Raport ONU: Suprafeţele cultivate cu opiu au atins un nivel record în Afganistan în 2013 - FOTO

Suprafeţele cultivate cu opiu au atins un nivel record în Afganistan în 2013, care s-ar putea explica prin intenţia producătorilor de a se pune la adăpost de o eventuală destabilizare a ţării după retragerea NATO, la sfârşitul lui 2014, potrivit unui raport ONU publicat miercuri şi citat de MTI.

1087 afișări
Imaginea articolului Raport ONU: Suprafeţele cultivate cu opiu au atins un nivel record în Afganistan în 2013 - FOTO

Raport ONU: Suprafeţele cultivate cu opiu au atins un NIVEL RECORD în Afganistan în 2013 (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Întinderea suprafeţelor cultivate cu opiu a trecut de la 154.000 de hectare în 2012 la 209.000 în 2013 (plus 36 la sută), depăşind recordul precedent stabilit în 2007, afirmă Biroul Naţiunilor Unite împotriva drogurilor şi criminalităţii (UNODC) în raportul său anual pe această temă.

Consecinţa directă a fost aceea că producţia de opiu, din care se extrage în special heroina, a atins 5.500 de tone în 2013 (plus 49 la sută în raport cu 2012), adaugă documentul, redactat în comun de serviciile ONU şi administraţia afgană.

Acest raport subliniază în plus că producţia de opiu ar putea fi superioară, fără "condiţii meteorologice nefavorabile, în special în regiunile din sud şi vest", o zonă cu mari suprafeţe de opiu.

Potrivit UNODC, cultivatorii ar putea să-şi fi crescut producţia de opiu "pentru a-şi păstra averile în perspectiva unui viitor nesigur care ar putea rezulta din retragerea trupelor internaţionale anul viitor".

Creşterea suprafeţelor cultivate şi producţia "constituie o ameninţare pentru sănătatea publică, stabilitatea şi dezvoltarea Afganistanului", a comentat directorul agenţiei ONU, Iuri Fedotov, într-un comunicat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici