LIVE-TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 346. Rusia îşi concentrează toate forţele în încercuirea oraşului Bakhmut / Portugalia va trimite tancuri Leopard 2 la Kiev / 116 prizonieri ucraineni şi voluntari străini au fost eliberaţi după un schimb de prizonieri cu Rusia/ Ofensivă rusească în Donbas / Mall bombardat în Herson

  • Ucraina va lupta pentru a menţine "fortăreaţa" Bakhmut, afirmă Zelenski.
  • SUA anunţă un nou pachet de ajutor de securitate pentru Ucraina.
  • 116 prizonieri ucraineni şi voluntari străini au fost eliberaţi după un schimb de prizonieri cu Rusia
  • Portugalia va trimite tancuri Leopard 2 la Kiev
6249 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 346. Rusia îşi concentrează toate forţele în încercuirea oraşului Bakhmut / Portugalia va trimite tancuri Leopard 2 la Kiev / 116 prizonieri ucraineni şi voluntari străini au fost eliberaţi după un schimb de prizonieri cu Rusia/ Ofensivă rusească în Donbas / Mall bombardat în Herson

Tanc Leopard din Portugalia - Allied Joint Force Command Brunssum (Sursa Foto)

UPDATE 22:15 Premierul britanic îi spune lui Zelenskiy că se va concentra pe furnizarea de echipamente militare

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a discutat sâmbătă cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, iar cei doi au convenit asupra importanţei accelerării asistenţei acordate Ucrainei de către comunitatea internaţională, scrie Reuters.  
 

UPDATE 20:40 Rusia îşi concentrează toate forţele în încercuirea oraşului Bakhmut, transmite ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar

UPDATE 19:00 Ucraina va introduce sistemul Delta 

 
Guvernul a dat oficial undă verde implementării în apărarea ucraineană a platformei Delta, primul sistem de cunoaştere a situaţiei de tehnologie militară ucraineană dezvoltat în conformitate cu standardele NATO.  Autorităţile ucrainene au permis ca sistemul să fie plasat într-un cloud din afara Ucrainei pentru a-l proteja de atacurile cibernetice ruseşti. 
 
Delta este un sistem de colectare şi gestionare a informaţiilor creat de Ucraina cu ajutorul aliaţilor săi pentru a ajuta armata să urmărească mişcările forţelor ruseşti.
 
Sistemul oferă informaţii complete în timp real, cu integrare la nivel înalt, din mai multe surse, pe o hartă digitală care poate rula pe orice dispozitiv electronic, de la un laptop la un smartphone.
 

UPDATE 18:00 Statul Major General raportează că ruşii se regrupează şi desfăşoară ofensive în mai multe direcţii în Ucraina

UPDATE 17:00- WSJ: China contribuie la războiul Rusiei în Ucraina, arată datele comerciale

Se presupune că China oferă armatei Rusiei mijloace militare, în ciuda sancţiunilor impuse pentru invadarea Ucrainei de către Rusia, a raportat Wall Street Journal. Companiile de stat chineze furnizează Moscovei echipamente de navigaţie, tehnologie de bruiaj şi piese pentru avioane de luptă, arată înregistrările vamale. 

 

UPDATE 16:00 - Sursă ucraineană: un accident „semnificativ" a avut loc la o staţie electrică din Ucraina

Un accident „semnificativ” a avut loc la o staţie electrică din regiunea Odesa din Ucraina, au anunţat sâmbătă autorităţile ucrainene.

Summitul UE-Ucraina: ucrainenii vor discuta cu Comisia de la Veneţia despre minorităţile din ţara lor

Ucrainenii s-au angajat să discute cu Comisia de la Veneţia şi să consulte minorităţile în chestiunea drepturilor minorităţilor şi legii minorităţilor, aşa cum reiese din declaraţia comună UE -Ucraina adoptată vineri la summitul UE-Ucraina.

UPDATE 15:00 - S-a raportat, potrivit The Kyiv Independent, că forţele ruse au bombardat garnizoana de apărare ucraineană de lângă Siversk, un oraş la nord de Bakhmut din regiunea Doneţk, cu artilerie şi obuziere  peste noapte  

UPDATE 14:00 -   Ameninţări puternice ale Rusiei: Totul va arde, dacă în Ucraina sosesc mai multe tancuri occidentale

Toată Ucraina care rămâne sub conducerea Kievului va arde, dacă mai multe tancuri occidentale vor ajunge în ţară”, a declarat fostul preşedinte rus, acum vicepreşedinte al Consiliului de Securitate, Dmitri Medvedev.

UPDATE 13:15 - Ucraina, sprijinită din toate părţile: Portugalia va trimite tancuri Leopard 2 la Kiev

Portugalia va trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina, a declarat astăzi prim-ministrul Antonio Costa, explicând că este în discuţii cu Germania pentru a obţine piesele necesare reparaţiei tancurilor aflate în prezent neutilizate de forţele armate portugheze.

UPDATE 12:18 - 116 prizonieri ucraineni şi voluntari străini au fost eliberaţi după un schimb de prizonieri cu Rusia

„Am reuşit să eliberăm 116 dintre oamenii noştri, apărători ai lui Mariupol, partizani Herson, lunetişti din direcţia Bakhmut şi alţi eroi”, a declarat şeful biroului prezidenţial al Ucrainei, Andriy Yermak. 63 de soldaţi ruşi au fost trimişi de pe teritoriul controlat de Ucraina, potrivit agenţiei de ştiri de stat ruse RIA Novosti, citând ministerul rus al apărării.

De asemenea, trupurile voluntarilor străini ucişi în război, Christopher Matthew Perry şi Andrew Tobias Matthew, au fost  returnate Ucrainei. 

 

UPDATE 10:43 - Alerte aeriene în toate regiunile din Ucraina: este aşteptat un atac masiv

UPDATE 10:00 Ofensiva rusă în Donbas continuă

Forţele de ocupaţie ruse continuă operaţiunile ofensive în direcţiile Liman, Bahmut, Avdiiv şi Novopavliv, în Donbass, „şi suferă pierderi grele". În ultima zi, inamicul a lansat 20 de lovituri aeriene şi 3 lovituri cu rachete, în special asupra infrastructurii civile din Harkov. şi regiunile Mikolaiv. „Există victime în rândul populaţiei civile. Ameninţarea atacurilor aeriene şi cu rachete ruseşti pe întreg teritoriul Ucrainei rămâne”, a adăugat Statul Major.

UPDATE 09:40 Summit-ul GB pentru un răspuns comun împotriva participării sportivilor ruşi şi belarusi la Jocurile Olimpice

Guvernul britanic va organiza vinerea viitoare o întâlnire virtuală a miniştrilor sportului pentru a oferi un răspuns comun împotriva posibilei participări la Jocurile Olimpice a sportivilor ruşi şi belarusi. Decizia vine în timp ce Comitetul Olimpic Internaţional evaluează posibila lor participare, în ciuda războiului din Ucraina. „Permiteţi-mi să fiu clar, această poziţie a CIO nu este în legătură cu realitatea războiului... vom condamna ferm orice acţiune care îi va permite preşedintelui Putin să-şi legitimeze războiul ilegal din Ucraina, o poziţie pe care CIO a împărtăşit-o anterior”, a spus ministrul britanic al Culturii, Michelle Donelan. Potrivit agenţiei de presă Press Association, la întâlnire vor participa miniştri din ţări care au aprobat deja declaraţii comune pe această temă. În iulie anul trecut, 34 de ţări plus Marea Britanie au semnat o declaraţie comună la o astfel de întâlnire.

UPDATE 09:30 Voluntar american ucis în Bahmut, fondase o organizaţie pentru a ajuta civilii

Un voluntar american, Pete Reed, a fost ucis ieri la Bahmut, în estul Ucrainei, a anunţat Global Response Medicine, organizaţia umanitară pe care o fondase. Reed, veteranul US Navy, în vârstă de 33 de ani, „a fost ucis în timp ce ajuta” cu o altă organizaţie, Global Outreach Doctors, se arată într-o postare pe Instagram. De asemenea, a condus echipe medicale în timpul bătăliei de la Mosul, Irak, tratând peste 10.000 de pacienţi. „Pete a trăit o viaţă în slujba celorlalţi, mai întâi ca marin decorat şi apoi ca ajutor umanitar”, a spus organizaţia sa. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a confirmat „moartea unui cetăţean american în Ucraina”, adăugând că acesta este în contact cu familia pentru a oferi asistenţa necesară.

UPDATE 09:00 Canada impune noi sancţiuni Rusiei, Moscova anunţă represalii

Canada a impus sancţiuni asupra a 38 de persoane şi a 16 entităţi despre care spune că sunt „complice în răspândirea dezinformarii şi propagandei ruseşti”, determinând o promisiune rapidă de represalii din partea Moscovei. Printre persoanele şi entităţile vizate se numără grupul de media rus MIA Rossiya Segodnya şi muzicianul Nikolai Baskov, care a cântat la un concert pro-război la Moscova, a anunţat Ministerul de Externe într-un comunicat.

„Războiul preşedintelui Vladimir Putin în Ucraina se bazează pe minciuni şi înşelăciune. Operaţiunile ruseşti de dezinformare au înscris celebrităţi şi aşa-zise organizaţii de ştiri să facă ecou discursurilor Kremlinului şi să încerce să justifice atrocităţile care au loc în Ucraina”.

Canada, unul dintre cei mai vocali susţinători internaţionali ai Ucrainei, a impus sancţiuni asupra a aproape 4.000 de persoane şi demnitari din Rusia, Ucraina şi Belarus din 2014 încoace. Oleg Stepanov, ambasadorul Rusiei în Canada, a declarat că Moscova va reacţiona la sancţiuni.

„Vom răspunde oricărei acţiuni ostile din partea actualelor autorităţi canadiene, pe care o privim cu regret”, a declarat el agenţiei de presă ruse.

UPDATE 08:30 Wsj, 13 companii turceşti au exportat mărfuri în Rusia. Au fost încălcate sancţiunile impuse de SUA

Cel puţin 13 firme turceşti au exportat cel puţin 18,5 milioane de dolari, sub formă de mărfuri americane, în Rusia către 10 companii ruseşti sancţionate de Statele Unite pentru rolul lor în războiul împotriva Ucrainei, a dezvăluit Wall Street Journal din Istanbul, precizând că este vorba despre plastic, articole din cauciuc şi vehicule, precum şi alte 15 milioane de generatoare electrice şi alte produse fabricate în SUA. Printre companiile ruse sancţionate care au primit importuri din Turcia s-au numărat o filială a Russian Tactical Missiles Corp. - care produce arme pentru marina rusă - şi Promtekhnologiya, care a fost lovită de sancţiuni pentru fabricarea de puşti pentru armata rusă.

UPDATE 08:00 Putin nu scapă de proces

UPDATE 07:00 Harkov, 7 adolescenţi răniţi de o mină antipersonal

Şapte adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 14 şi 17 ani au fost răniţi de schije în explozia unei mine terestre PFM din Izium, la sud-est de Harkov, a declarat guvernatorul oblastului Harkiv, Oleh Siniehubov. „Unul dintre adolescenţi a luat-o şi a aruncat-o lângă ceilalţi. Mina a explodat”, a spus Siniehubov, adăugând că cinci adolescenţi au fost internaţi în spital, potrivit Kyiv Independent.

UPDATE 06:30 Un mall bombardat din Herson este în flăcări

Centrul comercial Epicentr K din Herson arde după atacul de artilerie din Rusia: relatează serviciul de presă al companiei. Nu există încă informaţii despre victime. Ieri, bombardamentele ruseşti au distrus o grădiniţă în Zolota Balka din sudul oblastului Herson, potrivit administraţiei militare regionale citată de Kyiv Independent. Forţele ruse au început bombardarea fără discriminare a zonelor eliberate din regiunea Herson după retragere.

UPDATE 01:00 Ucraina va lupta pentru a menţine "fortăreaţa" Bakhmut. Zelenski: „Nimeni nu va renunţa la Bakhmut. Vom lupta cât de mult timp vom putea”

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat vineri că Ucraina va lupta pentru a păstra oraşul Bakhmut, "fortăreaţa" din estul ţării, cât de mult timp va putea, şi a îndemnat Occidentul să furnizeze arme cu rază lungă de acţiune pentru a ajuta Kievul să împingă forţele ruseşti din regiunea Donbas.

UPDATE 00:00 Explozia unei mine antipersonal a rănit 7 adolescenţi în Izuim, regiunea Harkov

Şapte adolescenţi cu vârste cuprinse între 14 şi 17 ani au fost răniţi cu schije după ce o mină antipersonal PFM a explodat la Izuim, la sud-est de Harko, a anunţat guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Syniehubov.

Zelenski îi mulţumeşte lui Biden pentru asistenţa militară suplimentară anunţată de SUA

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a mulţumit omologului său din Statele Unite, Joe Biden, pentru asistenţa militară suplimentară anunţată vineri de Administraţia de la Washington.

SUA oferă un nou pachet de ajutor de securitate pentru Ucraina şi furnizează rachete GLSDB cu rază lungă de acţiune

Noul pachet de securitate în valoare de 2 miliarde de dolari anunţat pe 3 februarie include rachete cu rază lungă de acţiune la sol cu ​​diametru mic (GLSDB) pentru lansatoarele de rachete multiple HIMARS şi arme antitanc Javelin.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici