Raport: China spionează masiv Marea Britanie şi a intensificat investiţiile / Reacţia Guvernului este lentă

China a intensificat activităţile de spionaj în Marea Britanie şi s-a infiltrat în toate sectoarele economice britanice, arată un raport al Parlamentului de la Londra, avertizând că reacţia Guvernului britanic este lentă şi nu există nicio strategie eficientă.

363 afișări
Imaginea articolului Raport: China spionează masiv Marea Britanie şi a intensificat investiţiile / Reacţia Guvernului este lentă

Raport: China spionează masiv Marea Britanie şi a intensificat investiţiile / Reacţia Guvernului este lentă

"Aparatul Chinei în materie de colectare de informaţii - aproape sigur cel mai mare din lume, cu sute de mii de agenţi de spionaj civili - vizează din ce în ce mai intens şi agresiv Marea Britanie şi interesele sale, generând o provocare pentru agenţiile britanice", arată un raport elaborat de Comisia pentru Informaţii şi Securitate a Parlamentului de la Londra, conform cotidianului The Telegraph.

"Amploarea Chinei, ambiţiile şi capabilităţile i-au permis să pătrundă cu succes în fiecare sector al economiei britanice. Beijingul a avut o eficienţă specială în utilizarea banilor şi a influenţei pentru a se infiltra în mediile academice şi a face achiziţii, asigurându-se că este promovat discursul chinez la nivel internaţional şi că sunt respinse criticile", precizează raportul parlamentar.

"Ambiţia Chinei de a deveni o superputere la nivel tehnologic şi economic, de care să fie dependente alte ţări, constituie cel mai mare risc pentru Marea Britanie. China s-a poziţionat astfel încât să profite de pe urma daunelor suferite de principalele economii ale lumii şi poate să fie, în perioada post-pandemie, mai puternică decât a fost vreodată", subliniază raportul.

Comisia parlamentară pentru Informaţii şi Securitate atrage atenţia că reacţia Guvernului britanic este "total inadecvată". "Este clar că Administraţia Chinei a profitat de politicile guvernelor britanice care s-au succedat, în sensul intensificării relaţiilor economice dintre Marea Britanie şi China, ceea ce a permis Beijingului să avanseze obiectivele comerciale, ştiinţifice, tehnologice şi industriale pentru a obţine avantaje strategice. Guvernul britanic trebuie să se asigure că lucrurile sunt în ordine pe plan intern, astfel încât preocupările de securitate să nu fie afectate constant de interese economice", subliniază Comisia parlamentară pentru Informaţii şi Securitate.

În replică, premierul Rishi Sunak a declarat, potrivit cotidianului The Independent, că va intensifica acţiunile pentru contracararea riscurilor generate de China. "Nu ne mulţumeşte actuala situaţie şi suntem foarte conştienţi că sunt necesare acţiuni suplimentare. În orice situaţie în care acţiunile sau intenţiile Chinei ameninţă interesele naţionale, vom continua să aplicăm imediat măsuri", a afirmat Rishi Sunak.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici