Raportul CE referitor la Bulgaria va fi critic

Raportul anual al Comisiei Europene (CE) asupra Justiţiei şi Afacerilor Interne va fi critic, a declarat joi într-o conferinţă ministrul bulgar al Afacerilor Europene, Ghergana Pasi, precizând că nu se aşteaptă la activarea clauzei de salvgardare, relatează postul public de radio, în pagina online.

14 afișări
Imaginea articolului Raportul CE referitor la Bulgaria va fi critic

Raportul CE referitor la Bulgaria va fi critic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pasi a făcut aceste declaraţii la finalul unei misiuni a Comisiei Europene în Bulgaria şi înainte de prezentarea raportului anual de evaluare a progreselor obţinute prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Noul raport al Comisiei va fi publicat în iulie sau septembrie, iar mecanismul nu va fi modificat în viitorul apropiat, a precizat, ministrul.

Pe de altă parte, potrivit site-ului novinite.com, Pasi a declarat, de asemenea, citată de agenţia bulgară BGNES, că implicarea în politică a unor persoane aflate în curs de judecată este absurdă şi ar trebui să nu aibă loc niciodată.

Ministrul a atras atenţia că bulgarii au fost naivi aşteptând sancţionarea din partea Comisiei Europene a acestei "tendinţe la vârf în politica locală", adăugând că ea are încredere că poporul bulgar va face alegerea corectă. Ea a spus, totodată, că nu aşteaptă activarea clauzei de salvgardare asupra Justiţiei şi Afacerilor Interne. Pasi a subliniat, însă, că viitorul raport al Comisiei va fi extrem de important pentru ţară, acesta urmând să prezinte un rezumat al progreselor înregistrate în ultimul an, care în opinia ei sunt "numeroase şi importante".

Ministrul a declarat că nu cunoaşte data exactă a publicării acestuia. În opinia sa, raportul ar putea fi publicat în septembrie, din cauza alegerilor generale locale şi numirii unei noi Comisii, potrivit novinite.com.

În opinia ei, direcţiile în care s-au înregistrat progrese ce vor fi menţionate pozitiv în raport ar fi noul model de luptă împotriva corupţiei şi criminalităţii, implicând echipe comune din cadrul Agenţiei pentru Securitatea Statului (DANS), Agenţiei Fiscale, Ministerului Afacerilor Interne şi altor instituţii; crearea unui Inspectorat în cadrul Consiliului Judiciar Suprem; măsurile referitoare la transparenţă în toate sectoarele; măsurile referitoare la transparenţă în cadrul instanţelor bulgăreşti.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici