Raport al Comunităţii Naţionale de Informaţii: China cumpără terenuri în apropiere de bazele militare americane, care pot fi folosite pentru colectarea de date sau spionaj. China va avea, în următorii ani, probleme economice şi demografice

Problemele economice serioase ale Chinei cresc posibilitatea ca Beijingul să intre într-un conflict cu Taiwanul sau cu orice alt inamic din regiune, a transmis directorul Comunităţii Naţionale de Informaţii, Avril Haines, senatorilor americani.

954 afișări
Imaginea articolului Raport al Comunităţii Naţionale de Informaţii: China cumpără terenuri în apropiere de bazele militare americane, care pot fi folosite pentru colectarea de date sau spionaj. China va avea, în următorii ani, probleme economice şi demografice

Raport al Comunităţii Naţionale de Informaţii: China cumpără terenuri în apropiere de bazele militare americane, care pot fi folosite pentru colectarea de date sau spionaj. China va avea, în următorii ani, probleme economice şi demografice

Avril Haines a transmis Comitetului de Informaţii din Senatul SUA că teama conducerii comuniste chineze faţă de posibilitatea ca SUA să „atace nuclear” primele a dus la dislocarea a peste 300 de rachete balistice intercontinentale nucleare, cu baza la sol, în vestul Chinei. Extinderea forţelor nucleare creşte pericolul ca Beijingul să se simtă încurajat să iniţieze conflicte convenţionale, a mai spus acesta.

De asemenea, şeful FBI, Christopher Wray, a spus că agenţia sa investighează achiziţii chinezeşti de teren în apropiere de bazele militare americane şi infrastructura critică a SUA, întrucât acestea ar putea fi folosite pentru colectarea de date, spionaj sau chiar „mai rău” – ca potenţiale puncte de sabotaj într-o criză viitoare.

Criza economică a Chinei, corupţia şi declinul demografic reprezintă probleme  serioase ale conducerii chinezeşti. Şomajul tinerilor din China a ajuns la 14,9%, iar guvernul nu a introdus vreun stimulent economic, fapt care va provoca, în anii următori, o încetinire a creşterii economice şi un declin al populaţiei.

„Problemele economice şi demografice ale Chinei o fac şi mai agresivă şi imprevizibilă ca actor global”, a spus Haines. Cu toate acestea, aceasta a subliniat că lipsa unei experienţe militare recente a Chinei şi, prin urmare, o scădere a eficienţei armatei chinezeşti vor împinge liderii chinezi să evite un război, pentru moment.

Despre Iran, Haines a spus că nu este implicat în prezent în dezvoltarea unor arme nucleare dar, încă din 2020, şi-a extins semnificativ programul nuclear, ceea ce o face pregătită să producă astfel de echipamente, dacă vrea.

Cu privire la Coreea de Nord, şefa Comunităţii Naţionale de Informaţii a transmis că devine din ce în ce mai periculoasă. În 2023, nord-coreeni au dezvăluit un nou vehicul autonom similar cu MQ-9 Predator sau cu Global Hawk. De asemenea, regimul de la Phenian construieşte rachete mai capabile, inclusiv  rachete de croazieră, ICBM şi hipersonice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici