Război Israel-Hamas. Armata israeliană îşi mută ofensiva în sudul Fâşiei Gaza / SUA avertizează că Israelul riscă o "înfrângere strategică" dacă nu protejează civilii din Gaza

  • Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a avertizat Israelul că riscă o "înfrângere strategică" dacă nu protejează civilii palestinieni din Gaza.
  • Obiectivul Israelului de a distruge Hamas ar putea duce la un război îndelungat, spune Macron
4528 afișări
Imaginea articolului Război Israel-Hamas. Armata israeliană îşi mută ofensiva în sudul Fâşiei Gaza / SUA avertizează că Israelul riscă o "înfrângere strategică" dacă nu protejează civilii din Gaza

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

UPDATE CPI îndeamnă Israelul şi Hamas să respecte dreptul internaţional

Curtea Penală Internaţională (CPI) a cerut duminică ambelor părţi implicate în războiul dintre Israel şi Hamas să respecte dreptul internaţional şi să permită livrarea de ajutor umanitar în Fâşia Gaza asediată.

"Civilii trebuie să aibă acces la alimente de bază, la apă şi la medicamente de care au nevoie cu disperare, fără alte întârzieri", a declarat procurorul CPI, Karim Khan, adăugând că Hamas nu trebuie să abuzeze de aceste ajutoare.

"Toţi actorii trebuie să respecte dreptul umanitar internaţional. Dacă nu fac acest lucru, nu vă plângeţi atunci când biroul meu trebuie să acţioneze".

UPDATE Israelul îşi mută ofensiva în sudul Fâşiei Gaza

Armata israeliană a ordonat evacuarea mai multor zone din interiorul şi din jurul celui de-al doilea oraş ca mărime din Fâşia Gaza, Khan Younis, în timp ce îşi mută ofensiva în jumătatea sudică a teritoriului, unde se ascund mulţi lideri Hamas.

Au fost raportate bombardamente intense în cursul nopţii şi al zilei de duminică în zona Khan Younis şi în oraşul Rafah, precum şi în părţi din nordul oraşului, care au fost în centrul campaniei aeriene şi terestre violente a Israelului.

Mulţi dintre cei 2,3 milioane de locuitori ai teritoriului sunt înghesuiţi în sud, după ce forţele israeliene au ordonat civililor să părăsească nordul.

UPDATE Marea Britanie va efectua zboruri de supraveghere deasupra Israelului şi a Fâşiei Gaza

Marea Britanie va efectua zboruri de supraveghere deasupra Israelului şi a Fâşiei Gaza, ca parte a eforturilor de salvare a ostaticilor.

Ministerul Apărării a precizat că avioanele de supraveghere "nu vor fi înarmate, nu vor avea un rol de luptă şi vor avea ca sarcină exclusivă localizarea ostaticilor".

"Doar informaţiile referitoare la salvarea ostaticilor vor fi transmise autorităţilor relevante responsabile de salvarea ostaticilor", a precizat ministerul într-un comunicat.

UPDATE Obiectivul Israelului de a distruge Hamas ar putea duce la un război îndelungat, spune Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron a avertizat sâmbătă că obiectivul Israelului de a elimina gruparea militantă palestiniană Hamas riscă să declanşeze un deceniu de război.

"Cred că ne aflăm într-un punct în care autorităţile israeliene vor trebui să îşi definească mai precis obiectivul şi starea finală dorită", a declarat Macron la o conferinţă de presă organizată în marja discuţiilor ONU privind clima COP28 de la Dubai.

"Care este distrugerea totală a Hamas şi crede cineva că este posibil? Dacă este, războiul va dura 10 ani", a declarat Macron sâmbătă.

După ce armata israeliană a reluat vineri bombardamentele asupra Fâşiei Gaza, în urma eşecului unui armistiţiu de o săptămână, Macron a vorbit despre necesitatea "intensificării eforturilor pentru a ajunge la o încetare a focului de durată".

SUA avertizează că Israelul riscă o "înfrângere strategică"

Într-un semn al tensiunilor tot mai mari dintre cei doi aliaţi apropiaţi, în timp ce Israelul îşi reia campania militară în sudul Fâşiei Gaza, Austin a declarat că Israelul va câştiga doar dacă va proteja civilii şi va crea coridoare umanitare.

"În acest tip de luptă, centrul de greutate este reprezentat de populaţia civilă. Iar dacă îi împingeţi în braţele inamicului, înlocuiţi o victorie tactică cu o înfrângere strategică", a declarat Austin într-un discurs ţinut în cadrul Forumului Naţional de Apărare Reagan din California.

Preşedintele american Joe Biden şi alţi oficiali americani de rang înalt i-au avertizat pe omologii lor israelieni că trebuie să evite tipul de strămutări interne în masă declanşate de bombardamentele lor asupra nordului Gaza. Aceştia au îndemnat Israelul să fie mai precis în următoarea fază a campaniei sale.

Austin şi alţi oficiali militari americani au invocat lecţiile învăţate în lupta Washingtonului împotriva Statului Islamic în Irak, care a implicat lupte urbane intense.

La fel ca Hamas, ISIS era adânc înfipt în zonele urbane. Iar coaliţia internaţională împotriva ISIS a lucrat din greu pentru a proteja civilii şi pentru a crea coridoare umanitare, chiar şi în timpul celor mai grele bătălii", a declarat Austin, care este un fost comandant al forţelor americane în Orientul Mijlociu.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat vineri că Israelul i-a împărtăşit planurile sale cu privire la modul de protejare a civililor în următoarea fază a efortului militar şi a precizat că SUA vor monitoriza îndeaproape campania în curs de desfăşurare.

Armata israeliană a intensificat sâmbătă atacurile aeriene în sudul Fâşiei Gaza şi a ordonat locuitorilor din unele oraşe palestiniene de frontieră să îşi părăsească locuinţele.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici