Ratificarea Fondului UE de relansare, blocată în Germania. Comisia Europeană este optimistă

  • Curtea Constituţională din Germania blochează ratificarea Fondului UE de relansare
  • Formaţiunea de extremă-dreapta Alternativă pentru Germania (AfD) şi un grup civic contestă Planul "Viitoarea Generaţie UE"
  • Comisia Europeană este "încrezătoare" că instanţa constituţională germană va lua rapid o decizie favorabilă
474 afișări
Imaginea articolului Ratificarea Fondului UE de relansare, blocată în Germania. Comisia Europeană este optimistă

Ratificarea Fondului UE de relansare, blocată în Germania. Comisia Europeană este optimistă

Curtea Constituţională din Germania a suspendat, în vederea examinării, procedura de ratificare a Fondului Uniunii Europene de relansare postpandemie, în valoare de 750 de miliarde de euro, după sesizări privind neconstituţionalitatea, dar Comisia Europeană speră că impasul va fi depăşit.

"Textul de lege nu trebuie parafat de preşedintele Germaniei", a stabilit vineri Curtea Constituţională, în contextul în care Planul "Viitoarea Generaţie UE" se apropie de finalizarea procedurii de aprobare în Parlament.

Formaţiunea de extremă-dreapta Alternativă pentru Germania (AfD) şi un grup civic condus de politicianul Bernd Lucke contestă ideea asumării în comun a datoriilor suverane în cadrul Uniunii Europene şi argumentează că Bruxellesul este obligat să ofere un buget comunitar echilibrat, astfel că Fondul de relansare, care prevede inclusiv credite, ar fi o "încălcare a tratatelor europene", conform publicaţiei Ouest-France şi site-ului Politico.eu.

Fondul UE de relansare postpandemie, "Viitoarea Generaţie UE", ar urma să aibă un cuantum de 750 de miliarde de euro, dintre care 390 de miliarde de euro sunt acordate ca granturi, iar 360 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi, garantate în comun de statele membre UE.

Comisia Europeană este încrezătoare că impasul va fi depăşit

"Am aflat de ordinul Curţii Constituţionale germane privind aprobarea în virtutea procedurii resurselor proprii. Comisia Europeană este convinsă de legalitatea deciziei în baza resurselor proprii", a reacţionat Comisia Europeană, declarându-se "încrezătoare" că instanţa constituţională germană va lua rapid o decizie favorabilă.

"Obiectivul UE rămâne asigurarea finalizării procedurii de ratificare în toate statele membre până la sfârşitul celui de-al doilea trimestru", subliniază Comisia Europeană, potrivit agenţiei Reuters.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
germania,
ue

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici