Putin spune că atacul de la Moscova a fost comis de către "islamişti radicali", dar susţine în continuare că Ucraina a fost implicată

  • Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat pentru prima dată că "islamiştii radicali" se află în spatele atacului de vineri de la o sală de concerte de la periferia Moscovei.
  • Liderul de la Kremlin susţine în continuare că Ucraina ar fi putut fi implicată şi a sugerat că Washingtonul ar fi încercat să muşamalizeze acest lucru.
1413 afișări
Imaginea articolului Putin spune că atacul de la Moscova a fost comis de către "islamişti radicali", dar susţine în continuare că Ucraina a fost implicată

Unsprezece persoane au fost reţinute sâmbătă în legătură cu atacul din noaptea precedentă, în urma căruia bărbaţi înarmaţi au pătruns în populara sală de concerte Crocus City Hall, au deschis focul asupra spectatorilor şi au incendiat clădirea, ucigând cel puţin 139 de persoane şi rănind alte 182, informează The Moscow Times.

"Ştim că această crimă a fost comisă de islamişti radicali, a căror ideologie este combătută de secole de lumea islamică însăşi", a declarat Putin în cadrul unei întâlniri televizate cu înalţi oficiali guvernamentali.

"Vedem, de asemenea, că Statele Unite, prin diverse mijloace, încearcă să îşi convingă sateliţii, precum şi alte ţări, că, potrivit informaţiilor lor, nu ar fi existat nicio urmă de implicare a Kievului în atacul terorist de la Moscova", a continuat el.

"Această atrocitate poate fi doar o verigă dintr-o serie întreagă de încercări ale celor care se află în război cu ţara noastră din 2014", a declarat Putin, referindu-se la Ucraina ca la un "regim neonazist".

"Desigur, este necesar să răspundem la întrebarea: de ce, după ce au comis crima, teroriştii au încercat apoi să meargă în Ucraina? Cine îi aştepta acolo?".

Putin afirmase anterior că autorii atacului încercau să fugă în Ucraina.

Filiala ISIS-K, afiliată Statului Islamic, a revendicat responsabilitatea pentru atac, cel mai sângeros din Rusia de la asediul şcolii Beslan din 2003, iar canalele de socializare legate de gruparea teroristă au publicat videoclipuri cu atacatorii.

Anterior, luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze aparenta legătură dintre Statul Islamic şi atacul de la sala de concerte.

Kievul a negat cu fermitate orice implicare în atacul de la Crocus City Hall

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski spus că era "absolut previzibil" faptul că Putin a tăcut timp de 24 de ore înainte de a lega atentatul de Ucraina.

Consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak a declarat vineri că administraţia de la Kiev nu a avut nicio legătură cu atacul. "Ucraina se luptă cu armata rusă de mai bine de doi ani. Şi totul în acest război va fi decis doar pe câmpul de luptă", a scris Podoliak pe platforma X. El a adăugat că Ucraina nu a recurs niciodată la utilizarea metodelor teroriste.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici