţia din regiune trebuie să îşi asume responsabilităţile în faţa propriului popor, precum şi în faţa celor din ţările ai căror cetăţeni au murit în această catastrofă", a adăugat preşedintele rus.

Referitor la ancheta privind prăbuşirea avionului, liderul de la Kremlin a apreciat că este "indispensabil să se facă totul pentru a garanta securitatea activităţii experţilor internaţionali la locul tragediei".

El a apreciat că prezenţa reprezentanţilor separatiştilor, ai serviciilor de intervenţie ucrainene şi a experţilor malaysieni nu este suficientă şi consideră "indispensabilă" sosirea unui "grup de experţi sub egida OACI (Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale), care să constituie o comisie internaţională".

"Trebuie făcut absolut totul pentru securitatea sa totală şi absolută şi trebuie garantate coridoare umanitare necesare activităţii sale", a adăugat Vladimir Putin.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici