Raul Castro cere restituirea Guantanamo Bay înainte de normalizarea relaţiilor cu SUA

Preşedintele cubanez Raul Castro a cerut miercuri Statelor Unite să restituie Cubei Guantanamo Bay, unde este amplasată o baza militară americană, înainte de normalizarea relaţiilor cu Washington, relatează BBC News Online.

263 afișări
Imaginea articolului Raul Castro cere restituirea Guantanamo Bay înainte de normalizarea relaţiilor cu SUA

Raul Castro cere restituirea Guantanamo Bay înainte de normalizarea relaţiilor cu SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Restabilirea relaţiilor diplomatice este începutul unui proces de normalizare a relaţiilor bilaterale", a declarat preşedintele cubanez. "Dar acest lucru nu va fi posibil în timp ce blocada încă există, în timp ce nu ne dau înapoi teritoriul ocupat ilegal de baza navală de la Guantanamo", a adăugat el.

Teritoriul pe care este construită baza a fost închiriat de administraţia americană în 1903, de la liderii de atunci ai Cubei.

Oficialii americani încă nu au răspuns declaraţiilor lui Castro.

Raul Castro a cerut, de asemenea, Statelor Unite să anuleze embargoul impus Cubei pentru a stimula restabilirea relaţiilor bilaterale.

"Principala problemă nu a fost rezolvată. Embargoul economic, comercial şi financiar, care generează enorme daune umane şi economice, care constituie o încălcare a dreptului internaţional trebuie să înceteze", a declarat Raul Castro la summitul Comunităţii statelor latino-americane şi din Caraibe (Celac), desfăşurat în Costa Rica.

În contextul normalizării relaţiilor dintre Washington şi Havana, preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a cerut Congresului dominat de republicani să anuleze embargoul economic impus Cubei.

Numeroşi lideri republicani americani au criticat decizia administraţiei conduse de preşedintele democrat Barack Obama de restabilire a relaţiilor diplomatice cu Havana după cinci decenii de tensiuni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici