Răbufnire de xenofobie la Neapole

Locuitorii oraşului Neapole au anticipat noua politică antiimigraţie a Guvernului italian şi au luat legea în propriile mâini, incendiind taberele de romi instalate la periferia oraşulului din sudul Italiei, comentează cotidianul britanic The Times în ediţia electronică.

17 afișări
Imaginea articolului Răbufnire de xenofobie la Neapole

Răbufnire de xenofobie la Neapole (Imagine: Mediafax Foto)

Prima etapă a noii politici promise de noul Guvern de centru-dreapta de la Roma a vizat taberele improvizate amplasate la periferia marilor oraşe italiene. Locuitorii din Neapole au anticipat însă noua politică a Executivului italian şi au luat legea în propriile mâini, scrie The Times.

Oraşul din sudul Italiei a fost cuprins de un val de furie după ce o tânără de etnie romă a fost acuzată că a încercat să fure un bebeluş dintr-o locuinţă din Neapole. Urmărită de mama copilului şi de vecini, românca a fost salvată de la linşaj de poliţiştii italieni.

În fiecare noapte, la ordinele mafiei locale, La Camorra, grupuri de tineri pe scutere au incendiat taberele de romi din cartierul Ponticelli şi au blocat ulterior intervenţia pompierilor locali. Localnicele au început apoi să îi ironizeze pe pompieri, strigând "voi stingeţi incendiile, noi le vor declanşa din nou mai târziu", scrie cotidianul britanic.

Câteva sute de romi au părăsit oraşul, cu cele câteva bunuri salvate încărcate în camionete sau în roabe, o privelişte care aminteşte de refugiaţii de război, adaugă The Times. Alţi imigranţi au fost plasaţi sub protecţia poliţiei în alte zone din regiunea Campania, în timp ce unii au fost adăpostiţi în casele mai multor locuitori şocaţi de această răbufnire de "xenofobie".

Atacurile comise la Neapole sunt însă rezultatul unei stări de indignare care s-a acumulat în timp din cauza creşterii nivelului de infracţionalitate şi degradării urbane, delicte de care sunt acuzaţi, în mare parte, romii şi imigranţii români, conchide The Times.

Ministrul român de Interne, Cristian David, care s-a întâlnit, joi, cu omologul său din Guvernul de la Roma, a subliniat că italienii trebuie să facă distincţie între "românii cinstiţi" şi infractorii care "au pătat imaginea tuturor românilor care muncesc în străinătate".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici