Răpitorii din Algeria au beneficiat de un "ajutor logistic" din Libia - sursă islamistă libiană

Comandoul islamist care a luat ostatici la un complex de exploatarea gazelor în sud-estul Algeriei avea contacte cu islamişti libieni, care le-au furnizat un "ajutor logistic", afirmă o sursă islamistă libiană.

247 afișări
Imaginea articolului Răpitorii din Algeria au beneficiat de un "ajutor logistic" din Libia - sursă islamistă libiană

Răpitorii din Algeria au beneficiat de un "ajutor logistic" din Libia - sursă islamistă libiană

"Un ajutor logistic a fost furnizat din Libia", a declarat această sursă foarte apropiată unor grupări extremiste din Libia, sub protecţia anonimatului.

Ea nu a precizat natura acestui "ajutor", dar a recunoscut că islamiştii libieni au fost însărcinaţi să stabilească un contact între răpitori şi mass-media.

Astfel, presa internaţională, inclusiv AFP, au putut să îşi procure numere de telefon ale răpitorilor, furnizate de mediul islamist libian, al cărui fief se află în estul ţării.

"Nu au existat libieni în grupul care a atacat", a adăugat aceeaşi sursă, care recunoaşte, totuşi, că au "existat contacte" între atacatori şi libieni islamişti jihadişti.

Sursa a precizat că islamiştii libieni nu au nicio legătură organizaţională cu gruparea care a orchestrat atacul, şi anume "Semnatari cu sânge", a lui Mokhtar Belmokhtar, unul dintre fondatorii Al-Qaida în Magrebul Islamic (AQMI), pe care a părăsit-o în octombrie cu scopul de a îşi crea propria grupare.

După prăbuşirea regimului lui Muammar kadhafi, în octombrie 2011, islamiştii libieni au obţinut tot mai multă influenţă şi au moştenit un important arsenal militar din conflictul libian.

Premierul algerian Abdelmalek Sellal a declarat luni că acest comando islamist a venit din nordul Mali, "de unde a plecat în urmă cu aproape două luni", cu mult înainte de începerea unei intervenţii militare franceze în această ţară, împotriva căreia răpitorii au declarat că acţionează.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici