Ratko Mladici va trebui să depună mărturie în procesul lui Radovan Karadzici, împotriva voinţei sale

Fostul lider militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladici, va trebui să depună mărturie în procesul lui Radovan Karadzici, alter ego-ul său politic în timpul războiului din Bosnia, a decis, miercuri, Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPI), care a emis o citaţie pe numele său.

167 afișări
Imaginea articolului Ratko Mladici va trebui să depună mărturie în procesul lui Radovan Karadzici, împotriva voinţei sale

Ratko Mladici şi Radovan Karadzici (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Camera aprobă cererea", au afirmat judecătorii TPI într-o decizie datată miercuri, amintind că citaţia de a compărea la proces a fost emisă la solicitarea lui Radovan Karadzici.

Acesta din urmă, acuzat de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război, vrea ca Ratko Mladici, căruia i se aduc aceleaşi acuzaţii într-un proces separat, să depună mărturie în favoarea sa.

"Potrivit acuzatului (Radovan Karadzici, n.red.), Mladici ar urma să depună mărturie că în numeroasele lor discuţii şi reuniuni ei nu au convenit sau planificat niciodată expulzarea musulmanilor sau croaţilor din zonele aflate sub control sârb", potrivit textului deciziei.

Mladici a refuzat totuşi să depună mărturie în procesul lui Karadzici, invocând starea sa de sănătate şi timpul pe care trebuie să îl consacre propriului proces în faţa TPI.

Aceste argumente au fost respinse de judecători, care au apreciat că Mladici, în calitate de lider militar al sârbilor din Bosnia este "singurul care poate oferi informaţii pe care le-a transmis sau nu acuzării în legătură cu numeroase evenimente de care este acuzat". Mărturia lui Mladici este prevăzută pentru luna ianuarie.

Karadzici şi Mladici, în vârstă de 68 şi, respectiv, 71 de ani, sunt acuzaţi că au orchestrat epurarea etnică din Bosnia din timpul unui război soldat cu 100.000 de morţi şi 2,2 milioane de persoane strămutate în perioada 1992-1995.

Ei sunt acuzaţi în special de masacrul de la Srebreniţa, în timpul căruia forţele sârbe din Bosnia au ucis aproximativ 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani.

Karadzici, liderul politic al sârbilor din Bosnia, şi Mladici, liderul militar, ar fi putut fi judecaţi împreună dacă ar fi fost arestaţi în aceeaşi perioadă de timp, deoarece sunt acuzaţi de aceleaşi crime.

Dar primul a fost arestat în iulie 2008, iar cel de-al doilea în mai 2011.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici