RAPORT: Uganda a transferat arme produse inclusiv în România către Sudanul de Sud, în timpul războiului civil

Uganda a direcţionat arme importate din ţări europene, inclusiv România, către Sudanul de Sud, în pofida embargoului asupra armelor impus de UE, potrivit unui raport al Conflict Armament Research, în care se precizează că nu există indicii că statele exportatoare ştiau de transferul armelor.

935 afișări
Imaginea articolului RAPORT: Uganda a transferat arme produse inclusiv în România către Sudanul de Sud, în timpul războiului civil

RAPORT: Uganda a transferat arme produse inclusiv în România către Sudanul de Sud, în timpul războiului civil

Raportul este o "imaginea criminalistică a modului în care interdicţiile privind transferurile de arme către părţile implicate în conflict au eşuat", a declarat James Bevan, directorul executiv al organizaţiei Conflict Armament Research, informează agenţia The Associated Press.

Mii de arme de asalt şi milioane de cartuşe din România, Bulgaria şi Slovacia au fost exportate în Uganda, care apoi le-a transferat autorităţilor din Sudanul de Sud, în pofida embargoului UE asupra armelor ce vizează părţile implicate în conflictul civil din ultima ţară.

Cât priveşte ţările exportatoare, nu există element care să sugereze că acestea erau complice, ori măcar conştiente de deturnarea armelor.

După aproape cinci ani de lupte intense, părţile implicate în războiul civil din Sudanul de Sud au semnat în septembrie un acord de pace pentru a pune capăt conflagraţiei în urma cărora aproape 400.000 de oameni au murit, iar alte câteva milioane s-au refugiat în ţările vecine. De-a lungul războiului au au fost încheiate şi apoi încălcate mai multe armistiţii şi acorduri de pace.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici