Războiul din Ucraina, ziua 131. Continuă bombardamentele masive / Banca Europeană de Investiţii vrea să strângă 100 de miliarde de euro / Victorie rusească în Luhansk / După săptămâni de lupte şi pierderi masive, ruşii deţin controlul total asupra regiunii / Putin îşi trimite soldaţii la odihnă şi premiază generali

Rusia a anunţat că a preluat duminică controlul total asupra regiunii Luhansk din estul Ucrainei, după ce a capturat ultimul bastion ucrainean din Lisiciansk, oraş din care Kievul a declarat că s-a retras pentru a salva vieţile trupelor sale.

21609 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 131. Continuă bombardamentele masive / Banca Europeană de Investiţii vrea să strângă 100 de miliarde de euro / Victorie rusească în Luhansk / După săptămâni de lupte şi pierderi masive, ruşii deţin controlul total asupra regiunii / Putin îşi trimite soldaţii la odihnă şi premiază generali

Războiul din Ucraina. Viictorie rusescă în Luhansk. După săptămâni de lupte şi pierde masive. ruşii deţin controlul total asupra regiunii

UPDATE 22:00 Supărată pe Bulgaria, Rusia face ce ştie mai bine: ameninţă

UPDATE 21:00 Marea Britanie: noi sancţiuni împotriva Belarusului

Regatul Unit a anunţat noi sancţiuni împotriva Belarusului, inclusiv o blocada comercială în valoare de aproximativ 60 de milioane de lire sterline, pentru rolul şi sprijinul său pentru Rusia în invazia Ucrainei. Sancţiunile, care au fost anunţate de Ministerul Afacerilor Externe, Commonwealth şi Dezvoltare al Majestăţii Sale, constau în interzicerea importurilor de oţel şi fier din Belarus şi a exportului de produse petroliere rafinate, tehnologie avansată şi bunuri de lux în Belarus. Sancţiunile, potrivit site-ului CNN, vor intra în vigoare începând de mâine şi includ şi interdicţia companiilor din Belarus de a emite acţiuni la Londra.

UPDATE 20:30 Putin i-a făcut „eroi” oe doi generali, „pentru eliberarea Luganskului”

Putin a semnat un decret prin care se acordă titlul de „Eroi ai Rusiei” generalului-maior Esedulla Abaciov şi generalului-colonel Alexander Lapin, care s-au remarcat în timpul eliberării Republicii Populare Lugansk, scrie agenţia de presă rusă Tass.

UPDATE 20:00 Zelenski: Rusia se confruntă cu cea mai gravă criză din ultimii 50 de ani

„Economia rusă trece prin cea mai mare criză din ultimii 50 de ani”, iar Moscova a pierdut „peste 35.000 de soldaţi cu o estimare conservatoare”, a spus preşedintele ucrainean, într-un videoclip. „Lumea a rupt legăturile cu Rusia”, a adăugat Zelenski. Apoi, a spus că este sigur că Ucraina va câştiga: „Este doar o chestiune de timp. Din păcate, este o chestiune de pierderile pe care le suferim, în principal ale oamenilor. Este o chestiune de arme moderne, pe care trebuie să le obţinem şi cu siguranţă le vom obţine”.

UPDATE 19:00 Primar: la Mariupol mor oameni din cauza lipsei de medicamente

Mariupolenii mor din cauza lipsei de medicamente. Oraşul are un deficit de medicamente pentru bolnavii de cancer, persoanele cu diabet, tuberculoză şi probleme cu tiroida. Primarul Vadim Boychenko a spus acest lucru, subliniind că mulţi oameni din zonă sunt în pericol şi abia aşteaptă ca ocupanţii să livreze medicamentele. 

UPDATE 18:30 Turcia confirmă: nava rusească încărcată cu cereale, oprită

Turcia a oprit nava comercială care arborează pavilion rusesc încărcată cu grâu, care se afla ieri în rada din faţa portului Karasu. Un angajat al companiei portuare Ic Ictas a confirmat agenţiei Dpa că autorităţile vamale turce au refuzat deocamdată trecerea navei, Zhibek Zholy. Ieri, ambasadorul ucrainean la Ankara, Vasyl Bodnar, spusese că astăzi va exista o decizie cu privire la soarta navei, care – susţinea el – se afla „la intrarea în portul” Karasu, „oprit de autorităţile vamale din Curcan". Ucrainenii cer confiscarea mărfii. Potrivit site-ului „MarineTraffic”, Zhibek Zholy a sosit din Novorossiysk, Rusia. Pe Telegram, pe de altă parte, Yevhen Balytskyi - numit recent de Rusia ca guvernator al zonelor ocupate din Zaporizhzhia - scrisese în ultimele zile că nava a plecat joi din portul ucrainean Berdyansk.

UPDATE 18:00 1.600 de cadavre neidentificate de la începutul războiului

De la începutul invaziei pe scară largă a Federaţiei Ruse, „oamenii legii au numărat în total peste 1.600 de cadavre neidentificate”, a declarat viceministrul ucrainean al Afacerilor Interne, Katerina Pavlichenko, într-un interviu pentru Ukrinform, precizând că „imaginea este incompletă, neputând examina un anumit număr de teritorii care sunt încă sub ocupaţie”. În regiunea Kiev, a adăugat ea, "au fost găsite un număr mare de cadavre arse în totalitate. Iar în această stare, nu se poate efectua nicio examinare. Ocupanţii le-au dat foc, pentru a ascunde urmele altor infracţiuni".

UPDATE 17:30 Britanicul condamnat la moarte în Doneţk a făcut apel

UPDATE 17:00 SUA: orchestrele au tăiat uvertura lui Ceaikovski din 1812 pentru 4 iulie: „Exaltă Rusia ţaristă”

Unele orchestre americane, inclusiv cea istorică din Cleveland, au decis să taie „Uvertura 1812”, lucrare compusă de Ceaikovski pentru a celebra succesul armatei ţariste împotriva trupelor lui Napoleon, din concertele din 4 iulie, victorie obţinută la Moscova, în 1812. Datorită loviturilor de tun şi a ritmului triumfal, a fost întotdeauna un „clasic” al programului Zilei Independenţei Americane, dar în acest an, multe ansambluri au decis că nu este nevoie să sărbătorească Rusia ţaristă pe fondul invaziei Ucrainei.

Alţii au preferat să adauge interpretări ale imnului naţional ucrainean, în solidaritate cu Kievul, scrie The New York Times. Uvertura, care durează aproximativ 15 minute, este în mod evident patriotică, cu cântece populare ruseşti şi o serie de lovituri de tun plasate pe fostul imn naţional rus, „Dumnezeu să salveze Ţarul”.

UPDATE 16:30 Putin: Unităţile care au câştigat la Lugansk ar trebui să se odihnească

„Unităţile armatei ruse care au luat parte la ostilităţi active şi au obţinut succes, victorie” la Lugansk, în estul Ucrainei, „ar trebui să se odihnească şi să-şi sporească capacităţile de luptă”, a declarat preşedintele rus, Vladimir Putin, într-o întâlnire cu ministrul Apărării, Serghei Şoigu.

UPDATE 16:20 Von der Leyen: conferinţa crucială de la Lugano pentru Ucraina

„Conferinţa de la Lugano este un pas fundamental pentru a conveni asupra principiilor efortului internaţional de reconstrucţie al Ucrainei. Preşedintele Ignazio Cassis şi cu mine sprijinim declaraţia de la Lugano şi aşteptăm cu nerăbdare aprobarea acesteia. Ucraina poate conta pe sprijinul nostru constant, atâta timp cât este necesar”. Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat pe Twitter

UPDATE 16:10 Moscova cere soluţii pentru nava rusă oprită în Turcia

„Este necesar să se abordeze situaţia reţinerii navei ruseşti pentru transportul de mărfuri uscate în largul coastelor turceşti”, relatează Tass, preluând o declaraţie a ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, care a intervenit după ce, potrivit ambasadorului ucrainean în Turcia, autorităţile vamale turce au oprit ieri o marfă rusă, care transporta cereale, în drum din portul ucrainean Berdiansk către Karasu. Ucraina a cerut confiscarea navei, care era situată în largul coastei Turciei, acuzând Rusia că a furat grâu ucrainean, acuzaţie respinsă de Rusia.

UPDATE 16:00 Kiev: 36.200 de soldaţi ruşi ucişi, 1.589 de tancuri distruse

Pierderile din rândurile RUsiei de la ziua atacului Moscovei asupra Ucrainei, din 24 februarie, s-ar ridica la 36.200. Despre acest lucru a anunţat buletinul zilnic al Statului Major al Forţelor Armate Ucrainene, tocmai lansat pe Facebook, care raportează cifre care nu pot fi verificate independent.

Potrivit raportului armatei ucrainene, până în prezent pierderile ruseşti ar fi de aproximativ 36.200 de oameni, 1.589 de tancuri, 3.754 de vehicule blindate, 804 de sisteme de artilerie, 246 de lansatoare de rachete multiple, 105 de sisteme de apărare antiaeriană.

Potrivit buletinului, care precizează că datele sunt actualizate din cauza luptei intense, forţele ruse au pierdut şi 217 avioane, 186 elicoptere, 2.629 maşini, 15 unităţi navale şi 658 drone.

UPDATE 15:30 Putin nu l-a felicitat pe Biden de Ziua Americii

UPDATE 15:00 Oficial ucrainean: steagul Ucrainei a fost arborat din nou pe Insula Şerpilor 

Drapelul ucrainean a fost arborat din nou pe Insula Şerpilor, după ce trupele ruseşti s-au retras din zonă săptămâna trecută, a declarat luni un purtător de cuvânt al armatei ucrainene.
 
„Teritoriul a fost readus sub jurisdicţia Ucrainei", a declarat Natalia Humeniuk, potrivit Sky News. 
 

UPDATE 14:00 Ce plănuieşte Putin

 
După cucerirea oraşului Lysychansk din regiunea Luhansk, este probabil ca ruşii să îşi arunce forţele pentru a prelua controlul asupra regiunii Doneţk, au declarat serviciile secrete britanice.
 
Lysychansk a fost ultimul centru de populaţie important din regiunea Luhansk care a rămas sub control ucrainean, potrivit rapoartelor serviciilor de informaţii. 
 
Atenţia Rusiei se va îndrepta acum, aproape sigur, spre preluarea Donbassului, o mare parte din acesta rămânând sub controlul forţelor ucrainene. 
 

UPDATE 13:10 Armata lui Putin câştigă teren

 
După atacurile pe care le-a efectuat ieri în regiunea Doneţk, armata lui Putin lasă în urmă 9 civili ucişi şi 25 de răniţi. Potrivit guvernatorului regiunii Doneţk, Pavlo Kyrylenko, şase civili au fost ucişi în Sloviansk, unul în Avdiivka, unul în Bakhmut şi unul în Zaitseve. Dintre cei ucişi, doi sunt copii. 
 
În lupta pentru Lysychansk, trupele ruse au depăşit trupele ucrainene cu aproximativ zece la unu. Ruşii îşi consolidează în prezent poziţiile în oraş. 

UPDATE 12:10 Crimeea reintră în febra războiului 

 
Biroul Reprezentantului Preşedintelui Ucrainei în Crimeea a raportat că cetăţenii ucraineni care locuiesc în peninsula ocupată ar putea fi forţaţi în curând să lupte împotriva Ucrainei.  
 

UPDATE 10:00 Banca Europeană de Investiţii vrea să strângă 100 de miliarde de euro pentru Ucraina

 
La Conferinţa de redresare a Ucrainei care se desfăşoară astăzi în Elveţia, braţul de creditare al Uniunii Europene va propune o investiţie de 100 de miliarde de euro pentru reconstruirea Ucrainei, potrivit Reuters.

UPDATE 8:00 Ocupanţii ruşi au lansat un atac cu rachete asupra cartierului Shevchenkivsky din Kharkiv

O şcoală a fost distrusă acolo. Salvatorii îndepărtează acum dărâmăturile. Nu există victime.

Capturarea regiunii, un obiectiv de război major al Rusiei, reprezintă o victorie politică pentru Kremlin după săptămâni de lupte şi pierde masive. Victoria va permite armatei ruse să îşi concetreze trupele pe regiunea vecină Doneţk, unde Kievul controlează încă porţiuni de teritoriu.

De când a renunţat la asaltul asupra capitalei Kiev, Rusia şi-a concentrat operaţiunea militară asupra centrului industrial din Donbas, care cuprinde regiunile Luhansk şi Doneţk, unde separatişti susţinuţi de Moscova luptă împotriva Ucrainei din 2014.

Rusia afirmă că a capturat regiunea Luhansk pentru a o oferi autoproclamatei Republici Populare Luhansk.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, l-a informat pe preşedintele Vladimir Putin că Luhansk a fost "eliberat", a declarat ministerul Apărării.

Comandamentul militar al Ucrainei a declarat că forţele sale au fost forţate să se retragă din oraş.

"Continuarea apărării oraşului ar duce la consecinţe fatale. Pentru a păstra vieţile apărătorilor, a fost luată decizia de a se retrage", se preciează într-o postare a comandamentului militar al Ucrainei pe reţelele de socializare.

Oficialii ucraineni au numit referirile la "eliberarea" teritoriului ucrainean din declaraţiile de Moscova ca fiind propagandă rusă.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici