R.Moldova trebuie să evite o criză politică de tipul celei din Ucraina

Liderii fostei opoziţii de la Chişinău, care i-au învins pe comunişti în alegerile anticipate din R. Moldova, au de învăţat o lecţie esenţială din experienţa statului vecin, Ucraina, despre ceea ce nu trebuie să facă, comentează diplomatul Louis O'Neill, citat de Europa Liberă în pagina electronică.

12 afișări
Imaginea articolului R.Moldova trebuie să evite o criză politică de tipul celei din Ucraina

Preşedintele Republicii Moldova Vladimir Voronin (Montaj foto)

Fostul şef al misiunii OSCE în Republica Moldova, Louis O'Neill, apreciază într-o analiză pentru openDemocracy.net, că statul nu trebuie aruncat într-o turbulenţă politică similară celei din Ucraina.

Deşi au în faţă un bloc de patru partide, de această dată comuniştii dispun de suficiente mandate pentru a strica jocurile democraţilor şi a arunca din nou statul într-o turbulenţă politică, întrucât în Republica Moldova preşedintele este ales în Parlament, de o majoritate de 61 de voturi din totalul de 101. Comuniştii deţin aproape jumătate din Legislativ, putând bloca orice candidat prezidenţial.

Legislaţia ţării permite însă doar două încercări de a alege preşedintele, după care Parlamentul trebuie dizolvat, în timp ce Constituţia permite această procedură o singură dată într-un an. Astfel, în lipsa unei coaliţii de unitate naţională sau a unui preşedinte neutru acceptabil pentru toţi, Voronin ar putea rămâne preşedinte în exerciţiu până la alegerea şi instalarea unuia nou, în timp ce opoziţia va opta pentru ca preşedintele Parlamentului (care va fi ales în curând cu majoritatea simplă) să fie şeful statului.

Ambele argumente fiind valabile din punct de vedere legal, decizia va cădea în sarcina Curţii Constituţionale, loială comuniştilor. În plus, Constituţia nu e foarte clară cu privire la când anume în 2010 pot fi organizate alegeri anticipate, unii experţi considerând că e vorba de un an de la alegerile la termen, iar alţii de un an calendaristic, adică 1 ianuarie, dilemă în care va interveni din nou Curtea Constituţională.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici