Războiul din Ucraina, ziua 261. Forţele ucrainene au intrat în Herson după ce Rusia a finalizat retragerea / Zelenski a discutat cu Scholz / Ucraina va construi un zid la graniţa cu Belarus / Mai mulţi lideri cer negocieri de pace

  • Armata ucraineană a avansat şapte kilometri şi schimbă încă o dată linia frontului
  • Ucrainenii nu sunt convinşi că ruşii se retrag şi se tem ca mişcarea să nu fie o capcană
  • Locuitorii aşezărilor eliberate povestesc ororile prin care au trecut în timpul ocupaţiei
27070 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 261. Forţele ucrainene au intrat în Herson după ce Rusia a finalizat retragerea / Zelenski a discutat cu Scholz / Ucraina va construi un zid la graniţa cu Belarus / Mai mulţi lideri cer negocieri de pace

UPDATE 23:00 Zelenski: Unităţile ucrainene sunt deja în Herson, "astăzi este o zi istorică"

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că unităţi speciale ale forţelor armate se află deja în oraşul Herson, situat în sudul ţării, în urma retragerii Rusiei, şi a descris momentul ca fiind unul istoric.

"Astăzi este o zi istorică. Suntem în proces de recucerire a Hersonului", a declarat el într-o alocuţiune video. Alte forţe ucrainene au fost staţionate în apropierea oraşului, a adăugat el.

UPDATE 22:00 Germania anunţă mai mult ajutor pentru apărarea aeriană a Ucrainei

Cancelarul Olaf Scholz a declarat că prioritatea Germaniei în ajutorul acordat Ucrainei ar trebui să fie aceea de a o ajuta să se apere de raidurile aeriene ruseşti asupra oraşelor şi de a o ajuta să îşi reconstruiască infrastructura.

El a adăugat, într-un interviu acordat vineri ziarelor RND, că Europa ar trebui să se pregătească să primească mai mulţi refugiaţi din Ucraina, care se luptă cu o invazie rusă din 24 februarie.

"Rusia bombardează infrastructura energetică a Ucrainei. Rusia vrea să se asigure că oamenii din Ucraina nu pot supravieţui frigului din timpul iernii", a spus el într-un interviu. "În prezent, discutăm cu multe companii germane ce pot face pentru a contracara această distrugere".

Sistemele de apărare antiaeriană trimise de Germania în Ucraina au jucat un rol cheie în minimizarea distrugerilor de până acum, dar Germania va colabora cu partenerii pentru a trimite mai multe, a adăugat el.

UPDATE 21:00 Mai mulţi lideri cer negocieri Rusia-Ucraina

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a discutat vineri, la Forumul de pace de la Paris, cu lideri ai naţiunilor din emisfera sudică despre războiul dintre Rusia şi Ucraina. Liderii naţiunilor sudice cer oprirea războiului prin negocieri, în contextul în care efectele sunt simţite pe plan mondial, conform cotidianului Le Monde.

"Acest război declanşează foametea în emisfera sudică, deci nu este doar un război al naţiunilor din nord. Trebuie iniţiate negocieri de pace, America Latină ar participa la negocieri", a declarat preşedintele Argentinei, Alberto Fernandez.

UPDATE 19:00 Scholz a discutat cu Zelenski 

Cancelarul german Olaf Scholz a discutat vineri, în cadrul unei convorbiri telefonice, cu preşedintele Volodimir Zelenski despre situaţia din Ucraina, înainte de summitul G20, Zelenski informându-l pe Scholz despre ultimele evoluţii din Herson, a anunţat vineri Berlinul.

Cei doi au condamnat atacurile forţelor armate ruse asupra infrastructurii civile şi au discutat despre modalităţile de consolidare a sectorului energetic ucrainean, iar Scholz a declarat că Germania va continua să sprijine Ucraina cu infrastructura energetică şi apărarea aeriană.

De asemenea, cei doi au cerut continuarea acordului privind cerealele care permite exportul de produse agricole ucrainene pentru a îmbunătăţi situaţia globală a securităţii alimentare.

Scholz va participa săptămâna viitoare la un summit al principalelor economii dezvoltate şi emergente din lume, care va avea loc în Bali, Indonezia. Preşedintele rus Vladimir Putin nu va participa.

UPDATE 18:00 Ucraina construieşte un zid la graniţa cu Belarus

Ucraina construieşte un zid la graniţa sa cu Belarus, un aliat cheie al Rusiei, de unde Vladimir Putin a lansat o parte din invazia sa în februarie.

Zidul de beton va fi întărit cu sârmă ghimpată, un şanţ şi un dig pentru a-şi fortifica graniţa cu Belarus, relatează Kyiv Independent.

Adjunctul şefului biroului preşedintelui, Kyrylo Tymoshenko, a declarat că zidul se întinde deja pe trei kilometri şi că se construieşte şi în regiunile Rivne şi Zhytomyr din Ucraina.

UPDATE 17:00 Ucraina salută o "victorie importantă"

Administraţia de la Kiev consideră o "victorie importantă" retragerea armatei ruse din oraşul Herson, situat în sud-estul Ucrainei, reintrat vineri sub controlul armatei ucrainene, informează cotidianul Le Monde.

"Oraşul Herson a revenit sub controlul Ucrainei, unităţi ale forţelor noastre armate au pătruns în oraş", a comunicat Ministerul ucrainean al Apărării, cerându-le militarilor ruşi care au rămas în zonă să se predea imediat.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, consideră că retragerea armatei ruse din Herson este "o victorie importantă".

Conform agenţiei Reuters, Ministerul rus al Apărării a dispus retragerea trupelor de pe malul vestic al râului Dnipro în regiunea Herson, situată în sud-estul Ucrainei. În acest context, armata rusă menţine controlul asupra zonelor din Herson aflate pe malul estic al Râului Dnipro.

UPDATE 16:00 Forţele ucrainene au intrat în oraşul Herson

Direcţia principală de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării a făcut acest comentariu într-o declaraţie adresată oricăror trupe ruseşti care se află încă în Herson, spunându-le să se predea imediat.

Declaraţia este prima confirmare oficială a Kievului că forţele sale se află în Herson.

În cursul dimineţii, Ministerul rus al Apărării a declarat că a finalizat retragerea trupelor de pe malul vestic al râului Dnipro, în regiunea Herson din sudul Ucrainei, scrie Reuters

În informarea sa zilnică, ministerul a declarat că toate forţele şi echipamentele au fost transferate pe malul estic, al Niprului. Retragerea a fost finalizată vineri dimineaţă la ora 05:00, ora Moscovei (02:00 GMT).

UPDATE 15:00 Militari ruşi plecaţi civili din Herson

UPDATE 14:00 Steagul ucrainean reapare în centrul oraşului Herson

După opt luni de ocupaţie, steagul ucrainean a reapărut în centrul oraşului Herson, înfăşurat în jurul unui monument, arborat probabil de nişte partizani activi în oraş, potrivit Nexta TV.

UPDATE 13:00 Kremlinul i-a răspus lui Biden: conflictul se termină când obiectivele sunt atinse

„Operaţiunea militară specială din Ucraina se poate încheia cu atingerea obiectivelor sale sau cu realizarea obiectivelor prin negocieri de pace, ceea ce este posibil”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus acest lucru ca răspuns la preşedintele american Joe Biden, potrivit căruia conflictul din Ucraina „nu se va încheia până când Putin nu va părăsi ţara”.

UPDATE 12:30 Kremlinul: Putin nu va fi la G20 din cauza angajamentelor interne

Decizia preşedintelui rus Vladimir Putin de a nu participa la summitul G20 de la Bali, fie faţă în faţă, fie online, se datorează „angajamentelor” din ţară, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de TASS.

UPDATE 12:00 Moscova: Hersonul rămâne teritoriu rusesc

Regiunea Herson va rămâne parte a Rusiei, în ciuda retragerii trupelor moscovite din oraş. „Există şi nu pot fi schimbări” în acest sens, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de TASS.

UPDATE 11:30 Podul de peste Dnipro, distrus

UPDATE 11:00 Zelenski: atacul asupra Mikolaivului este răspunsul cinic la succesele noastre

Atacul asupra unei clădiri din Mikolaiv este „răspunsul cinic al statului terorist la succesele noastre pe front”, este părerea preşedintelui ucrainean, care face referire la Rusia şi la atacul care a lovit în timpul nopţii o clădire de locuinţe cu 5 etaje, provocând cel puţin 6 morţi, conform ultimului bilant. „Rusia nu renunţă la tacticile sale dispreţuitoare. Şi nu vom renunţa la lupta noastră. Ocupanţii vor fi traşi la răspundere pentru orice crimă împotriva Ucrainei şi a ucrainenilor”, scrie Zelenski pe Telegram.

UPDATE 10:40 O clădire din Mikolaiv lovită de ruşi, cel puţin 4 morţi

Cel puţin 4 persoane au murit în urma bombardamentelor ruseşti asupra Mikolaiv, în sudul Ucrainei. O clădire rezidenţială cu cinci etaje, lângă linia frontului, a fost lovită şi „din păcate, sunt deja patru morţi”, a declarat guvernatorul regional Vitalii Kim.

UPDATE 10:10 Ambasadorul Rusiei în SUA: nu mai destabilizaţi 

SUA trebuie să evite „destabilizarea în continuare” a situaţiei din Ucraina şi „să le explice clienţilor lor de la Kiev că duelul militar cu Rusia este fatal”, a declarat ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoli Antonov, într-un interviu acordat Izvestia. Cât despre relaţiile dintre SUA şi Rusia, acestea „sunt în criză profundă şi încă nu există lumină la capătul tunelului”, a adăugat diplomatul în interviul preluat de agenţia Tass.

UPDATE 10:10 Kiev: retragerea Rusiei din Herson durează o săptămână

Retragerea trupelor ruse din Herson va dura cel puţin o săptămână, a afirmat ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, susţinând că Moscova mai are soldaţi în oraş şi în jurul oraşului: „Nu este atât de uşor să retragi aceste trupe din Herson într-o zi sau două. Cel puţin, va dura o săptămână”, spune acesta.

UPDATE 09:40 Kiev, ruşii jefuiesc şi distrug Hersonul în timpul retragerii

„Invadatorii ruşi continuă să jefuiască aşezările din care se retrag. De asemenea, inamicul încearcă să deterioreze cât mai mult posibil liniile electrice şi alte elemente ale infrastructurii de transport şi critice a Oblastului Herson”, informează Statul Major al forţelor armate ucrainene pe reţelele de socializare, explicând că „evacuarea forţată a localnicilor continuă”. În satul Zelenivka „inamicul a interzis locuitorilor să se deplaseze în interiorul aşezării şi restructurează sistemul de linii defensive. În Tiahinka şi Kozaţki, ocupanţii au subminat drumuri şi elemente de infrastructură”, spun ucrainenii.

UPDATE 09:20 Un luptător japonez pro-Kiev a murit în luptă

Un japonez de 20 de ani care a luptat alături de soldaţii ucraineni a murit într-o luptă împotriva forţelor ruse, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Hirokazu Matsuno. Acesta este primul cetăţean japonez care a murit în Ucraina „de când a început invazia în februarie”. Diplomaţii japonezi „contactează familia şi oferă asistenţa necesară”, a adăugat Matsuno. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a invitat deschis străinii să călătorească în ţară, pentru a se alătura unei „legiuni internaţionale” care va lupta cot la cot cu ucrainenii împotriva ruşilor.

UPDATE 08:20 Wsj: SUA vor cumpăra arme din Coreea de Sud pentru Kiev

Coreea de Sud va vinde obuze de artilerie destinate armatei ucrainene pentru prima dată, în urma unui acord confidenţial între Seul şi Statele Unite, mişcare care confirmă goana mondială de muniţie după luni de război cu Rusia. Oficialii americani dezvăluie acest lucru pentru Wall Street Journal, conform căruia SUA vor cumpăra 100.000 de obuze de artilerie de 155 mm care vor fi apoi livrate Ucrainei; suficient pentru a furniza unităţilor de artilerie din Kiev pentru câteva săptămâni de lupte intense.

Armele achiziţionate din Coreea de Sud vor permite Statelor Unite să continue să ajute Ucraina fără a extrage şi mai mult din rezervele sale de arme. În urmă cu doar câteva ore, administraţia Biden a anunţat un nou pachet de 400 de milioane de dolari şi de la începutul invaziei ruse în februarie anul trecut, a trimis 18 miliarde de dolari în asistenţă militară.

În august anul trecut, nivelul stocurilor de obuze de artilerie de 155 mm a scăzut la niveluri care „îngrijorau” Pentagonul, adaugă sursele. Acordul cu Seul a fost încheiat la începutul lunii noiembrie de ministrul sud-coreean al apărării, Lee Jong-sup, şi de secretarul american al apărării, Lloyd Austin.

UPDATE 07:40 Excalibur, arma letală primită de Ucraina din SUA

UPDATE 07:00 Lista companiilor vestice care refuză să plece din Rusia

UPDATE 05:15 Guvernator: Rusia loveşte infrastructura energetică din regiunea Vinnytsia

Guvernatorul regiunii Vinnytsia, Serhii Borzov, a raportat că trupele ruse au vizat infrastructura energetică din regiune peste noaptea.

Nu au existat victime, potrivit guvernatorului. La faţa locului au fost chemate serviciile de salvare, dar şi autospeciale de pompieri.

UPDATE 03:55 Armata Ucrainei obţine noi victorii în sudul ţării

Comandamentul Operaţional Sud raportează că armata ucraineană a ucis 50 de militari ruşi şi a distrus trei tancuri, un obuzier autopropulsat Msta-S şi 11 vehicule blindate din prima linie de luptă.

Comandamentul a mai raportat că Rusia are acum  doar 17 nave în Marea Neagră, dotate cu rachete de croazieră Kalibr la bord.

UPDATE 02:50 Serviciul de Securitate al Ucrainei a destructurat o reţea complexă de colaboratori ruşi

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a desconspirat până în prezent aproximativ 700 de colaboratori pro-Kremlin, dintre care 53 au primit deja sentinţe judecătoreşti, a declarat purtătorul de cuvânt al SBU, Artem Dekhtiarenko, în timpul unui briefing de presă.

„Au fost aduse acuzaţii în temeiul articolului 111-1 din Codul penal al Ucrainei”, a declarat oficialul.

UPDATE 01:50 Rusia îşi verifică adăposturile anti-bombe

Muncitorii ruşi de verifică în linişte subsolurile şi alte adăposturi neutilizate din vremea sovietică, au declarat pentru Bloomberg oameni familiarizaţi cu eforturile. Inspecţii şi curăţări ale unităţilor de apărare civilă, care au fost construite de obicei în subsolurile spitalelor, clădirilor de apartamente, şcolilor şi birourilor guvernamentale în epoca sovietică, au loc în oraşe din întreaga ţară, susţin sursele.

Rezumatul zilei

  • Trupele ucrainene au recuperat zeci de aşezări împânzite cu mine după retragerea armatei ruse.
  • Armata ucraineană a eliberat 41 de aşezări pe măsură ce avansează pe direcţia sud.
  • Ucrainenii sunt precauţi, de teamă ca retragerea ruşilor să nu fie o cursă.
  • Preşedintele rus Vladimir Putin nu va participa la reuniunea liderilor din Grupul celor 20 de naţiuni (G20) de săptămâna viitoare, dar se poate alătura virtual, au declarat oficiali din Rusia şi din ţara gazdă, Indonezia.
  • SUA nu pune presiune pe Ucraina să se angajeze în acţiuni diplomatice cu Rusia.
     

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici