Ucraina nu va retrage trupele din teritoriile pe care le controlează, a declarat președintele Volodimir Zelensky pe 19 mai, respingând cererile Rusiei înaintate de delegația țării la Istanbul.
„Este pământul nostru, nu ne vom retrage trupele de pe teritoriul nostru”, a declarat Zelenski, răspunzând unei întrebări din partea Kyiv Independent.
Donald Trump a anunțat că Rusia și Ucraina vor „începe imediat negocierile pentru un armistițiu”, în urma convorbirii telefonice cu Vladimir Putin, potrivit Sky News.
„Vaticanul, reprezentat de Papă, a declarat că ar fi foarte interesat să găzduiască negocierile. Să înceapă procesul!”, a scris el pe Truth Social, adoptând un ton mult mai optimist decât cel al lui Vladimir Putin.
Trump a spus că discuția telefonică „a mers foarte bine”.
Presa rusă de stat l-a citat pe Putin spunând că a avut o convorbire informativă și utilă cu Trump și că Moscova este pregătită să lucreze cu Ucraina la un memorandum privind viitoarele discuții de pace.
Rapoartele mass-media au declarat că convorbirea a durat mai bine de 2 ore și că Putin ar fi spus că o încetare a focului cu Ucraina este posibilă odată ce se ajunge la acorduri, scrie Reuters.
Agenția de presă rusă de stat TASS a mai raportat că Putin „și-a exprimat poziția privind încetarea focului în timpul conversației”.
În cadrul primului lor summit bilateral după Brexit, UE și Regatul Unit au făcut apel la Rusia să înceteze complet și necondiționat focul în Ucraina, scrie Ukrainska Pravda.
În declarație, liderii Regatului Unit și ai UE și-au reafirmat condamnarea fermă a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și și-au confirmat sprijinul ferm și neclintit pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional.
Guvernul german sprijină noile sancțiuni propuse de Uniunea Europeană, care sunt coordonate cu guvernul SUA, a declarat luni purtătorul de cuvânt Stefan Cornelius, potrivit Tagesshau, scrie The Kyiv Independent.
Sancțiunile propuse ar implica măsuri care vizează conductele de gaze Nord Stream, a adăugat purtătorul de cuvânt.
„Guvernul federal sprijină elementele care afectează Nord Stream”, a declarat Cornelius ca răspuns la anunțul președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, privind noi măsuri punitive. El a adăugat că participarea Washingtonului la un potențial pachet de sancțiuni ar fi „foarte centrală”.
Președintele american Donald Trump poartă luni o conversație telefonică cu Vladimir Putin, începând cu ora 17:00 ora României, despre pacea din Ucraina. Acest lucru are loc după ce Washingtonul a declarat că există un impas cu privire la încheierea celui mai mortal conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial și că Statele Unite ar putea fi nevoite să se retragă, scrie Reuters.
Biroul Procurorului General al Rusiei a desemnat Amnesty International drept „organizație indezirabilă”, interzicând efectiv grupului global pentru drepturile omului să opereze în țară, conform unei declarații publicate la 19 mai.
Rusia a acuzat sediul Amnesty International din Londra că este un centru pentru ceea ce a numit „proiecte rusofobe globale finanțate de susținători ai regimului de la Kiev”. Moscova a susținut că activitățile grupului „vizează intensificarea confruntării militare în regiune”.
Locotenent-colonelul Bohdan Șevciuk a fost demis din funcția de comandant al Brigăzii 59 a Forțelor cu sisteme fără pilot și înlocuit cu colonelul Oleksandr Sak, a informat Ukrainska Pravda pe 18 mai, citând surse din cadrul brigăzii.
Brigada 59, desfășurată în sectorul Pokrovsk din regiunea Donețk, a suferit schimbarea de urgență a conducerii între 15 și 16 mai, la ordinul comandantului suprem Oleksandr Syrskyi, a declarat o sursă militară pentru agenția de presă.
Forțele ruse au lansat atacuri în Ucraina în ultimele 24 de ore, ucigând cel puțin doi civili și rănind cel puțin alți 13 în mai multe regiuni, au declarat oficialii locali la 19 mai.
Apărarea aeriană ucraineană a doborât 41 din cele 112 drone rusești de atac și alte drone lansate peste noapte, a declarat Forțele Aeriene. Treizeci și cinci de drone au fost neutralizate de sistemele de război electronic, potrivit declarației.
Serviciul de Securitate al Ucrainei a distrus un sistem radar rusesc și instalații de depozitare situate pe platformele de producție de gaze din Marea Neagră, folosind un atac coordonat cu drone, a declarat agenția pe 19 mai.
Potrivit SBU, operațiunea a fost efectuată de Direcția principală 13 a Departamentului său de contrainformații militare. Misiunea a implicat o combinație de drone aeriene și navale care au vizat infrastructura militară rusă amplasată pe platformele de foraj offshore ucrainene.
Autoritățile australiene au început să încarce primul dintre cele 49 de tancuri Abrams dezafectate destinate Ucrainei pe o navă de marfă, în ciuda obiecțiilor private continue ale oficialilor americani, a raportat Australian Broadcasting Corporation pe 19 mai.
Premierul australian Anthony Albanese a confirmat viitoarea livrare a tancurilor la întâlnirea cu președintele Volodymyr Zelensky de la Roma din 18 mai. Data exactă a sosirii acestora nu este dezvăluită din motive de securitate, a raportat ABC.
Rusia a pierdut 974 770 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă, la 24 februarie 2022, a raportat pe 19 mai Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Numărul include 1 040 de pierderi suferite de forțele ruse doar în ultima zi.
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 10 833 de tancuri, 22 562 de vehicule blindate de luptă, 48 988 de vehicule și rezervoare de combustibil, 28 009 sisteme de artilerie, 1 387 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 1 167 de sisteme de apărare aeriană, 372 de avioane, 336 de elicoptere, 36 503 drone, 28 de nave și bărci și un submarin.
Președintele Volodimir Zelenski și prim-ministrul australian Anthony Albanese s-au întâlnit la Roma, la 18 mai, pentru a discuta despre sprijinul pentru apărare acordat Ucrainei, cooperarea în cadrul Coaliției celor care doresc și creșterea presiunii asupra Rusiei.
Sprijinul pentru apărare a fost un subiect-cheie al discuției. Albanese a confirmat că tancurile Abrams sunt în drum spre Ucraina și a menționat că ajutorul total al Australiei a ajuns acum la 1,5 miliarde de dolari.
Premierul britanic Keir Starmer a avut o convorbire telefonică pe 18 mai cu liderii SUA, Franței, Germaniei și Italiei pentru a coordona pozițiile înaintea viitoarei conversații a președintelui american Donald Trump cu președintele rus Vladimir Putin.
Trump a declarat că va vorbi, prin telefon, cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, pe 19 mai, la ora 10 a.m., ora Washingtonului.
Liderii europeni vor vorbi cu Trump înainte de convorbirea cu Putin, spune MerzLiderii europeni îl vor suna pe președintele american Donald Trump înainte de convorbirea telefonică planificată a acestuia cu președintele rus Vladimir Putin, a declarat cancelarul german Friedrich Merz pe 18 mai, potrivit Deutsche Welle.
Trump a anunțat că intenționează să vorbească cu Putin la ora 10 a.m. pe 19 mai, după care va avea o convorbire cu președintele Volodimir Zelenski. Trump a declarat că speră ca discuțiile să ducă la o încetare a focului – un pas la care Kremlinul s-a opus cu obstinație de când SUA a propus pentru prima dată un armistițiu de 30 de zile în martie.
Preşedintele american Donald Trump va avea luni o convorbire telefonică cu omologul său rus Vladimir Putin, în încercarea de a obţine un armistiţiu în conflictul din Ucraina, care durează de peste trei ani.
Convorbirea face parte din eforturile diplomatice ale lui Trump de a pune capăt războiului declanşat de invazia rusă din februarie 2022.