Războiul din Ucraina creşte preţurile la alimente şi agravează foametea în Africa

De când a început războiul din Ucraina, pe un tată din Somalia îl costă de două ori mai mult să cumpere făina de grâu pe care o foloseşte pentru a prepara micul dejun pentru cei 11 copii ai săi.

324 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina creşte preţurile la alimente şi agravează foametea în Africa

Sursa Foto - Hepta

Aproape tot grâul vândut în Somalia provine din Ucraina şi Rusia, care au oprit exporturile prin Marea Neagră. Momentul nu ar putea fi mai rău: ONU a avertizat că aproximativ 13 milioane de oameni se vor confrunta cu foamete severă în regiunea Cornului Africii, ca urmare a unei secete persistente.

Preţul uleiului de gătit de care aveam nevoie  a crescut vertiginos – un borcan care odinioară costa 16 dolari se vinde acum cu 45 de dolari pe pieţele din Mogadishu. 

„Costul vieţii este ridicat în zilele noastre, ceea ce face dificil pentru familii chiar şi posibilitatea de a-şi permite făină şi ulei”, spune un cetăţean nemulţumit.

Haji Abdi Dhiblawe, un om de afaceri care importă făină de grâu în Somalia, se teme că situaţia se va înrăutăţi: există o lipsă de containere de transport maritim care să aducă provizii de alimente din alte părţi în acest moment.

„Somalienii nu au unde să cultive grâu şi nici măcar nu suntem familiarizaţi  cum să-l cultive”, spune el. „Preocuparea noastră principală acum este ce ne va rezerva viitorul când în prezent rămânem fără provizii”.

Alte 18 milioane de oameni se confruntă cu foamete severă în Sahel, partea Africii aflată chiar sub deşertul Sahara, unde fermierii suportă cea mai proastă producţie agricolă din mai bine de un deceniu. Programul Alimentar Mondial al ONU spune că penuria de alimente s-ar putea agrava atunci când sezonul slab va veni la sfârşitul verii.

„Foamea acută creşte la niveluri fără precedent, iar situaţia globală continuă să se înrăutăţească. Conflictul, criza climatică, COVID-19 şi creşterea costurilor alimentelor şi combustibilului au creat o furtună perfectă – iar acum avem războiul din Ucraina care adună catastrofă peste catastrofă”, a avertizat directorul executiv al PAM, David Beasley, la începutul acestei luni.

Ţările africane au importat 44% din grâul lor din Rusia şi Ucraina între 2018 şi 2020, potrivit cifrelor ONU, scrie AP News

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici