Războiul din Ucraina, ziua 623. Comisia Europeană recomandă ca Ucraina şi Moldova să înceapă negocierile de aderare la UE / Infrastructura energetică ucraineană, atacată intens

  • Comisia Europeană recomandă începerea negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova şi Ucraina
  • Democraţii din Senatul american au blocat marţi un proiect de lege iniţiat de Republicani care prevedea acordarea unui ajutor de urgenţă pentru Israel fără a trimite fonduri Ucrainei.
  • Zelenski mulţumeşte Olandei pentru avioanele F-16 trimise în România.
10973 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 623. Comisia Europeană recomandă ca Ucraina şi Moldova să înceapă negocierile de aderare la UE / Infrastructura energetică ucraineană, atacată intens

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

UPDATE Compania germană Rheinmetall va furniza Ucrainei 100.000 de obuze de mortier

Producătorul german de armament Rheinmetall a primit o comandă din partea guvernului german pentru a furniza Ucrainei aproximativ 100.000 de obuze de mortier de 120 mm.

Livrările de muniţie urmează să înceapă în curând şi se vor întinde pe parcursul următorilor doi ani, potrivit Rheinmetall.

"Comanda face parte dintr-un recent pachet de ajutor militar de 400 de milioane de euro pentru forţele armate ucrainene", se arată în anunţ.

UPDATE Comisia Europeană recomandă ca Ucraina şi Moldova să înceapă negocierile de aderare la UE, iar Georgia să primească statutul de ţară candidată

Ucraina şi Republica Moldova au primit recomandări pentru a începe negocierile oficiale privind aderarea lor la Uniunea Europeană, iar Georgia a primit o recomandare pentru a obţine statutul de candidat, a anunţat la 8 noiembrie preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
 
"Astăzi este o zi istorică, pentru că astăzi Comisia recomandă Consiliului să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi cu Republica Moldova", a declarat Von der Leyen.
 
Negocierile ar trebui să înceapă anul viitor.
 
Decizia a marcat o "recunoaştere mult aşteptată a progreselor Ucrainei în vederea aderării la UE", a scris Ruslan Stefanchuk, preşedintele Verkhovna Rada, parlamentul ucrainean.
 
"Avem mult de lucru în faţa noastră pentru a adapta legislaţia naţională la legislaţia UE. Dar această muncă reprezintă obiectivul nostru strategic, care a fost stabilit de poporul ucrainean", a adăugat el.
 
Ucraina a depus oficial cererea de aderare la UE la sfârşitul lunii februarie 2022, imediat după începutul invaziei pe scară largă a Rusiei.

UPDATE Infrastructura energetică ucraineană, atacată de 60 de ori în ultimele săptămâni

Ruşii au atacat infrastructura energetică de 60 de ori în ultimele săptămâni, susţine ministerul ucrainean, potrivit Sky News.
 
Prin intermediul unui comunicat, acesta anunţă că ruşii au folosit diferite arme pentru a efectua atacurile.

UPDATE Ministerul Infrastructurii: Greviştii polonezi blochează complet 2 puncte de trecere a frontierei pentru mărfuri

Camionagii polonezi aflaţi în grevă au blocat complet capacitatea camioanelor de marfă de a trece în şi din Polonia la două puncte de control la frontieră şi au blocat parţial un altul, a declarat Serhii Derkach, ministru adjunct în cadrul Ministerului ucrainean al Infrastructurii.
 
Punctele de trecere Yahodyn - Dorohusk şi Rava-Ruska - Hrebenne de la graniţa Ucrainei cu Polonia au fost complet blocate, potrivit lui Derkach.
 
Transportul de mărfuri umanitare, autobuze şi vehicule private a continuat, deşi într-un ritm mult mai lent.

UPDATE Rusia a pierdut 307.640 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

Rusia a pierdut 307.640 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă, la 24 februarie anul trecut, a raportat Statul Major General al Forţelor Armate ucrainene.
 
Acest număr include 780 de pierderi suferite de forţele ruseşti doar în ultima zi.
 
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 5.301 tancuri, 9.996 de vehicule de luptă blindate, 9.814 vehicule şi rezervoare de combustibil, 7.439 de sisteme de artilerie, 872 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 572 de sisteme de apărare aeriană, 322 de avioane, 324 de elicoptere, 5.567 de drone şi 20 de ambarcaţiuni.

UPDATE Franţa anunţă un ajutor suplimentar de 200 de milioane de euro pentru Ucraina

Franţa intenţionează să adauge încă 200 de milioane de euro la pachetul de ajutor pentru Ucraina, a declarat ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu, potrivit Franceinfo.
 
Sprijinul suplimentar va permite armatei ucrainene să continue să cumpere echipamente militare franceze.
 
Fondurile suplimentare vor face parte dintr-un proiect de lege a bugetului care va fi dezbătut în parlamentul francez pe 8 noiembrie.
 
Parlamentul francez a convenit în iulie 2023 să îşi majoreze bugetul pentru apărare până în 2030, parţial ca răspuns la agresiunea Rusiei. Creşterea cheltuielilor include sprijinul militar continuu pentru Ucraina.

Zelenski mulţumeşte Olandei pentru avioanele F-16 trimise în România 

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mulţumit Olandei pentru că a trimis avioane de luptă F-16 la o bază aeriană din România, unde avioanele vor fi folosite pentru a antrena piloţi ucraineni şi români, şi a declarat că speră că acestea vor ajunge în Ucraina "cât mai curând posibil".

"Sunt recunoscător Olandei şi premierului Mark Rutte pentru că au deschis calea în susţinerea Ucrainei", a declarat el pe reţelele de socializare.

Zelenski: Miercuri aşteptăm un raport al UE privind Ucraina care să pună în aplicare recomandările Comisiei Europene

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, a declarat că pe 8 noiembrie va fi anunţată concluzia Uniunii Europene privind punerea în aplicare de către Ucraina a recomandărilor Comisiei Europene.

"Aşteptăm concluzia istorică a UE - un raport privind implementarea de către Ucraina a recomandărilor Comisiei Europene. Ne pregătim deja următorii paşi după acest raport. Activitatea noastră legislativă, consolidarea instituţiilor de stat. Ucraina a parcurs deja un drum lung în apropierea sa de Uniunea Europeană, iar ţara noastră este pe deplin conştientă de faptul că a deveni membru al Uniunii Europene este o decizie politică a tuturor ţărilor care sunt deja în comunitate şi care doresc să vadă un nou stat în Uniunea Europeană, dar este, de asemenea, munca statului însuşi", a spus Zelenski în discursul său nocturn.

Zelenski a mai precizat că este important ca parlamentarii să continue să susţină iniţiativele legislative necesare pentru integrarea europeană a ţării.

Democraţii din Senatul SUA blochează un proiect de lege pentru ajutorarea Israelului fără sprijinul Ucrainei

Democraţii din Senatul american au blocat marţi un proiect de lege iniţiat de republicani care prevedea acordarea unui ajutor de urgenţă pentru Israel fără a trimite fonduri Ucrainei, relatează Reuters.

Proiectul de lege, care a fost adoptat săptămâna trecută de Camera Reprezentanţilor, condusă de republicani, a fost criticat de democraţi pentru că a întârziat sprijinul pentru Kiev şi pentru că a politizat conflictul din Israel.

"Aliaţii noştri din Ucraina nu-şi pot permite o întârziere mai mult decât aliaţii noştri din Israel", a declarat senatorul democrat Patty Murray, care prezidează Comisia pentru alocări din Senat.

În urmă cu câteva săptămâni, Casa Albă a prezentat un amplu pachet de finanţare în valoare de 105 miliarde de dolari, care lega un ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina cu aproximativ 14 miliarde de dolari pentru Israel.

Acest plan s-a lovit de opoziţia republicanilor din Camera Reprezentanţilor şi a preşedintelui recent numit Mike Johnson, care a declarat că susţinerea Tel Avivului în lupta sa împotriva Hamas are prioritate şi a propus un proiect de lege de finanţare de sine stătător pentru Israel.

Atacurile ruseşti avariază infrastructura în regiunile Zaporojie şi Dnipropetrovsk

Forţele ruse au lansat atacuri cu rachete asupra infrastructurii civile din Zaporojie, a anunţat, marţi, guvernatorul regional Iurii Malashko.

Nu au fost raportate victime, potrivit guvernatorului oblastului, care nu a oferit alte detalii.

La începutul aceleiaşi zile, forţele ruse au lovit o instalaţie de infrastructură în apropiere de Kryvyi Rih, în regiunea Dnipropetrovsk, a scris guvernatorul Serhii Lysak.

Nu au existat victime în atac, potrivit informaţiilor preliminare citate de Lysak. El nu a precizat care instalaţie a fost lovită.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici