Raport ONU: Fragmentată şi slăbită, AL-QAIDA rămâne o ameninţare. Ţintele, tacticile şi tehnologia, în continuă inovare

"Fragmentată şi slăbită", Al-Qaida rămâne totuşi o ameninţare semnificativă, iar grupurile care îi sunt afiliate "continuă să inoveze în ceea ce priveşte ţintele, tacticile şi tehnologia", se arată într-un raport al ONU.

319 afișări
Imaginea articolului Raport ONU: Fragmentată şi slăbită, AL-QAIDA rămâne o ameninţare. Ţintele, tacticile şi tehnologia, în continuă inovare

Raport ONU: Fragmentată şi slăbită, AL-QAIDA rămâne o ameninţare. Ţintele, tacticile şi tehnologia, în continuă inovare

Potrivit acestui raport transmis Consiliului de Securitate de către un grup de experţi ONU, liderul Al-Qaida Ayman al-Zawahiri "a dat dovadă de puţine capacităţi de a unifica şi conduce grupuri afiliate de Al-Qaida".

"Situaţia nucleului Al-Qaida nu s-a îmbunătăţit în ultimele şase luni", afirmă autorii raportului. "Conducerea sa, situată în regiunea frontalieră dintre Afganistan şi Pakistan, continuă să publice declaraţii, dar se dovedeşte puţin capabilă să conducă operaţiunile în mod centralizat".

"Cu toate acestea", avertizează experţii, "diminuarea efectivă a capacităţilor şi a atractivităţii Al-Qaida nu înseamnă că ameninţarea atacurilor Al-Qaida a dispărut".

Raportul subliniază că "propaganda teroristă pe Internet este din ce în ce mai extinsă şi sofisticată" şi că recentele atentate de la Boston, Londra şi Paris "amintesc de pericolul continuu reprezentat de actele de violenţă teroristă comise de indivizi şi de grupuri mici".

În plus, în conflictul din Siria "a apărut o prezenţă puternică Al-Qaida", provenind din ramura irakiană a mişcării şi care "atrage sute de recruţi" străini.

Tot potrivit experţilor, "Al-Qaida şi filialele sale sunt mai diversificate şi variate ca înainte şi sunt legate doar de o ideologie puţin precisă şi un ataşament pentru violenţa teroristă".

Astfel, adaugă ei "diversificarea grupurilor afiliate Al-Qaida nu a diminuat ameninţarea pe care o reprezintă pentru populaţia civilă, guvernele naţionale şi ţinte alese în zonele de operare ale fiecărei filiale".

Raportul recunoaşte de asemenea că anumite grupuri afiliate Al-Qaida au suferit înfrângeri militare, ca în Mali şi Somalia. În Mali, notează experţii "chiar dacă rămân focare de rezistenţă, autoritatea Guvernului a fost restaurată şi aceste grupuri au fost degradate în mod semnificativ".

Este vorba de un al 14-lea raport al unui grup de experţi însărcinaţi să urmărească aplicarea sancţiunilor internaţionale adoptate de ONU împotriva membrilor Al-Qaida şi indivizilor sau entităţilor care o finanţează sau susţin.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici