Raiduri în masă în Rusia: Este vizată organizaţia condusă de liderul opoziţiei Aleksei Navalnîi

Autorităţile din Rusia organizează raiduri în masă la sediile opoziţiei politice, Fundaţia Anti-Corupţie, pentru anchetarea activităţii membrilor organzaţiei, suspectaţi de înfăptuirea unor infracţiuni de natură financiară, la o săptămână după ce gruparea a fost catalogată ca fiind „agent străin”.

1480 afișări
Imaginea articolului Raiduri în masă în Rusia: Este vizată organizaţia condusă de liderul opoziţiei Aleksei Navalnîi

Raiduri în masă vizează sediile organizaţiei condusă de liderul opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi

Raidurile asupra sediilor mişcării de opoziţie, condusă de Aleksei Navalnîi, vin ca urmare a catalogării acesteia, de către autorităţile ruse, ca fiind un „agent străin” responsabil de înfăptuirea mai multor acte de fraudă şi infracţiuni financiare, relatează site-ul cotidianului The Guardian.

Liderii opoziţiei denunţă demersul autorităţilor de la Moscova ca fiind o încercare de a intimida mişcarea anti-corupţie coordonată de Navalnîi, care în urma protestelor din vara trecută, a determinat scăderea numărului de voturi pentru partidul preşedintelui Vladimir Putin, în cadrul alegerilor municipale din septembrie.

Comisia rusă pentru Investigaţii a declarat, printr-un comunicat, că investigaţiile se desfăşoară atât la sediile Fundaţiei Anti-Corupţie din 30 de regiuni din Rusia, cât şi la casele membrilor organizaţiei. Conform acuzaţiilor emise de insituţie, Fundaţia lui Aleksei Navalnîi este responsabilă pentru fapte de spălare de bani şi de primire de mită, conturile acesteia fiind blocate de autorităţile de la Moscova.

Aleksei Navalnîi a declarat că raidurile au început la ora 6:00, ora locală, (ora 6:00, ora României).

„Sistemul de punere în aplicare a legii din Rusia îşi concentrează toate eforturile pentru a proteja oficialii corupţi şi care primesc mită”, a declarat Navalnîi.

Fundaţia Anti-Corupţie din Rusia a publicat, de-a lungul timpului, rezultate ale unor anchete care îi inculpau pe mai mulţi oficiali ai statului rus. Liderul mişcării, Aleksei Navalnîi, a fost exclus din viaţa politică rusă, însă a continuat mişcarea de opoziţie prin publicarea averilor şi faptelor membrilor elitei ruseşti.

Ministerul de Justiţie al Rusiei a catalogat, cu o săptămână în urmă, Fundaţia Anti-Corupţie ca fiind un „agent străin”, în pofida negării de către aceasta a acuzaţiilor privind finanţarea externă. În urma declarării statutului de „agent străin”, organizaţia va face obiectul mai multor verificări şi controale realizate de autorităţile ruse. Totodată, fundaţia va trebui să-şi asume şi să menţioneze noul său statut în toate documentele oficiale care fac referire la aceasta, iar în situaţia în care autorităţile vor hotărî, entitatea poate fi suspendată.

Taguri:
rusia,
navalnîi,
kremlin

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici