Război energetic NATO-Rusia. Din cauza restricţionării gazului şi petrolului din Rusia, s-ar putea ajunge la scumpiri şi chiar la raţionalizare

SUA, Marea Britanie şi UE au anunţat că vor restricţiona importurile de petrol din Rusia. Măsura a venit după ce Rusia a avertizat că ar putea întrerupe aprovizionarea cu gaze către ţările europene dacă vor continua sancţiunile.

8578 afișări
Imaginea articolului Război energetic NATO-Rusia. Din cauza restricţionării gazului şi petrolului din Rusia, s-ar putea ajunge la scumpiri şi chiar la raţionalizare

Poate occidentul să supravieţuiască fără gazul rusesc?

Preşedinţia Statelor Unite a anunţat interzicerea completă a importurilor de petrol, gaze şi cărbune din Rusia după ce Ucraina a cerut extinderea sancţiunilor. Regatul Unit urmează să elimine treptat petrolul rusesc până la sfârşitul anului, iar UE îşi reduce importurile cu două treimi.

Guvernul Marii Britanii spune că acest lucru le oferă suficient timp pentru a găsi surse alternative de energie. Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat că renunţarea la petrolul rusesc ar duce la „consecinţe catastrofale pentru piaţa globală”, transmite BBC

Preţurile petrolului şi gazelor au crescut deja brusc şi ar putea creşte şi mai mult dacă Rusia va opri exporturile.

Rusia este al treilea cel mai mare producător de petrol din lume, după SUA şi Arabia Saudită.

Din aproximativ cinci milioane de barili de ţiţei pe care îi exportă în fiecare zi, mai mult de jumătate din aceştia merg către Europa. SUA sunt mai puţin dependente, aproximativ 3% din petrol  importat provenind din Rusia în 2020.

Ben McWilliams spune că ar trebui să fie mai uşor să găseşti furnizori alternativi de petrol decât pentru gaz, „pentru că nu sunt atât de multe conducte. Sunt unele care vin din Rusia, dar sunt şi multe transporturi din alte părţi”.

SUA au cerut Arabiei Saudite să-şi mărească producţia de petrol, dar au respins cererile anterioare ale SUA de a creşte producţia pentru a reduce preţul petrolului.

Arabia Saudită este cel mai mare producător din OPEC, cartelul petrolului care reprezintă aproximativ 60% din ţiţeiul comercializat la nivel internaţional . Din acest motiv, OPEC are un rol cheie în influenţarea preţului petrolului.

Rusia nu este în OPEC, dar lucrează cu aceasta din 2017 pentru a impune limite producţiei de petrol, pentru a menţine câştigurile producătorilor. 

SUA se uită, de asemenea, la relaxarea sancţiunilor petroliere ale Venezuelei. A fost un furnizor cheie de petrol din SUA, dar recent Venezuela şi-a vândut în mare parte petrolul Chinei .

Gazul rusesc reprezintă aproximativ 40% din importurile de gaze naturale ale UE. Dacă furnizarea de gaz ar înceta, Italia şi Germania ar fi deosebit de vulnerabile.

Europa ar putea apela la exportatorii de gaze existenţi, cum ar fi Qatar - sau Algeria şi Nigeria, dar există obstacole practice pentru extinderea rapidă a producţiei.

Rusia furnizează doar aproximativ 5% din livrările de gaze ale Regatului Unit, iar SUA nu importă deloc gaz rusesc.

Cu toate acestea, preţurile din Marea Britanie şi SUA sunt încă în creştere semnificativă din cauza efectului secundar al penuriei de aprovizionare.

Grupul de reflecţie Bruegel prezice că, dacă Rusia ar opri livrările de gaz către Europa, atunci Europa ar putea importa mai mult gaz natural lichefiat din SUA.

„Implementarea surselor regenerabile necesită timp, aşa că, pe termen scurt, aceasta nu este o soluţie”, spune analistul de cercetare Simone Tagliapietra.

„Deci, pentru iarna viitoare – ceea ce poate face diferenţa este schimbarea combustibilului, cum ar fi deschiderea centralelor electrice pe cărbune, aşa cum intenţionează să facă Italia şi Germania în caz de urgenţă”. 

Consumatorii se vor confrunta cu o creştere a facturilor la energie şi la combustibil ca urmare a acestui război.

În Marea Britanie, facturile de energie ale gospodăriilor au fost ţinute sub control prin plafonarea preţului energiei. 

Dar facturile vor creşte de la 700 de lire sterline la aproximativ 2.000 de lire sterline în aprilie, când plafonul va fi majorat. Se aşteaptă ca să ajungă la aproximativ 3.000 de lire sterline când plafonul va fi majorat din nou în această toamnă.

Preţurile benzinei şi motorinei din Marea Britanie au crescut şi ele, iar benzina este de aşteptat să atingă 175p pe litru pe măsură ce războiul continuă.

În SUA, costurile benzinei au atins cele mai ridicate niveluri din 2008, Asociaţia Americană de Automobile afirmând că preţurile la pompe au crescut cu 11% în ultima săptămână.

„Cred că dacă ne aflăm într-o lume în care petrolul şi gazele ruseşti nu mai curg în Europa, atunci vom avea nevoie de măsuri de raţionalizare”, spune McWilliams.

„O parte a conversaţiei de acum este: putem spune gospodăriilor să-şi reducă termostatele cu un grad, ceea ce poate economisi o bucată semnificativă de gaz.”

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici