Războiul din Ucraina, ziua 494. Zelenski a vizitat Odesa / Putin ar putea fi acuzat pentru terorism / Drone ruseşti doborâte / Trafic îngreunat în Crimeea

  • Zelenski vizitează Odesa pentru a marca Ziua Marinei din Ucraina
  • Invazia rusă a Ucrainei a provocat peste 30,000 de morţi, potrivit ONU.
  • Occidentul i-a livrat Ucrainei tancuri, lansatoare de rachete şi aeronave.
  • În prima zi a preşedinţiei sale în Consiliul UE, Spania îşi reafirmă angajamentul.
6202 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 494. Zelenski a vizitat Odesa / Putin ar putea fi acuzat pentru terorism / Drone ruseşti doborâte / Trafic îngreunat în Crimeea

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

UPDATE 23:00 O parte dintre angajaţii Rosatom părăsesc centrala nucleară ocupată de Rusia

Aproximativ 100 de angajaţi ai monopolului nuclear rus Rosatom au părăsit centrala nucleară ucraineană Zaporojie din oraşul Enerhodar, ocupat de Rusia, a declarat duminică Dmytro Orlov, primarul oraşului.

Raportul vine în contextul în care autorităţile ucrainene au avertizat că Rusia ar putea planifica un atac terorist la centrală.

Unii dintre colaboratorii ucraineni care au semnat contracte cu Rosatom au părăsit, de asemenea, Enerhodar, a declarat Orlov.

UPDATE 22:00 Armata ucraineană avansează în două direcţii în Sud

Ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a declarat pe 2 iulie că forţele ucrainene au avansat în direcţia Berdiansk şi Melitopol, în regiunea Zaporojie.

Potrivit acesteia, forţele ucrainene se confruntă cu "o rezistenţă intensă a inamicului, câmpuri minate şi redistribuirea rezervelor militare ruseşti".

În acelaşi timp, Maliar a raportat că ruşii au avansat în mai multe direcţii în regiunea Doneţk - Lyman, Avdiivka şi Marinka.

În direcţia Svatove, în regiunea Lugansk, forţele ruseşti au desfăşurat, de asemenea, o ofensivă.

UPDATE 18:00 'Explozie' în apropierea unui aerodrom militar rusesc

 O "explozie puternică" a fost raportată în apropierea unui aerodrom militar din sudul Rusiei, potrivit unor afirmaţii din presa rusă.

Canalul Telegram Mash a declarat că presupusa explozie a avut loc în oraşul portuar Primorsko-Akhtarsk, în regiunea rusă Krasnodar.

Acesta a afirmat că apărarea aeriană rusă a doborât o rachetă care se îndrepta spre zonă.

Potrivit şefului regiunii Krasnodar, nu au existat răniţi sau pagube provocate.

UPDATE 16:30 Zelenski vizitează Odesa pentru a marca Ziua Marinei din Ucraina

Volodimir Zelenski a efectuat astăzi o vizită în oraşul Odesa, port la Marea Neagră, în sudul Ucrainei, în contextul în care ţara sa marchează Ziua Marinei.

Această sărbătoare, care are loc în prima duminică a lunii iulie, îi onorează pe cei care îşi apără ţara atât pe apă, cât şi pe uscat.

Astăzi, Zelenski a ascultat un raport din partea comandantului marinei ucrainene, a discutat perspectivele de dezvoltare a unui program de drone marine şi rachete şi a înmânat distincţii membrilor serviciului.

Preşedintele ucrainean le-a mulţumit "războinicilor" din marina ucraineană într-un videoclip postat pe Twitter, în timp ce a afirmat că "navele ruseşti se tem deja să se apropie de coasta noastră din Marea Neagră".

UPDATE 15:00 Kiev: înaintăm în direcţia Bahmut

Armata ucraineană a avansat recent în direcţia Bahmut, raportează RBC-Ucraina, preluându-l pe Serghei Cherevati. „Avem un avans către Bahmut. Există lupte pe flancuri, există presiune asupra inamicului. După analize şi verificări detaliate, vom furniza date detaliate despre teritoriul pe care am reuşit să-l eliberăm”, a spus el.

UPDATE 14:30 Papa: să nu ne obosim să ne rugăm pentru pace

„Nici în această perioadă de vară să nu ne obosim să ne rugăm pentru pace, mai ales pentru poporul ucrainean, atât de încercat”. Papa Francisc a spus-o azi, în Piaţa Sf. Petru.

UPDATE 14:00 Rusia anulează MAKS Air Show 2023

Rusia a anulat ediţia din 2023 a Maks Air Show, probabil din cauza temerilor legate de securitate şi a posibilei absenţe a multor delegaţii străine: aşa se precizează în raportul Ministerului Britanic al Apărării privind evoluţia conflictului din Ucraina. .

UPDATE 13:40 Zelenski: Moscova, gata să atace Zaporojie

Rusia ar putea recurge la un act terorist la centrala nucleară Zaporojie. Acest lucru a declarat preşedintele ucrainean, Voldimir Zelenski, după discuţii cu preşedintele guvernului spaniol Pedro Sanchez la Kiev. „De ceva vreme spunem că există o ameninţare gravă. Pentru că Rusia este pregătită din punct de vedere tehnic să provoace o explozie locală la uzină, care ar putea duce la eliberarea de substanţe periculoase în aer. Noi comunicăm acest lucru foarte clar”.

UPDATE 13:00 Zelenski: în curând, vor fi condiţii pentru întoarcerea persoanelor care au fugit în străinătate”

„Cred că în curând vom putea oferi toate condiţiile necesare pentru ca poporul nostru să se întoarcă acasă, în Ucraina”. Acest lucru a fost declarat, potrivit Ukrainska Pravda, de către preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în discursul său de seară despre ucrainenii care au fugit în străinătate din cauza invaziei ruse. În timpul discursului său, Zelenski a vorbit din nou despre vizita prim-ministrului spaniol Pedro Sanchez în Ucraina. Preşedintele, în special, a mulţumit Spaniei pentru că i-a respectat şi ajutat pe ucrainenii care şi-au găsit refugiu în Spania, fugind de război.

UPDATE 12:10 Avertizare aeriană în mai multe regiuni

Alarma aeriană a sunat în mai multe oblaste ucrainene, inclusiv în capitala Kiev: autorităţile ucrainene au anunţat-o, după ce în noaptea s-au auzit explozii în regiunile Mikolaiv şi în oraşul Zaporojie. Alarma se referă la oblastele Dnipropetrovsk, Cerkasi, Cernihiv, Sumi, Poltava, Kirovohrad, Mikolaiv, Odesa, Harkiv şi Kiev, precum şi zonele Zaporijia şi Herson aflate sub control ucrainean.

UPDATE 11:40 Fost rabin şef al Moscovei declarat agent străin

Autorităţile ruse l-au declarat pe fostul rabin şef al Moscovei Pinchas Goldschmidt „agent străin”. Presa israeliană a relatat acest lucru. Interdicţia lui Goldschmidt vine la un an după plecarea sa de la Moscova în urma invaziei Ucrainei. Fostul rabin şef al Moscovei exprimase în repetate rânduri criticile faţă de acţiunile Moscovei şi invitase evreii ruşi să părăsească ţara de teamă că ar putea deveni ţapi ispăşitori din cauza dificultăţilor cauzate de război. Numele lui Goldschmidt, potrivit presei israeliene care citează agenţia Interfax, a fost trecut vinerea trecută pe lista agenţilor străini de către Ministerul de Justiţie al Rusiei pentru diseminarea „informaţii false despre deciziile luate de autorităţile ruse şi politicile acestora. 

UPDATE 11:00 Traficul blochează kilometri până la intrarea în Crimeea, ruşilor le este frică

De sâmbătă şi până duminică dimineaţa, situaţia de a intra în Crimeea prevede cozi de câteva ore. Sâmbătă la miezul nopţii, potrivit informaţiilor, lungimea ambuteiajului era de aproximativ 8 kilometri, iar cu o zi înainte puteai sta până la 12 ore la coadă. Duminică dimineaţă, ambuteiajul a scăzut la 3 kilometri, pentru un timp de aşteptare estimat la o oră şi jumătate. Ambuteiajul se explică printr-o înăsprire puternică a controalelor pentru fiecare maşină.

UPDATE 10:20 Atacul nocturn, este primul din ultimele două săptămâni

Pe parcursul nopţii, alarma a declanşat în diverse oraşe, inclusiv în capitala Kiev, pentru un atac cu drone lansat de ruşi din sud: apărările antiaeriene au doborât toate aeronavele aruncate în capitală. Acest lucru a fost comunicat de oficiali ai administraţiei oraşului, după cum a raportat Kiev Independent. Acesta este primul atac cu dronă asupra oraşului în ultimele două săptămâni. „Forţele noastre de apărare aeriană au detectat şi distrus toate ţintele inamice în spaţiul aerian din jurul Kievului”, a scris Serhi Popko, şeful administraţiei militare a oraşului Kiev, pe Telegram, adăugând că, potrivit informaţiilor preliminare, Rusia a atacat cu drone Shahed.

UPDATE 10:00 Kiev: toate dronele ruseşti doborâte în ultimul atac

Autorităţile de la Kiev spun că au doborât toate dronele ruseşti în cel mai recent atac aerian asupra capitalei. The Kiev Independent scrie asta. Oficialii de la Kiev au declarat că apărarea antiaeriană a oraşului a doborât toate dronele ruseşti aruncate asupra capitalei peste noapte, în prima lovitură cu drone asupra capitalei în aproape două săptămâni.

UPDATE 09:00 Prim-ministrul suedez Kristersson merge în SUA 

Preşedintele american Joe Biden îl va primi săptămâna viitoare pe prim-ministrul suedez Ulf Kristersson pentru a discuta despre cooperarea transatlantică în domeniul securităţii şi războiul din Ucraina. Anunţul a fost făcut de Casa Albă.

UPDATE 08:00 CNN: 21,000 de mercenari din grupul Wagner au fost ucişi în război 

UPDATE 07:00 Toate dronele ruseşti au fost doborâte

Oficialii de la Kiev au declarat că apărarea antiaeriană a oraşului a doborât toate dronele ruseşti lansate în capitală peste noaptea de 2 iulie, în primul atac cu drone asupra capitalei în aproape două săptămâni.

UPDATE 02:44  - Rusia bombardează Nikopol, distrugând infrastructura civilă

Potrivit guvernatorului Serhii Lysak, atacurile ruseşti au deteriorat o clădire administrativă, o cantină, locuinţe şi o biserică.


UPDATE 01:24  - Rusia atacă nouă comunităţi de graniţă din regiunea Sumi

Armata rusă a lansat 25 de atacuri la nouă comunităţi de frontieră din regiunea Sumi, pe 28 iunie, a raportat Administraţia militară a regiunii Sumi în aplicaţia de mesagerie Telegram.
 

UPDATE - The Guardian: Admiterea că Wagner este finanţat de statul rus ar putea ajuta la judecarea lui Putin pentru crime de război

Recunoaşterea dictatorului rus Vladimir Putin că grupul de mercenari Wagner a fost finanţat de guvern ar putea face mai uşor să-l judece pentru crime de război, a informat The Guardian la 1 iulie.

 

 

Ştirea iniţială - Zelenski critică Occidentul pentru că este lent, dar este recunoscător Spaniei pentru reafirmarea angajamentului faţă de Ucraina 

Contraofensiva ucraineană împotriva Rusiei se confruntă cu dificultăţi din cauza penuriei de arme moderne.

Preşedintele Zelenski a criticat Occidentul pentru că nu îi oferă suficient sprijin militar şi a solicitat ca tancurile şi aeronavele occidentale să fie livrate cât mai repede.

În acelaşi timp, prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez, a vizitat Kievul pentru a arăta solidaritatea UE cu Ucraina şi i-a promis că-i va livra încă patru tancuri Leopard.

Sanchez şi-a reafirmat angajamentul faţă de Ucraina în prima zi a preluării preşedinţiei a Consiliului UE de către Spania. Zelenski l-a întâmpinat cu recunoştinţă.

,,Vizita dumneavoastră în Ucraina, în această perioadă dificilă, toate aceste dialoguri cu prietenii noştri şi contăm pe tine, ca şi pe prietenii noştri, toate aceste vizite sunt importante pentru a consolida sprijinul poporului nostru pe câmpul de luptă. Bîneînţeles, din moment ce economia noastră are nevoie de sprijinul dumneavoastră. Şi doi, am o a doua sabie, dar în primul rând, sunteţi binevenit. Mulţumesc foarte mult", i-a mulţumit Volodîmîr Zelenski premierului Spaniei.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici