Radovan Karadzici declară că a făcut tot posibilul pentru a evita războiul

Fostul lider politic al sârbilor din Bosnia Radovan Karadzici a declarat marţi, în deschiderea prezentării apărării, în faţa judecătorilor Tribunalului Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, că a făcut tot posibilul pentru a "evita războiul".

199 afișări
Imaginea articolului Radovan Karadzici declară că a făcut tot posibilul pentru a evita războiul

Radovan Karadzici (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu ar trebui să fiu acuzat, (ci) ar trebui să fiu recompensat pentru toate faptele bune pe care le-am făcut, (şi anume) am făcut tot ceea ce era omeneşte posibil să evit războiul şi să reduc suferinţa oamenilor", a declarat el pe un ton calm.

"Nimeni nu a crezut că ar fi existat un genocid în Bosnia", a spus el la Haga, unde se află sediul TPI. Karadzici a adăugat că este un om "blând, tolerant, cu o mare capacitate de a-i înţelege pe ceilalţi".

Radovan Karadzici, în vârstă de 67 de ani, este acuzat de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război comise în timpul Războiului din Bosnia, în perioada 1992-1995, în cursul căruia au fost ucise aproximativ 100.000 de persoane.

El este judecat pentru masacrarea a aproximativ 8.000 de bărbaţi şi tineri musulmani la Srebreniţa, în estul Bosniei, în iulie 1995, în cadrul a ceea ce este considerat cel mai important masacru comis în Europa după al Doilea Război Mondial.

Potrivit actului de acuzare, el a încercat să "alunge pentru întotodeauna musulmanii şi croaţii din teritoriile revendicate de către sârbi în Bosnia".

Karadzici, cu părul grizonant, purtând un costum de culoarea albastru închis şi o cravată în dungi de culoarea albastru cu alb, a adăugat că a fost "strict cu sine şi cu alţii, în vederea introducerii unei puteri democratice".

Pentru a se apăra, Karadzici dispune de aproximativ 300 de ore, alocate de către judecători, aceeaşi perioadă de timp fiind acordată acuzării, în cursul cărora va chema la bară aproximativ 300 de martori.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici