Războiul din Siria: SUA şi Rusia anunţă un acord de pace în cazul conflictului - VIDEO

După mai multe săptămâni de negociere între Rusia şi SUA, secretarul de stat John Kerry şi omologul său rus Sergei Lavrov au anunţat vineri noaptea că au încheiat o înţelegere în privinţa războiului din Siria care presupune o încetare a ostilităţilor începând din după-amiaza de luni, potrivit BBC.

8609 afișări
Imaginea articolului Războiul din Siria: SUA şi Rusia anunţă un acord de pace în cazul conflictului - VIDEO

Războiul din Siria: SUA şi Rusia anunţă un acord de pace în cazul conflictului

Conform planului, guvernul sirian va înceta misiunile de luptă în zonele specifice luate de opoziţie. Rusia şi SUA au stabilit un centru în parteneriat care să lupte împortiva aşa numitului Stat Islamic şi luptătorilor al-Nisra, afiliaţi Al-Qaeeda.

După o zi de negocieri finale care au avut loc la Geneva, secretarul de Stat american, John Kerry, a spus la puţin după miezul nopţii că planul ar putea reduce violenţa în Siria şi ar putea conduce la o tranziţie politică urmărită de mult timp, punând capăt la peste cinci ani de conflicte violente, relatează The Associated Press.

El a numit acordul un potenţial "punct de cotitură" într-un conflict în care au murit aproximativ 500.000 de oameni, dacă se respectă condiţiile de către Guvernul sirian susţinut de Rusia şi de către grupurile rebele susţinute de Statele Unite.

Armistiţiul începe în seara zilei de 12 septembrie, a spus Kerry.

"Astăzi, Statele Unite şi Rusia anunţă un plan prin care sperăm că se va reduce violenţa, se va uşura suferinţa şi se va relua mişcarea spre o pace negociată şi o tranziţie politică în Siria", a spus Kerry. "Anunţăm o înţelegere despre care credem că poate dura, dar depinde de alegerile popoului".

Anunţul a urmat discuţiilor purtate între secretarul de stat John Kerry şi omologul său rus, Sergei Lavrov.

Planul este valabil atât pentru regimul aflat la conducere în Siria, dar şi opoziţia trebuie să-şi asume obligaţiile, a declarat secretarul de stat John Kerry la Geneva. Opoziţia a anunţat că este pregătită să se supună planului, a spus Kerry, dacă guvernul din Siria arată că este serios în aplicarea lui.

Reprezentantul rus, Sergei Lavrov a declarat că Rusia a informat guvernul din Siria în privinţa înţelegerii, iar guvernul a fost de acord să-l îndeplinească. Acordul presupune de asemenea şi acces pentru acţiunile umanitare.

"Încetarea ostilităţilor necesită acces la toate zonele asediate şi greu accesibile, inclusiv la Alep", a declarat Kerry.

La şapte zile după începerea încetarea ostilităţilor, Rusia şi Statele Unite  vor stabili un "centru de implementare comun", pentru a lupta contra gurpărilor teroriste Stat Islamic şi aliaţilor al-Qaeda, Nusra.

Potrivit lui Lavrov,  acest centru permite forţelor ruseşti şi americane să "se separe teroriştii de opoziţia moderată". Ministrul rus de Externe a precizat că raidurile aeriene  împotriva teroriştilor vor fi coordonate de către forţele ruse şi americane, iar, în unele zone, o acţiune a în forţă a forţelor aeriene siriene este exclusă.

"Am convenit asupra zonelor în care vor avea loc astfel de raiduri coordonate, iar pentru aceste zone avem un acord de neutralitate comun cu guvernul sirian, fiind funcţional doar pentru forţele aeriene din Rusia şi SUA", a spus Sergei Lavrov. El a adăugat că forţele aeriene siriene vor acoperii alte domenii care nu au fost incluse în acest acord de cooperare militară ruso-americană.

Succesul acestui acord, comentează James Landale, pentru BBC, depinde de capacitatea Americii de a obţine grupuri de opoziţie care să se distanţeze de aliaţii lor extremişti, dar şi de de capacitatea Rusiei de a împiedica forţele preşedintelui Assad.

De asemenea, secretarul de stat John Kerry şi omologul său rus Sergei Lavrov au subliniat că acest acord ar putea deschide şi calea pentru o tranziţie politică.

"Acordul este mai constrângătoar şi mult mai amplu decât orice propunere făcută până acum şi, dacă este pus în aplicare de către toate părţile implicate, ar putea deschide calea unor negocieri politice viitoare în Siria", a explicat Kerry .

Trimisul Naţiunilor Unite în Siria, Staffan de Mistura, a salutat acordul şi a declarat că ONU va face toate eforturile pentru a furniza ajutor umanitar.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici