LIVE-TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 579. Regiunea Odesa a fost atacată pe parcursul nopţii / Polonia stabileşte rute pentru a putea ajuta la livrarea de grâne ucrainene / Misiune FMI la Kiev

  • Misiune FMI în Ucraina pentru acordarea unui împrumut uriaş
  • Regiunea Odesa a fost atacată pe parcursul nopţii
  • Polonia a pregătit coridoare de tranzit care vor permite transporturilor de cereale ucrainene să treacă pe teritoriul său.
14634 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 579. Regiunea Odesa a fost atacată pe parcursul nopţii / Polonia stabileşte rute pentru a putea ajuta la livrarea de grâne ucrainene / Misiune FMI la Kiev

Sursa foto: Hepta/Mediafax Foto

UPDATE 23:00 Un atac rusesc asupra oraşului Odesa a avariat 9 clădiri din centrul istoric al oraşului

Un atac rusesc asupra oraşului Odesa a avariat nouă clădiri istorice, a declarat Ministerul ucrainean al Culturii. Clădirile sunt situate în centrul istoric al oraşului, pe care UNESCO l-a considerat patrimoniu mondial în ianuarie 2023.
 
Unda explozivă rezultată în urma atacului asupra portului din apropiere a deteriorat ferestrele şi faţadele Palatului Vorontsov şi opt clădiri de pe bulevardul Prymorskyi, potrivit Ministerului Culturii. Atacul a ucis două persoane şi a avariat semnificativ clădirile din port.

UPDATE 22:00 Un depozit de combustibil a explodat în Nagorno-Karabah

O explozie la un depozit de combustibil din Nagorno-Karabah ar fi putut provoca victime în masă, a relatat serviciul armean al Radio Free Europe/Radio Liberty.
 
Potrivit rapoartelor locale, există 200 de victime, dintre care multe au arsuri grave, a precizat serviciul armean al RFE/RL. Răniţii au fost transportaţi la spitale pentru tratament.  Un număr confirmat de victime nu a fost încă făcut public.  
 
Explozia ar fi avut loc în timp ce combustibilul era distribuit persoanelor care se îndreptau cu maşina spre Armenia, a declarat postul independent rus Meduza, citând autorităţile locale.

UPDATE 21:00 Un atac rusesc a omorât 3 persoane şi a rănit alte 3 în Herson

Un atac rusesc asupra oraşului Kherson a omorât trei civili şi a rănit alţi trei, a anunţat guvernatorul Oleksandr Prokudin. Doi bărbaţi şi o femeie au fost omorâţi atunci când un atac de artilerie rusesc a vizat o zonă rezidenţială din oraş.
 
Mai multe case, magazine şi vehicule au fost avariate în urma atacului, potrivit autorităţilor.
 
Biroul procurorului districtual din Herson a declarat că a fost deschisă o anchetă pentru infracţiunea de încălcare a legilor şi obiceiurilor de război, combinată cu crimă intenţionată.

UPDATE 20:00 Economia din Ucraina a crescut pentru prima dată în ritm anual de la invazia Rusiei din 2022

Produsul intern brut al Ucrainei a crescut cu 19,5% în ritm anual în al doilea trimestru al anului 2023, semnalând adaptarea cu succes a economiei la condiţiile de război după prăbuşirea de anul trecut.
 
Rezultatul este mai mare decât cel prognozat de Ministerul Economiei şi "indică faptul că economia se adaptează la război", a declarat ministrul Economiei, Iuliya Svyridenko, într-o postare publicată online.
 
"Este important faptul că marea majoritate a activităţilor economice au demonstrat tendinţe pozitive", a mai spus ea.
 
Creşterea reală a PIB-ului faţă de trimestrul anterior al acestui an este egală cu 0,8%, ajustată în funcţie de factorii sezonieri.

UPDATE 19:00 Preşedintele Camerei Comunelor din Canada se scuză după ce a omagiat un fost soldat nazist, în timpul vizitei lui Zelenski

Preşedintele Camerei Comunelor din Canada, Anthony Rota, şi-a cerut scuze pe 24 septembrie pentru că a onorat un bărbat care a luptat pentru o unitate nazistă în cel de-al Doilea Război Mondial în timpul vizitei unei delegaţii ucraineni.
 
Rota l-a lăudat pe Yaroslav Hunka, în vârstă de 98 de ani, un ucraineano-canadian din Ontario, în timpul vizitei preşedintelui Volodimir Zelensi la Ottawa, numindu-l un erou de război "care a luptat pentru independenţa Ucrainei împotriva ruşilor şi continuă să sprijine trupele şi astăzi".
 
Hunka, care a participat la eveniment, a făcut parte din Prima Divizie ucraineană, o unitate de voluntari care s-a aflat sub comanda naziştilor. El a primit două ovaţii în picioare atât în prezenţa lui Zelenski, cât şi a premierului canadian Justin Trudeau.

UPDATE 18:00 Ungaria cere Ucrainei să restabilească „drepturile minorităţii maghiare”

Premierul ungar Viktor Orban a declarat că Budapesta nu va sprijini aderarea Ucrainei la NATO dacă nu va restabili anumite legi referitoare la minorităţile maghiare din ţară.
 
"Nu susţinem Ucraina în nicio problemă pe scena internaţională până când nu restabileşte legile care garantează drepturile maghiarilor", a susţinut el în timpul unui discurs în parlamentul ungar.
 
Orban a afirmat că Ucraina vrea "să transforme şcolile maghiare în şcoli ucrainene", referindu-se la o lege adoptată în 2017 care a făcut din ucraineană limba de predare obligatorie pentru copiii din învăţământul secundar de stat.
 
Budapesta a acuzat în repetate rânduri Kievul că oprimă drepturile minorităţilor maghiare care trăiesc în regiunile vestice ale Ucrainei, în apropierea graniţei dintre cele două ţări.

UPDATE 17:00 Fragmente de rachetă găsite în Transnistria

Fragmente dintr-o rachetă S-300 au fost găsite în Transnistria, a anunţat presa rusă independentă Meduza. Resturile au fost găsite pe un câmp din Chiţcani, un sat din apropierea Tiraspolului, capitala de facto a teritoriului controlat de Rusia, recunoscut la nivel internaţional ca parte a Republicii Moldova.
 
Chiţcani se află la aproximativ 20 de kilometri de graniţa cu Ucraina. Unul dintre fragmentele de rachetă avea o lungime de aproximativ trei metri, a declarat un rezident local.
 
Autorităţile locale au afirmat că o explozie a fost auzită în Tiraspol şi în oraşul vecin Bender în jurul orei locale 01:00.

UPDATE 16:00 Comandamentul regimentului aerian rusesc, lovit de un atac cu drone în apropiere de Kursk

Regimentul al 14-lea de aviaţie de vânătoare al Gărzii ruse se afla în interiorul unei clădiri a aerodromului Khalino de lângă Kursk în momentul în care acesta a fost lovit de un atac cu dronă pe 24 septembrie, a relatat presa ucraineană Babel, citând o sursă din cadrul Serviciului de informaţii militare al Ucrainei (HUR).
 
Comandantul regimentului, unul dintre adjuncţii săi, un ofiţer de informaţii, precum şi un grup de ofiţeri aviatori şi angajaţi ai bazei aeriene au fost omorâţi sau răniţi în atac, a scris Babel.
 
Sursa HUR a declarat că informaţiile complete privind victimele sunt încă în curs de stabilire.

UPDATE 15:00 Anchetă ONU: ruşii au torturat ucraineni până la moarte

Metodele de tortură ale ruşilor în timpul ocupaţiei din anumite părţi ale Ucrainei au fost atât de brutale încât unele victime au murit, a declarat luni Erik Møse, preşedintele Comisiei de anchetă pentru Ucraina.

El a spus că echipa sa a „colectat dovezi suplimentare care indică faptul că utilizarea torturii de către forţele armate ruse în zonele aflate sub controlul lor a fost răspândită şi sistematică”.

UPDATE 14:00 Aproape 1.000 de tone de cereale erau depozitate în instalaţiile atacate de Rusia

Aproape 1.000 de tone de cereale erau depozitate în instalaţiile atacate de Rusia în cursul nopţii în regiunea Odesa din sudul Ucrainei, a declarat guvernatorul acesteia.

O femeie a fost rănită şi infrastructura portuară a fost avariată în atacul cu rachete şi drone.

În urma atacului, a izbucnit un incendiu într-un bloc de locuinţe din oraşul Odesa, centrul administrativ al regiunii.

UPDATE 13:00 Oficialii îşi intensifică eforturile de recrutare în regiunile ocupate

Oficialii susţinuţi de Rusia în regiunile ocupate ale Ucrainei şi-au intensificat eforturile de recrutare a locuitorilor, potrivit unui raport al Centrului Naţional de Rezistenţă.

Oficialii au înfiinţat "comisariate militare" în Herson şi Zaporojie şi emit frecvent anunţuri prin intermediul canalelor locale Telegram, obligând persoanele de vârstă militară să furnizeze copii ale documentelor de identitate pentru "înregistrare temporară".

De asemenea, locuitorii sunt convocaţi în mod regulat să se prezinte la comisariate în scopul "înregistrării militare".

UPDATE 12:00 Misiune FMI în Ucraina pentru acordarea unui împrumut uriaş

O misiune de monitorizare a Fondului Monetar Internaţional a început luni cea de-a doua revizuire a unui program de împrumut multianual de 15,6 miliarde de dolari pentru Ucraina.

Vahram Stepanyan, reprezentantul FMI, a declarat că discuţiile cu guvernul ucrainean vor viza evoluţiile economice recente şi politicile fiscale.

Programul pe patru ani al FMI pentru Kiev face parte dintr-un pachet global de 115 miliarde de dolari pentru susţinerea economiei Ucrainei.

UPDATE 10:30 Ucrainenii anunţă că au destructurat o reţea de spionaj a ruşilor

Serviciile de securitate ucrainene susţin că au destructurat o „reţea de spionaj" a ruşilor din Harkov, potrivit Sky News.

„Infractorii colectau informaţii privind geolocalizarea fortificaţiilor şi rutele de deplasare a coloanelor de echipamente militare ale forţelor de apărare, inclusiv pe calea ferată", a explicat SBU.

Patru presupuşi membri ai reţelei au fost arestaţi în cadrul „operaţiunii care s-a desfăşurat în mai multe etape".

UPDATE 09:00 Rusia a pierdut 276.270 de soldaţi în Ucraina

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat luni că Rusia a pierdut 276.270 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei.

Acest număr include 420 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 4.667 de tancuri, 8.927 de vehicule blindate de luptă, 8.746 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 6.260 de sisteme de artilerie, 791 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 533 de sisteme de apărare aeriană, 315 avioane, 316 elicoptere, 4.895 de drone şi 20 de ambarcaţiuni.

UPDATE 08:00 Regiunea Odesa a fost atacată pe parcursul nopţii

O femeie a fost rănită şi infrastructura portuară a fost avariată în atacul cu rachete şi drone lansat de ruşi în noaptea de duminică spre luni, a anunţat Oleh Kiper, guvernatorul regiunii Odesa, potrivit Reuters.

În urma atacului a izbucnit un incendiu într-o clădire turn din oraşul Odesa. Focul a fost stins rapid, a scris Kiper pe Telegram.

Dimensiunea atacului şi amploarea pagubelor nu au fost anunţate încă de ucraineni.

UPDATE 04:00 - Britanicii antrenează ingineri ucraineni

Echipele militare britanice de eliminare a bombelor şi minelor antrenează ingineri ucraineni pentru a curăţa câmpurile minate, la o bază militară din Polonia.

Ucrainenii au fost ajutaţi să cureţe mine antitanc mari, mine antipersonal mai mici şi alte dispozitive mortale plantate de forţele ruse, potrivit BBC.

UPDATE 02:00 - Ultimele bombardamente

Rusia bombardează şase comunităţi din regiunea Sumi, trăgând aproape 80 de cartuşe din diferite tipuri de arme, a informat Administraţia Militară a Regiunii Sumi pe Telegram.

Între timp, Rusia susţine că două drone ucrainene au fost doborâte deasupra regiunii Kursk, Bryansk. 

Ştirea iniţială

Polonia a pregătit coridoare de tranzit care vor permite transporturilor de cereale ucrainene să treacă pe teritoriul său şi să ajungă în ţările care au cea mai mare nevoie de ele, a declarat duminică preşedintele Andrzej Duda, relatează CNN.

Guvernul polonez s-a alăturat Ungariei şi Slovaciei în extinderea interdicţiei asupra importurilor de cereale ucrainene ieftine, despre care spun că au subminat fermierii locali.

Vorbind duminică, Duda a declarat că Polonia va ajuta totuşi transporturile să ajungă la destinaţia finală.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici