Rasismul, principala problemă cu care se confruntă romii din Europa

Principala problemă cu care se confruntă romii din Europa este rasismul iar ingredientele necesare unei schimbări sunt, printre altele, aplicarea strictă a legilor antidiscriminare şi discriminarea pozitivă la nivel oficial şi în sectorul privat, relatează The Economist în ediţia electronică.

165 afișări
Imaginea articolului Rasismul, principala problemă cu care se confruntă romii din Europa

Rasismul, principala problemă cu care se confruntă romii din Europa (Imagine: Mediafax Foto)

Cel mai uşor de explicat situaţia socială precară a romilor din Europa este invocarea istoriei, scrie publicaţia britanică. Majoritatea romilor se află în această situaţie de 1.000 de ani de când au emigrat din nordul Indiei, perioada de-a lungul căreia au fost vânduţi ca sclavi, în special în Balcani, iar emanciparea lor s-a dovedit o condiţie necesară, dar nu suficientă, pentru libertatea lor.

Ar fi la fel de uşor explicat situaţia lor evocând regimul comunist din Europa de Est când acest sistem a anihilat în mare parte tradiţiile nomade ale grupului. Structurile paternaliste ale socialismului de stat i-au protejat însă, într-o anumită măsură, pe cei incapabili să facă faţă competiţiei specifice economiei de piaţă. Pentru romi, democraţia a retrezit ostilitatea latentă a concetăţenilor lor, în timp ce capitalismul le-a oferit puţine perspective, scrie The Economist.

Pe măsura de Europa de Est a prosperat, comunitatea roma a rămas în urmă. Ocupaţiile lor tradiţionale au devenit perimate, cei care vor să demareze propria afacere duc lipsă de abilităţi administrative iar cei care vor să muncească găsesc puţine firme dispuse să îi angajeze. Mai mult, aderarea la UE a adus cu sine noi piedici birocratice pentru domeniile de activitate în care aceştia activează.

Cum se explică toată această situaţie, se întreabă The Economist. Răspunsul convenţional este că principala problemă cu care se confruntă romii este rasismul. La nivel oficial, situaţia poate fi modificată doar prin aplicarea strictă a legilor antidiscriminare, adoptarea unor programe şcolare adecvate minorităţii, promovarea unei discriminări pozitive şi a unui orgoliu cultural.

Violenţele din Italia au scos în evidenţă situaţia dificilă a romilor într-un mod în care nu s-ar fi întâmplat în mahalalele şi ghetourile din estul Europei. "Aşa cum Putin a galvanizat Europa în jurul politicii energetice, la fel Berlusconi a galvanizat Europa în jurul politicii privind romii", a declarat Andre Wilkens, director al departamentului pentru romi din cadrul Institutului pentru o Societate Deschisă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici