Războiul din Ucraina, ziua 132. Armata rusă avansează victorioasă în bătălia pentru Lugansk. Putin este încântat, Zelenski îngrijorat

  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski consideră eforturile de război îndreptăţite pentru reconstrucţia colectivă a Ucrainei
  • Preşedintele rus Vladimir Putin sărbătoreşte victoria trupelor sale din bătălia pentru Lugansk
  • Ministerul rus al Apărării susţine că mai multe depozite cu arme occidentale au fost bombardate în mai multe locaţii din autoproclamata Republică Populară Doneţk
36202 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 132. Armata rusă avansează victorioasă în bătălia pentru Lugansk. Putin este încântat, Zelenski îngrijorat

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 23:45 Alona Matviyeva: De la începutul războiului, poliţia a iniţiat peste 20.000 de proceduri penale pentru jafuri, 5.000 au fost deja trimise în judecată 

Forţele de ordine ucrainene investighează 46 de cazuri de atrocităţi comise de militarii ruşi împotriva jurnaliştilor, precum şi 288 de cazuri de furt de ajutor umanitar. Acest lucru a fost raportat de oficialul Ministerului ucrainean de Interne, Alona Matviyeva, în timpul unui briefing zilnic la UkrInform. 

Printre cele mai mediatizate infracţiuni din această categorie se numără şi următoarele: un individ a fost suspectat că a furat bijuterii din aur în valoare de 545 de mii de grivne în timpul operaţiunilor de luptă activă din martie şi iunie 2022 în satul Pidgirtsi, raionul Obukhivsky din regiunea Kiev. În plus, au fost suspectate 6 persoane care, în timpul operaţiunilor de luptă active din districtul Boryspil din regiunea Kiev, folosind uniforma ZSU, au obţinut ilegal 35 de vehicule de transport", a declarat Alona Matviyeva.

UPDATE 23:35 Armata rusă a bombardat oraşul Sloviansk / Cel puţin doi morţi şi numeroşi răniţi 

Cel puţin două persoane au fost ucise, iar altele au fost rănite în urma unui bombardament masiv al armatei ruse asupra orăşelului ucrainean Sloviansk, situat în regiunea separatistă Doneţk, anunţă autorităţile ucrainene, conform cotidianului Le Monde.

UPDATE 23:23 Până la 60 de milioane de tone de cereale ar putea rămâne blocate în Ucraina până în toamnă

"Aproximativ 22 de milioane de tone de cereale sunt blocate. De asemenea, ne aşteptăm ca producţia să atingă aproape 60 de milioane de tone de cereale. Atunci ne vom afla într-o situaţie cu adevărat dificilă", a declarat preşedintele ucrainean Voldomir Zelenski.

Preşedintele ucrainean a precizat că lucrează cu Naţiunile Unite pentru a deschide un coridor sigur care ar permite Ucrainei să exporte cereale din porturile de la Marea Neagră.

UPDATE 23:10 Răpirea civililor este la ordinea zilei în Ucraina. ONU este îngrijorată de evoluţia fenomenului

Reprezentanţii ONU susţin că răpirile şi detenţia arbitrară a civililor sunt „larg răspândite" în Ucraina, potrivit Sky News.

UPDATE 22:30 Criza din Mariupol: nu mai există medici, doar 3% dintre locuitori au acces la apă

Un politician ucrainean trage un semnal de alarmă cu privire la situaţia din oraşul ocupat Mariupol. Nu mai există medici, doar 3% dintre locuitori au acces la apă, susţine ucraineanul, potrivit Sky News.

Petro Andryushchenko, un consilier al primarului din Mariupol, a declarat că cel mult 3% din locuitorii oraşului au acces la apă.

Mulţi oameni sunt forţaţi să meargă pe jos kilometri întregi pentru a sta la coadă la punctele de colectare a apei, care includ fântâni, a spus Andryushchenko.

UPDATE 21:30 Parisul confirmă moartea unui combatant francez în Ucraina

Ministerul de Externe de la Paris a confirmat, marţi, moartea unui combatant francez în Ucraina, al doilea de la începerea conflictului militar cu Rusia, informează cotidianul Le Monde.

"Am aflat vestea tristă a acestui deces. Transmitem condoleanţe familiei. Ucraina, în întregime, este o zonă de război. În acest context. nu recomandăm călătoriile acolo, indiferent de motiv", a comunicat Quai d’Orsay.

UPDATE 18:00 Atac aerian asupra unei pieţe din Ucraina

Atacurile aeriene lansate din teritoriile controlate de ruşi au ucis cel puţin o persoană în oraşul ucrainean Sloviansk, anunţă reprezentanţii poliţiei, potrivit Reuters.

Forţele ruseşti au lovit marţi o piaţă din oraşul Sloviansk din estul Ucrainei, ucigând o femeie şi rănind cel puţin alte trei persoane, a anunţat poliţia.

Nu se ştie încă ce muniţie a fost folosită în atacul asupra oraşului de pe linia frontului din regiunea Doneţk şi nici câte persoane se aflau în piaţă în momentul în care a fost lovită.

UPDATE 16:15 Parlamentul Rusiei urmează să adopte două legi care ar permite ţării să treacă la o economie de război

Guvernul rus va putea să oblige întreprinderile să furnizeze bunuri militare şi să oblige angajaţii să lucreze ore suplimentare, conform a două legi de susţinere a războiului Moscovei în Ucraina, aprobate marţi printr-un vot iniţial în parlament.

Măsurile vor plasa efectiv Rusia pe picior de economie de război, după aproape 19 săptămâni de invazie, pe care o descrie drept o "operaţiune militară specială".

"Sarcina asupra industriei de apărare a crescut semnificativ. Pentru a garanta aprovizionarea cu arme şi muniţii, este necesar să se optimizeze activitatea complexului militar-industrial şi a întreprinderilor care fac parte din lanţurile de cooperare", a declarat vicepremierul Iuri Borisov, conform Reuters.

UPDATE 15:30 Oficiali din SUA şi China se vor întâlni în cadrul reuniunii G20 şi vor discuta despre situaţia din Ucraina

Miniştrii de externe din cadrul Grupului celor mai mari 20 de economii (G20) se vor reuni joi şi vineri pe insula indoneziană Bali, înaintea summitului G20 din noiembrie, care va avea loc tot în Indonezia.

Blinken şi Wang s-au întâlnit ultima dată în octombrie, la un summit al Grupului celor 20 de la Roma. Întâlnirea lor din această săptămână se va concentra într-o mare măsură pe războiul din Ucraina.

UPDATE 15:00 Ruşii vor să creeze o legătură feroviară între regiunea Rostov şi zonele Doneţk şi Luhansk

Ruşii vor să creeze o legătură feroviară între regiunea Rostov şi zonele Doneţk şi Luhansk
 
 Agenţia de ştiri Tass a relatat că Rusia intenţionează să creeze o legătură feroviară între regiunea Rostov şi zonele Doneţk şi Luhansk, pe care le ocupă în estul Ucrainei.
 
Construirea unor legături de transport a fost, de asemenea, o prioritate pentru ocupanţii ruşi între Crimeea, pe care a anexat-o în 2014, şi zonele din Herson pe care le ocupă.
 
În altă ordine de idei, ministerul rus al Apărării a publicat marţi informarea operaţională zilnică, iar conform acesteia au fost doborâte 3 drone şi un avion Su-25 şi ucişi până la 150 de militari ucraineni într-un atac cu "arme de înaltă precizie" asupra Harkovului în ultimele 24 de ore, potrivit The Guardian. 
 

UPDATE 14:00 Doneţkul vede ce a văzut Luganskul

Lupta Rusiei pentru regiunea Doneţk va fi aproape sigur similară bătăliei pentru Lugansk, caracterizată prin avansare lentă şi utilizarea pe scară largă a artileriei. Aşezările civile pe direcţiile ofensivei ruse riscă să fie rase, aşa cum s-a petrecut în Lugansk, anticipează analiştii militari britanici.
 
Până acum, forţele ucrainene s-au retras din Lysychansk în bună ordine, în conformitate cu planul, ceea ce le-a permis probabil să se poziţioneze pe o linie de front mai uşor de apărat în adâncime. 
 

UPDATE 11:30 Forţele ruseşti vor viza oraşele din Doneţk, avertizează guvernatorul din Luhansk 

Preşedintele Vladimir Putin a revendicat luni victoria în regiunea Luhansk, care a fost puternic afectată de lupte, după ce comandamentul militar ucrainean a confirmat că trupele sale au fost forţate să se retragă din oraşul Lysychansk. 
 

UPDATE 8:00 Ocupanţii ruşi au tras în zori două rachete spre Shostka, regiunea Sumy

UPDATE 05:00

Costul războiului începe să atinga Rusia, Kremlinul fiind pregătit să-şi reducă planurile de cheltuieli cu 24 de miliarde de lire sterline.

UPDATE 04:00

Marea Britanie va anunţa astăzi noi sancţiuni împotriva Belarusului pentru că sprijină invazia rusă din Ucraina.

Noul pachet de restricţii va interzice importurile de fier şi oţel din Belarus şi va opri exportul de opere de artă britanice şi genţi de designer.

De asemenea, companiile bieloruse vor fi împiedicate să tranzacţioneze în sectorul serviciilor financiare din Marea Britanie.

UPDATE 03:00 Rusia bombardează masiv Ucraina

A fost anunţată o alertă aeriană care cuprinde aproape tot teritoriul Ucrainei.

UPDATE 02:40 Ucraina va trimite trupe pe Insula Şerpilor. Ruşii au părăsit recent avanpostul în semn de bunăvoinţă

După retragerea de săptămâna trecută a trupelor ruse, ucrainenii îşi trimit grănicerii din nou pe Insula Şerpilor.

UPDATE 01:00

Rusia menţine cinci nave pregătite de luptă în Marea Neagră. Peste 30 de rachete Kalibr sunt gata să fie lansate peste Ucraina.

UPDATE 00:00 

Oraşul Slaviansk a devenit noua linie frontului, în conflictul dintre Ucraina şi Rusia. Trupele ruseşti se află la 7-10 km distanţă.

Rezumatul zilei

  • Insula Şerpilor va reprimi grănicerii ucraineni, după ce armata rusă a părăsit avanpostul din Marea Neagră cu scopul de a nu obstrucţiona un viitor culoar umanitar propus de ONU
  • Producătorul rus de energie Gazprom vrea plata gazului natural lichefiat în ruble
  • Marea Britanie a declarat că va introduce marţi noi sancţiuni economice, comerciale şi de transport asupra Belarusului, principalul partener al Rusiei din cadrul operaţiunii speciale din Ucraina
  • Preşedintele rus Vladimir Putin nu l-a felicitat pe omologul său american Joe Biden cu ocazia zilei naţionale a SUA, din cauza acţiunilor „neprietenoase” ale Washingtonului la adresa Moscovei
     

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici