RĂZBOIUL DIN SIRIA: Forţele regimului sirian câştigă teren în faţa rebelilor, datorită sprijinului aerian rus

Forţele regimului sirian au câştigat teren sâmbătă în faţa rebelilor din provinciile Hama şi Latakia, datorită sprijinului aerian crucial al aliatului rus, care şi-a intensificat raidurile în cea de-a 11-a zi a intervenţiei sale în conflictul din Siria, relatează AFP în pagina online.

9522 afișări
Imaginea articolului RĂZBOIUL DIN SIRIA: Forţele regimului sirian câştigă teren în faţa rebelilor, datorită sprijinului aerian rus

RĂZBOIUL DIN SIRIA: Forţele regimului sirian câştigă teren în faţa rebelilor, datorită sprijinului aerian rus

La Washington, Pentagonul a anunţat progrese în discuţiile cu Moscova, menite să evite orice incident între avioanele lor, în spaţiul aerian sirian. Noi discuţii urmează să aibă loc în "viitorul apropiat".

Ministerul rus al Apărării a confirmat acest discuţii, calificându-le într-un comunicat drept "profesioniste şi constructive".

Venită în sprijinul regimului sirian care a suferit câteva regrese, Rusia, deşi susţine că atacă în principal gruparea jihadistă Stat Islamic (SI), vizează de fapt în special grupurile rebele ostile puterii, între care Frontul al-Nusra, aripa siriană a reţelei al-Qaida.

Occidentalii, ostili preşedintelui Bashar al-Assad, acuză Moscova că vrea să-şi consolideze aliatul sirian, în loc să combată SI, o grupare ultraradicală care a ocupat o jumătate din teritoriul Siriei şi vaste regiuni din Irakul vecin.

Sâmbătă, susţinută la sol de raidurile ruse şi de miliţiile pro-regim, armata siriană a recucerit de la rebelii islamişti şi de la Frontul al-Nusra mai multe sectoare din provincia Hama (centru), în cadrul unei ofensive lansate miercuri.

Printre aceste sectoare figurează, potrivit unei surse militare, dealurile Sukayk, care deschid calea spre Khan Sheikhun, un oraş-cheie, situat pe drumul internaţional Damasc-Alep. Statul Islamic nu deţine poziţii în aceste regiuni.

Pe alt front, lupte violente au avut loc între forţele regimului şi "Armata cuceririi", o coaliţie din care fac parte mai multe grupări islamiste, inclusiv Frontul al-Nusra, pentru controlul unor zone strategice din nord-estul provinciei Latakia (nord-vest). Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), regimul a avansat în nordul Latakia.

Mai la nord, în provincia Alep, soldaţii şi miliţiile pro-regim au atacat gruparea SI în mai multe sate din jurul aeroportului militar din Kweires, pentru a elibera această bază ocupată de jihadişti în mai, a precizat OSDO.

Tot în provincia Alep, rebelii islamişti, între care gruparea puternică Ahrar al-Sham, au eşuat în contraatacul lor pentru recucerirea terenului pierdut în faţa SI în apropiere de capitala provincială, Alep.

Gruparea jihadistă a reuşit vineri să avanseze până la zece kilometri de periferia nordică a oraşului Alep şi la trei kilometri de zona industrială Sheikh Najjar, controlată de regim.

SI a profitat de pe urma raidurilor ruse care au vizat în principal Frontul al-Nusra şi aliaţii săi islamişti, apreciază OSDO şi alţi experţi. Luptele s-au soldat cu zeci de morţi, potrivit organizaţiei neguvernamentale.

Ministerul rus al Apărării a afirmat că aviaţia rusă a bombardat 55 de ţinte ale SI în ultimele 24 de ore, în provinciile Damasc, Alep, Hama, Rakka şi Idleb. Moscova a precizat că a distrus 29 de tabere de antrenament, două posturi de comandă şi un depozit de muniţie.

În acelaşi timp, coaliţia internaţională condusă de SUA a anunţat că a efectuat cinci raiduri aeriene împotriva SI în Siria şi alte 20 în Irak.

Pe lângă raidurile coaliţiei şi cele ale Rusiei, regimul sirian efectuează la rândul său raiduri împotriva regiunilor rebele. Un atac cu butoaie de explozibil, comis sâmbătă la Tamanaa, în provincia Idleb, s-a soldat cu moartea unei familii de şase persoane, între care patru copii, potrivit OSDO.

Declanşat în martie 2011 de o revoltă populară reprimată brutal, conflictul din Siria s-a transformat într-un război civil cu o multitudine de actori, soldat cu peste 240.000 de morţi, care a determinat fuga a milioane de sirieni şi a provocat o gravă criză a migraţiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici