Raid al avioanelor americane fără pilot în Pakistan, împotriva numărului doi în ierarhia Al-Qaida

Tirurile avioanelor americane fără pilot, care au ucis luni dimineaţa 15 presupuşi insurgenţi în regiunea tribală din nord-vestul Pakistanului, îl vizau pe Abu Yahya al-Libi, numărul doi în ierarhia Al-Qaida, potrivit New York Times.

325 afișări
Imaginea articolului Raid al avioanelor americane fără pilot în Pakistan, împotriva numărului doi în ierarhia Al-Qaida

Abu Yahya al-Libi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Oamenii sunt foarte curioşi să afle dacă acesta mai este în viaţă", a declarat un oficial american, citat de New York Times. "Va fi nevoie de timp pentru a şti sigur dacă a murit. Dar este vorba despre numărul doi în ierarhia Al-Qaida, ar fi o lovitură foarte grea", a adăugat aceeaşi sursă.

Deşi oficialii citaţi au declarat că ţinta atacului a fost Abu Yahya al-Libi, aceştia nu au putut confirma moartea lui. El a mai fost declarat mort - în mod eronat - în urma unui atac cu avioane fără pilot, în decembrie 2009.

Potrivit unei surse din cadrul serviciilor de securitate pakistaneze, citată de New York Times, "s-ar părea că este mort".

"Ar fi o lovitură gravă pentru Al-Qaida, eliminarea numărului doi în ierarhie, de două ori în mai puţin de un an", a declarat un oficial american sub protecţia anonimatului.

Fostul număr doi al Al-Qaida, Atiyah abd al-Rahman, a fost ucis în Pakistan, în zona tribală Waziristan la 22 august.

Abu Yahyia al-Libi, un libian considerat unul dintre principalii strategi ai Al-Qaida, a apărut în ultimii ani în mai multe mesaje video ale reţelei teroriste. În martie, el îi îndemna pe rebelii libieni să îşi continue ofensiva împotriva regimului Kadhafi.

Cei 15 presupuşi terorişti au fost ucişi luni dimineaţa de un atac al avioanelor americane fără pilot, în regiunea tribală din nord-vestul Pakistanului, pe fondul intensificării atacurilor, în urma conferinţei NATO de luna trecută de la Chicago.

Două rachete au fost lansate asupra unei baze a rebelilor, în regiunea Mir Ali, situată la 25 de kilometri est de Miranshah, capitala Waziristanului de Nord, în apropierea graniţei afgane, potrivit unoroficiali din cadrul serviciilor de securitate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici