LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 631. Armata ucraineană desfăşoară operaţiuni ample, avansând în regiunea Herson. Ruşii răspund cu rachete / David Cameron este la Kiev

  • Trupele ucrainene operează pe malul de est al râului Nipru
  • Rachetele ruseşti lovesc regiunea Zaporojie
  • Senatul SUA va analiza după 23 noiembrie proiectul de lege privind ajutorul acordat Ucrainei
2061 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 631. Armata ucraineană desfăşoară operaţiuni ample, avansând în regiunea Herson. Ruşii răspund cu rachete / David Cameron este la Kiev

UPDATE Elveţia promite sprijin pentru crearea unui tribunal special pentru războiul din Rusia

Elveţia susţine crearea unui tribunal internaţional special care să investigheze "crima de agresiune" a Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat Ministerul elveţian de Externe.
 
"Elveţia este ferm convinsă că agresiunea împotriva Ucrainei nu trebuie să rămână nepedepsită", a declarat ministerul.
 
Elveţia s-ar alătura altor 38 de ţări care susţin în prezent iniţiativa, inclusiv mulţi dintre aliaţii Ucrainei din Europa, precum şi Japonia, Guatemala şi alte ţări.
 
Pentru ca tribunalul special să aibă succes, a declarat DFAE, acesta ar trebui să aibă o bază internaţională şi să beneficieze de un sprijin internaţional larg, acţiunile sale ar trebui să se bazeze pe standarde juridice internaţionale şi ar trebui să servească drept o completare a instituţiilor juridice internaţionale existente, şi anume Curtea Penală Internaţională (CPI).
 
Deşi există o bază existentă pentru urmărirea penală a încălcărilor drepturilor omului şi a crimelor de război prin intermediul CPI, aceasta nu are jurisdicţie pentru a acţiona în ceea ce priveşte crima de agresiune, deoarece nici Rusia şi nici Ucraina nu au ratificat Statutul de la Roma al CPI.  
 
Ratificarea statutului stabileşte crimele care intră în jurisdicţia instanţei. Ucraina este semnatară, dar nu a ratificat statutul.

UPDATE Atacurile ruseşti din regiunea Herson au provocat un mort şi 4 răniţi

Atacurile ruseşti din 16 noiembrie asupra oraşului Bilozerka, din regiunea Herson, au ucis un om şi au rănit alte patru persoane, a anunţat guvernatorul regional Oleksandr Prokudin.
 
Echipele de salvare au găsit cadavrul bărbatului sub dărâmăturile unei case. Cele patru persoane rănite, trei femei cu vârste de 28, 34 şi 56 de ani şi un bărbat de 62 de ani, au fost transportate la spital pentru tratament, a declarat Prokudin.
 
Nu se ştie până dacă au existat şi alte victime sau care este amploarea pagubelor. Prokudin nu a precizat ce tip de armă a fost folosită în atac.

UPDATE UE avertizează Polonia că trebuie să ia măsuri pentru a opri protestul de blocare a frontierei cu Ucraina

Comisia Europeană avertizează guvernul polonez că trebuie să ia măsuri pentru a pune capăt blocării frontierei cu Ucraina de către camionagii polonezi, a relatat la 16 noiembrie postul de presă polonez RMF24. 

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat pentru RMF24 că "autorităţile poloneze, în conformitate cu legislaţia UE, sunt obligate să asigure libera circulaţie a camioanelor ucrainene la punctele de trecere a frontierei".

Camionagii polonezi au început să blocheze trei puncte de trecere a frontierei pe 6 noiembrie, în semn de protest faţă de liberalizarea normelor UE privind transportul pentru camioanele ucrainene.

UPDATE Ucraina doboară 16 din cele 18 drone de atac ruseşti lansate peste noapte

Forţele ucrainene au doborât 16 din cele 18 drone "kamikaze" Shahed şi o rachetă lansate de Rusia în cursul nopţii, au raportat Forţele Aeriene.

Pentru doborârea armelor au fost folosite avioane de vânătoare, unităţi de rachete antiaeriene şi unităţi ale grupurilor mobile de foc.

UPDATE Prima deplasare a ministrului britanic de externe Cameron, la Kiev

David Cameron, care a fost numit luni în funcţia de ministru de externe al Marii Britanii, a declarat într-o înregistrare video postată de biroul lui Zelenski că a dorit să sublinieze sprijinul Londrei pentru Ucraina.

Zelenski a declarat că este recunoscător pentru acest gest, care vine pe fondul unui conflict în Orientul Mijlociu.

„Lumea nu este atât de concentrată pe situaţia de pe câmpul de luptă din Ucraina, iar această divizare a atenţiei nu ajută cu adevărat”, a spus el.

UPDATE Rusia a pierdut 315.620 de soldaţi în Ucraina

Rusia a pierdut 315.620 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a declarat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei în actualizarea sa de joi.

Acest număr include 1.130 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.

Armata ucraineană a mai spus că Rusia a pierdut 5.388 de tancuri, 10.121 de vehicule blindate de luptă, 10.060 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 7.683 de sisteme de artilerie, 892 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 585 de sisteme de apărare aeriană, 323 de avioane, 324 de elicoptere, 5.689 de drone, 22 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

UPDATE Ucraina desfăşoară operaţiuni mai ample, avansând în regiunea Herson

Forţele ucrainene continuă operaţiunile mai ample decât de obicei pe malul stâng al regiunii Herson, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultimul său raport.

Natalia Humenyuk, purtător de cuvânt al Comandamentului Operaţional de Sud, a raportat că forţele ucrainene reuşesc să respingă trupele ruse, stabilind o zonă tampon de trei până la opt kilometri de la malul estic al râului Dnipro în regiunea Herson.

De asemenea, sunt raportate progrese ucrainene în jurul malului estic al regiunii Herson în apropierea localităţilor Poima şi Peschanivka, în timp ce forţele armate ucrainene încearcă să avanseze în contextul pierderilor ruse din zonă.

În vestul regiunii Zaporojie, forţele ucrainene au continuat, de asemenea, operaţiunile ofensive şi ar fi avansat, în ciuda afirmaţiilor unui important blogger militar rus care susţinea că forţele ruse au respins atacurile ucrainene între localităţile Robotine şi Kopani.

UPDATE Rusia atacă regiunea Sumi

Trupele ruse au bombardat patru localităţi din regiunea Sumi. Un civil a fost rănit şi un altul a murit.

UPDATE Rusia plănuia să fure cereale şi să înfometeze ucrainenii înainte de invazie

După lansarea invaziei la scară largă în februarie 2022, trupele ruse au atacat mai întâi regiunile bogate în cereale şi infrastructura alimentară, ca parte a unei campanii deliberate de înfometare, potrivit firmei de avocatură pentru drepturile omului Global Rights Compliance.

UPDATE Rusia atacă regiunea Herson cu rachete

Potrivit rapoartelor preliminare, au fost înregistrate şapte atacuri peste noapte. Informaţiile despre victime sunt încă în curs de investigare.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici