RAPORTUL accidentului balonului cu aer cald prăbuşit în Noua Zeelandă: Pilotul consumase canabis

Pilotul unui balon cu aer cald care s-a prăbuşit anul trecut în Noua Zeelandă, provocând moartea celor 11 persoane aflate la bord, consumase canabis, potrivit raportului de anchetă publicat joi.

167 afișări
Imaginea articolului RAPORTUL accidentului balonului cu aer cald prăbuşit în Noua Zeelandă: Pilotul consumase canabis

RAPORTUL accidentului balonului cu aer cald prăbuşit în Noua Zeelandă: Pilotul consumase canabis (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

În momentul aterizării, balonul, care transporta cinci cupluri şi pilotul, a lovit un cablu electric şi a căzut de la 150 de metri după ce s-a transformat într-o torţă.

Catastrofa s-a produs la 7 ianuarie 2012 pe vreme bună, în apropiere de Carterton, la nord de Wellington.

Potrivit Comisiei de anchetă privind accidentele de transport, pilotul Lance Hopping, în vârstă de 53 de ani, era un consumator obişnuit de canabis, iar autopsia a dezvăluit prezenţa acestui drog în sânge.

Doi martori oculari au declarat că l-au văzut fumând în dimineaţa accidentului, dar analizele nu au depistat nicio urmă de tutun.

În plus, condiţiile atmosferice erau bune şi aerostatul funcţiona corespunzător.

"Comisia a conchis că accidentul a fost cauzat de erori de raţionament ale pilotului şi că judecata acestuia ar fi putut fi alterată de consumul de canabis", a declarat raportorul anchetei.

Comisia preconizează o intensificare a controalelor toxicologice inopinate în toate mijloacele de transport şi ministrul de resort, Gerry Brownlee, a anunţat că Guvernul se va pronunţa asupra acestor recomandări la începutul lui 2014.

Noua Zeelandă nu a cunoscut accidente aeriene atât de grave de la prăbuşirea avionului companiei Air New Zealand în 1979 pe Muntele Erebus, în Antarctica, provocând moartea a 257 de persoane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici