LIVE TEXT   Războiul din Ucraina, ziua 609. Rusia se concentrează pentru a pune mâna pe oraş industrial Avdiivka / Şoigu a mers pe front, ca să le ridice moralul soldaţilor

  • ISW: Rusia desfăşoară drone interne mai ieftine pentru a lovi infrastructura ucraineană
  • Danilov: ATACMS a depăşit aşteptările Ucrainei
  • Polonia are un nou ambasador al Ucrainei. Este politicianul şi omul de afaceri în vârstă de 67 de ani Jarosław Guzy
17478 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 609. Rusia se concentrează pentru a pune mâna pe oraş industrial Avdiivka / Şoigu a mers pe front, ca să le ridice moralul soldaţilor

Volodimir Zelenski, Facebook

UPDATE 23:00 Rusia spune că a exersat un atac nuclear la scară largă

Rusia ar fi testat cu succes un atac nuclear de represalii pe scară largă, folosind componente terestre, maritime şi aeriene ale forţelor nucleare ale ţării, a afirmat serviciul de presă al Kremlinului.
 
Testele au inclus o rachetă balistică intercontinentală Yars lansată de pe un cosmodrom din regiunea Arhangelsk, o rachetă balistică Sineva lansată de pe un submarin nuclear în Marea Barents şi bombardiere TU-95MS care au lansat rachete de croazieră, susţine Moscova.
 
Exerciţiul, care s-ar fi desfăşurat sub conducerea preşedintelui Vladimir Putin, a implicat livrarea unui "răspuns la un atac nuclear inamic", a declarat ministrul Apărării, Serghei Şoigu, la televiziunea de stat, potrivit BBC.
 
Anunţul survine în aceeaşi zi în care Parlamentul rus a aprobat retragerea ţării din tratatul de interzicere a testelor nucleare.

UPDATE 22:00 Un atac rusesc asupra localităţii Beryslav din regiunea Herson a ucis un copil

O lovitură rusă asupra oraşului Beryslav din regiunea Herson a ucis un băiat de 13 ani, a raportat guvernatorul Oleksandr Prokudin.
 
"Seara, ocupanţii au deschis focul împotriva unei clădiri rezidenţiale din oraş", a scris guvernatorul pe canalul său Telegram. "Ca urmare a loviturii, un băiat de 13 ani a murit".
 
Oficialul nu a oferit detalii suplimentare cu privire la eventualele pagube cauzate de atac sau la armamentul folosit de forţele ruseşti.
 
Beryslav, cu o populaţie de 12.000 de locuitori înainte de război, situată la aproximativ 60 de kilometri est de Kherson, a fost ocupată temporar de trupele Moscovei până la eliberarea sa în cadrul ofensivei ucrainene din toamna anului trecut.

UPDATE 21:00 The Insider: Producătorii ruşi de rachete Kinzhal importă componente din UE

Fabricile ruseşti care produc rachete Kh-47M2 Kinzhal folosesc componente importate din mai multe ţări ale Uniunii Europene, a relatat publicaţia rusă de investigaţii The Insider.
 
Se presupune că rachetele Kinzhal sunt cele mai avansate rachete balistice lansate din aer ale Rusiei, cu o viteză de până la 12.000 de kilometri pe oră.
 
Un singur Kinzhal costă statul rus 10 milioane de dolari, "aproximativ 50.000 de pensii medii ruseşti", a precizat The Insider.
 
Kinzhals, precum şi alte arme, cum ar fi rachetele Iskander, sunt produse de Biroul de Proiectare a Ingineriei Mecanice (KBM), parte a unui holding al Rostec, conglomeratul de stat din domeniul apărării.

UPDATE 19:00 Robert Fico a fost desemnat oficial noul prim-ministru al Slovaciei

Preşedinta Slovaciei, Zuzana Caputova, a numit noul guvern al ţării sub conducerea lui Robert Fico, şeful partidului pro-rus de stânga-populist SMER, a anunţat agenţia de presă slovacă SME.
 
SMER al lui Fico, care a ieşit pe primul loc la alegerile parlamentare din 30 septembrie cu 22,9% din voturi, a format un nou cabinet împreună cu partidul social-democrat HLAS şi cu Partidul Naţional Slovac ultranaţionalist.
 
Candidaţii SMER urmează să conducă ministerele apărării şi de externe ale ţării, precum şi alte patru departamente.
 
Numirea lui Juraj Blanar, de la SMER, în funcţia de ministru de externe al Slovaciei, a făcut titluri de primă pagină în Ucraina, întrucât acesta a numit anterior agresiunea rusă din 2014 drept "război civil" ucrainean.

UPDATE 17:00 Germania promite peste 200 de milioane de dolari pentru industria energetică din Ucraina

Germania a promis 195 de milioane de euro (206 milioane de dolari) Ucrainei pentru furnizarea de energie şi pentru sprijinirea companiilor energetice ucrainene în vederea pregătirii pentru iarna care urmează, a anunţat Ministerul german al Dezvoltării.
 
Pachetul de ajutor a fost convenit de ministrul german al dezvoltării, Svenja Schulze, şi ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, în timpul întâlnirii lor de astăzi de la Berlin.
 
Jumătate din fonduri urmează să fie alocate pentru protecţia, restaurarea şi consolidarea infrastructurii energetice ucrainene, care a suferit daune semnificative în timpul atacurilor masive ale Rusiei din toamna şi iarna precedente.

UPDATE 16:00 Ucraina va produce zeci de mii de drone pe lună până la sfârşitul anului

Ucraina produce deja mii de drone pe lună, dar acest lucru va creşte în curând la zeci de mii pe lună, a declarat ministrul pentru industrii strategice Oleksandr Kamyshin.
 
Kamyshin s-a aflat la Stockholm, Suedia, pentru Forumul industrial al NATO.
 
Toate capacităţile de producţie de apărare ale Ucrainei au crescut foarte mult, a adăugat Kamyshin, inclusiv producţia de obuze, dar este încă insuficientă faţă de ceea ce este necesar.

UPDATE 15:00 Zelenski: Ne aşteptăm la noi atacuri asupra centralelor energetice, suntem gata să răspundem

Ucraina se aşteaptă ca Rusia să-i atace din nou infrastructura energetică în timpul iernii, dar, de data aceasta, a subliniat Volodimir Zelenski, Kievul intenţionează nu doar să se apere, ci şi să răspundă la atacuri. „Ne pregătim pentru atacuri teroriste împotriva infrastructurii energetice. Anul acesta nu doar ne vom apăra, ci şi vom răspunde”, a menţionat preşedintele ucrainean la Telegram, mesaj reluat de publicaţia Ukrainska Pravda.

UPDATE 14:00 Moscova, în alertă privind posibile atacuri de-a lungul râului Nipro

„În ultima săptămână, luptele s-au intensificat în jurul malului inferior al râului Nipro. Ucraina a acordat o prioritate mai mare operaţiunilor din acest sector, construind mici capete de pod pe malul estic, pe care îl controlează încă din vara trecută”, scriu serviciile de informaţii britanice pe X, subliniind că „Rusia a fost probabil în alertă cu privire la posibilitatea unor atacuri de-a lungul râului de când şi-a retras forţele de pe malul vestic în urmă cu 12 luni”. 

UPDATE 13:00 Kiev, zona centralei nucleare Hmelniţki, lovită: pană de curent în regiunea de vest

Armata rusă a lovit teritoriul din apropierea centralei nucleare Hmelniţki, din vestul Ucrainei: explozia a deteriorat ferestrele clădirilor administrative şi ale laboratoarelor centralei nucleare. Despre acest lucru a relatat serviciul de presă al Ministerului Energiei ucrainean, citat de presa naţională. O pană de curent în urma exploziei afectează 1.860 de utilizatori din oraşele Slavuţa şi Netishin, fiind avariate liniile de transport a energiei electrice.

UPDATE 12:30 Michel, către liderii UE: acceleraţi ajutorul militar pentru Ucraina

„În ceea ce priveşte Ucraina, vom continua să oferim sprijinul nostru neclintit atâta timp cât va fi necesar. Printre diversele aspecte ale asistenţei noastre, aş dori să abordăm în special accelerarea furnizării de sprijin militar”. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, scrie acest lucru în scrisoarea către liderii UE, în vederea Consiliului European de mâine şi de vineri.

UPDATE 12:00 Şoigu: Forţele armate ucrainene au o capacitate din ce în ce mai mică

„Situaţia actuală din zona operaţiunilor speciale indică faptul că armata ucraineană are din ce în ce mai puţină capacitate”, a afirmat ministrul Apărării al Federaţiei Ruse, Serghei Şoigu, citat de Tass. „Situaţia de astăzi sugerează că inamicul are din ce în ce mai puţine oportunităţi. Şi scade din ce în ce mai mult, doar datorită luptelor vostre din teren”, le spuse Şoigu soldaţilor din grupului Vostok, în încercareea de a le ridica moralul.

UPDATE 11:30 Papa: Mă rog pentru pace în Ucraina şi Orientul Mijlociu

„Mă rog pentru cei care suferă, sper în găsirea de căi de pace în Orientul Mijlociu, în Ucraina chinuită şi în alte regiuni rănite de război”, a spus Papa Francisc, la finalul Audienţei Generale.

UPDATE 11:00 Ministrul rus al Apărării Şoigu vizitează trupele din Doneţk

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, vizitează postul de comandă al Grupului de Luptă de Est, din partea de sud a regiunii Doneţk. Tass anunţă acest lucru, precizând că „la faţa locului, Şoigu a fost informat despre situaţia, natura ofensivei inamice şi operaţiunile de luptă desfăşurate de trupele ruse în principalele zone tactice”.

UPDATE 10:30 Kiev: Progres la sud de Bakhmut şi în Zaporojie

Ieri, trupele ucrainene au avansat la sud de Bahmut şi la vest de regiunea Zaporojie: imaginile de geolocalizare arată că forţele ucrainene au avansat la est de Andreevka, la 10 kilometri sud-vest de Bahmut, şi au obţinut un succes parţial la vest de Robotine (în districtul Zaporojie). Statul Major ucrainean, citat de presa naţională, a anunţat că în ultimele 24 de ore armata rusă a pierdut 800 de militari, ducând astfel - conform Kievului - numărul total al militarilor ruşi ucişi în conflict la 296.310.

UPDATE 10:00 Kiev: Atacurile ruseşti în Donbass au fost respinse

Forţele de Apărare ucrainene au respins peste 20 de atacuri ruseşti în regiunea Donbass în ultimele 24 de ore. Statul major de la Kiev a făcut cunoscut acest lucru în raportul său zilnic. „Ocupanţii – explică armata ucraineană – continuă să atace în aproape toate direcţiile frontului, în jur de 80 de ciocniri au avut loc în cursul zilei”.

În ceea ce priveşte disputatul oraş industrial Avdiivka, ruşii atacă folosind aviaţia, dar Kievul susţine că apărarea rezistă şi îşi menţine poziţiile.

UPDATE 09:00 Regiunea de vest Hmelniţki a fost atacată cu drone

16 persoane au fost rănite în urma căderii de resturi de la dronele Shahed lansate de armata rusă şi doborâte pe teritoriul districtului Şepetovski, regiunea Hmelniţki, vestul Ucrainei, a anunţat primarul Vasili Sidor pe Facebook, citat de presa ucraineană. Adjunctul şefului militar regional, Serghei Tiurin, a explicat că „în regiunea Shepetovski, în urma doborârii ţintelor aeriene inamice, resturi au căzut pe infrastructura critică, 16 civili au fost răniţi”.

UPDATE 08:00 Oficial de la Kiev: forţele ruse bombardează Avdiivka

Forţele ruse au bombardat oraşul ucrainean Avdiivka. „Inamicul a aruncat aproximativ 40 de bombe aeriene ghidate în două nopţi. Dar numărul de atacuri la sol a fost redus, la jumătate faţă de ieri şi cu o zi înainte”, a declarat Oleksandr Ştupun, purtătorul de cuvânt al grupului, pentru televiziunea naţională. „Nu este surprinzător, având în vedere că în ultimele cinci zile inamicul a avut aproximativ 2.400 de morţi şi răniţi în regiunea Doneţk”. Majoritatea acestor pierderi, a spus el, au avut loc în apropiere de Avdiivka şi de oraşul din apropiere, disputat de mult timp, Marinka. Vitaliy Barabash, şeful administraţiei militare a Avdiivka, a declarat că oraşul se confruntă cu atacuri aeriene şi artilerie necontenite. 

UPDATE 07:00 Zelenski apreciază ajutorul din partea ministrului danez al apărării

„L-am primit pe ministrul danez al apărării, Troels Lund Poulsen. Ucraina apreciază foarte mult sprijinul danez, care a fost puternic încă din primele zile ale războiului pe scară largă, inclusiv 12 pachete de ajutor militar. Am discutat paşii suplimentari pentru a ne consolida capacităţile aeriene şi apărarea aeriană”. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a scris mesajul pe reţelele sociale.

UPDATE 05:41 - ISW: Rusia desfăşoară drone interne mai ieftine  pentru a lovi infrastructura ucraineană

Este posibil ca forţele ruse să fi folosit noi drone Italmas cu rază lungă de acţiune şi variantele acestora pentru prima dată într-un atac recent asupra Oblastului Kiev, a declarat Institutul pentru Studierea Războiului în cea mai recentă actualizare.

UPDATE - Polonia are un nou ambasador al Ucrainei. Este politicianul şi omul de afaceri în vârstă de 67 de ani Jarosław Guzy 

UPDATE 00:28  - Danilov: ATACMS a depăşit aşteptările Ucrainei

Secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, Oleksiy Danilov, a declarat că primul lot de sisteme de rachete tactice ale armatei cu rază lungă de acţiune (ATACMS) furnizat Ucrainei „a depăşit aşteptările”, iar atacurile elicopterelor ruseşti au scăzut ca urmare a rachetelor. 

 

Ştirea iniţială Kyiv Independent -  Rusia atacă Nikopol şi Avdiivka

Loviturile ruseşti asupra Nikopolului din regiunea Dnipropetrovsk au rănit un bărbat care a fost spitalizat cu răni de schije şi se află în stare moderată, a declarat guvernatorul Serhii Lysak.

Rusia a redus numărul de atacuri la sol împotriva Avdiivka, dar şi-a intensificat atacurile aeriene, lansând aproximativ 40 de bombe în  apropierea oraşului, în doar două nopţi, a declarat purtătorul de cuvânt al grupului de forţe din Tavria, Oleksandr Shtupun, pe 24 octombrie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici