LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 657. Zelensky, primit în Senatul SUA cu aplauze prelungite / Cancelarul austriac Nehammer blochează drumul Ucrainei spre aderarea la UE

  • Un hack asupra operatorului de telefonie provoacă probleme cu alertele de raid aerian în regiunile ucrainene
  • Rusia susţine că a doborât o rachetă balistică deasupra regiunii Belgorod.
  • UE va propune un plan de redirecţionare către Ucraina a 15 miliarde de euro din profiturile preconizate din activele ruseşti îngheţate.
  • Statul Major General: Rusia a pierdut 340.650 de soldaţi în Ucraina.
  • În timp ce Ucraina pregăteşte aderarea la UE, Rusia este preocupată de alegerile din primăvara anului viitor.
  • „Putin trebuie să piardă”, a declarat Volodimir Zelenski într-un discurs la Universitatea Naţională de Apărare din Washington.
  • FMI aprobă un ajutor de 900 de milioane de dolari pentru Ucraina.
2090 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 657. Zelensky, primit în Senatul SUA cu aplauze prelungite / Cancelarul austriac Nehammer blochează drumul Ucrainei spre aderarea la UE

UPDATE UE condamnă alegerile ruseşti din regiunile ocupate

„Luni, Comisia Electorală Centrală a Rusiei a decis să organizeze alegeri prezidenţiale, care vor avea loc în perioada 15-17 martie 2024, inclusiv pe teritoriile Ucrainei pe care Rusia le-a ocupat temporar, cu încălcarea clară a dreptului internaţional. UE condamnă ferm această nouă încercare a Rusiei de a-şi legitima anexarea temporară şi ilegală a teritoriilor Ucrainei”. Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, a declarat acest lucru într-o notă.

„Aşa-numitele „alegeri” încalcă grav Carta Naţiunilor Unite şi independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Rusia nu are o bază legitimă pentru o astfel de acţiune pe teritoriul Ucrainei recunoscut internaţional. UE nu va recunoaşte niciodată organizarea aşa-ziselor „alegeri” ruseşti şi nici rezultatele acestora pe teritoriile Ucrainei. Conducerea politică rusă şi cei implicaţi în organizare vor trebui să facă faţă consecinţelor acestor acţiuni ilegale. UE îşi reafirmă sprijinul ferm pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi dreptul său inerent la autoapărare. Crimeea, Herson, Zaporojie, Doneţk şi Lugansk sunt Ucraina”.

UPDATE Banii ruşilor, în contul Euroclear

Comisia Europeană a găsit, în sfârşit, o soluţie la propunerea înaintată Consiliului privind utilizarea profiturilor generate de activele ruseşti blocate în UE. Primul pas presupune crearea unui „cont dedicat” la Euroclear – instituţia financiară cu sediul în Belgia care deţine în jur de 191 de miliarde de euro active suverane ruseşti – în care să transfere sumele de bani. Banii vor rămâne acolo până când cele 27 de ţări UE vor decide cum (şi dacă) vor transfera banii în Ucraina, pentru a finanţa reconstrucţia. Propunerea va intra în vigoare numai după o eventuală aprobare de către Consiliu, care trebuie să decidă în unanimitate.

UPDATE Zelensk a ajuns la Senatul SUA, fiind întâmpinat de aplauze

WASHINGTON / Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit azi după-amiază în Senatul SUA pentru o serie de întâlniri privind noi fonduri pentru Ucraina. Preşedintele a fost întâmpinat cu lungi aplauze.

UPDATE Un hack asupra operatorului de telefonie provoacă probleme cu alertele de raid aerian în regiunile ucrainene

Părţile sistemului de alertă antiaeriană din regiunea Kiev nu funcţionează din cauza hacking-ului asupra companiei de telecomunicaţii Kyivstar, a declarat guvernatorul Ruslan Kravchenko pe 12 decembrie.

UPDATE SUA vizează peste 250 de persoane şi entităţi în noul pachet major de sancţiuni împotriva Rusiei

Departamentele Trezoreriei şi de Stat ale SUA au anunţat la 12 decembrie noi sancţiuni împotriva a peste 250 de persoane şi entităţi ca răspuns la invazia în curs a Rusiei în Ucraina.

UPDATE Serviciile secrete militare piratează autorităţile fiscale ruse

Unităţile cibernetice ucrainene au spart mii de servere ale sistemului fiscal rusesc, extrăgând informaţii sensibile înainte de a distruge baza de date fiscale, a declarat la 12 decembrie serviciul de informaţii militare ucrainean (HUR).

UPDATE Tusk: Polonia va "cere mobilizarea totală" a Occidentului pentru a ajuta Ucraina

Premierul polonez nou ales, Donald Tusk, a declarat pe 12 decembrie că Polonia va "cere cu voce tare şi decisivă mobilizarea deplină a lumii libere, a lumii occidentale, pentru a ajuta Ucraina în acest război".

UPDATE Danilov: Speranţele de contraofensivă nu s-au împlinit

Speranţele de contraofensivă ale Ucrainei nu s-au adeverit, dar asta nu înseamnă că Kievul nu va obţine în cele din urmă victoria, a declarat secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare, Oleksii Danilov, într-un comentariu pentru BBC la 12 decembrie.

UPDATE Camera Reprezentanţilor din SUA adoptă un proiect de lege care interzice importul de uraniu din Rusia

Camera Reprezentanţilor din SUA a votat la 11 decembrie un proiect de lege care interzice importul de uraniu rusesc. Majoritatea uraniului folosit de SUA este cumpărat din străinătate. Administraţia americană pentru Informaţii în domeniul Energiei (EIA) a declarat că, în 2022, 12% din cantitatea totală de uraniu utilizată de centralele nucleare din SUA a fost achiziţionată din Rusia, ceea ce o face al treilea mare furnizor.

UPDATE Un tribunal rus îşi reafirmă decizia de a menţine în arest preventiv un jurnalist american încarcerat

Curtea Supremă din regiunea rusă Tatarstan a decis, la 12 decembrie, să confirme decizia unei instanţe inferioare de a o menţine în arest preventiv pe Alsu Kurmasheva, o jurnalistă de la Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) cu dublă cetăţenie americană şi rusă.

UPDATE Rusia susţine că a doborât o rachetă balistică deasupra regiunii Belgorod

Vyacheslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, a declarat că apărarea aeriană a doborât o "ţintă" în apropierea satului Bessonovka, la aproximativ 30 de kilometri de oraşul Belgorod şi la aproape 50 de kilometri de graniţa cu Ucraina. Kievul nu a comentat afirmaţia, iar aceasta nu poate fi verificată independent.

UPDATE UE va propune un plan de redirecţionare către Ucraina a 15 miliarde de euro din profiturile preconizate din activele ruseşti îngheţate

Grupul celor şapte naţiuni (G7) a declarat că va reţine activele ruseşti îngheţate în jurisdicţiile lor, estimate la aproximativ 280 de miliarde de dolari, până când Rusia va plăti pentru reparaţiile şi reconstrucţia Ucrainei.

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 340.650 de soldaţi în Ucraina

Acest număr include 800 de pierderi suferite de forţele ruse chiar în ultima zi.

UPDATE Studiu: Ucraina a pierdut 18% din oamenii de ştiinţă din cauza războiului

Ucraina a pierdut 18% dintre oamenii de ştiinţă de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, potrivit unui studiu publicat de Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL) la 11 decembrie.

UPDATE Rusia bombardează 8 comunităţi din regiunea Sumy

Forţele ruse au atacat opt comunităţi de-a lungul graniţei din regiunea Sumy pe 11 decembrie, trăgând de 18 ori pe parcursul zilei, a raportat administraţia militară din regiunea Sumy.

UPDATE Zelensky se întâlneşte cu aliaţi cheie la Washington

La 11 decembrie, preşedintele Volodymyr Zelensky a avut o serie de întâlniri cu aliaţi cheie la Washington, în încercarea de a obţine sprijin suplimentar pentru Ucraina, în condiţiile în care finanţarea suplimentară a ajutorului american rămâne sub semnul întrebării.

UPDATE Reuters: Peste 100 de parlamentari europeni cer Congresului să aprobe ajutorul pentru Ucraina

Oficialii reprezintă cel puţin 17 ţări, printre care Franţa, Germania, Italia şi Polonia, şi vor trimite scrisoarea omologilor lor americani pe 12 decembrie.

UPDATE FMI aprobă un ajutor de 900 de milioane de dolari pentru Ucraina

Consiliul de administraţie al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a aprobat un ajutor de 900 de milioane de dolari pentru Ucraina.

Asistenţa vine pe fondul îngrijorărilor legate de viitorul sprijin financiar şi militar acordat Kievului de către aliaţii occidentali.

Anunţul a fost făcut de către directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, la Washington, alături de Volodimir Zelenski.

Plata are loc la sfârşitul aşa-numitei a doua revizuiri a programului de patru ani, în valoare de 15,6 miliarde de dolari, aprobat în martie, în cadrul Mecanismului extins de finanţare.

Ucraina se bazează pe ajutorul financiar şi militar, dar incertitudinea privind finanţarea suplimentară din partea Washingtonului şi a UE a crescut, deoarece contraofensiva Kievului nu a înregistrat succese majore.

Zelenski: Putin trebuie să piardă. Suntem ultima frontieră din Est

„Putin trebuie să piardă”. Volodimir Zelenski a spus acest lucru la Universitatea Naţională de Apărare din Washington. „Ucraina nu se va prăbuşi şi, deci, Europa nu se va prăbuşi, suntem ultima frontieră spre Est”, a subliniat preşedintele ucrainean, avertizând că Ţarul „trebuie oprit la început”, înainte de a ameninţa alte ţări, precum ţările baltice. „Lumea ne urmăreşte”, a subliniat el. Pentru Putin, a subliniat Zelenski, întârzierile în ajutorul militar sunt „visele devenite realitate”. „Puteţi conta pe Ucraina pentru a-l învinge” şi „sperăm de asemenea că putem conta pe voi”, a repetat preşedintele ucrainean.

Casa Albă, îngrijorată: nicio veste despre Navalnîi

Casa Albă este „foarte îngrijorată” de ultimele ştiri referitoare la opozantul rus Alexei Navalnîi, care a fost închis în Rusia şi ale cărui rude nu pot să-l contacteze de aproape o săptămână, a declarat un purtător de cuvânt. „Trebuie să fie eliberat imediat. Nu ar fi trebuit niciodată să fie închis”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, indicând că autorităţile americane caută informaţii suplimentare.

Nou pachet de ajutor pentru Kiev până la sfârşitul lunii

Joe Biden a fost cel care l-a invitat pe Volodimr Zelenski la Washington. Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională American, John Kirby, a spus acest lucru într-un briefing de presă la bordul Air Force One, anunţând că SUA vor anunţa un nou pachet de ajutor pentru Kiev până la sfârşitul lunii. În acesgt timp, UE pregăteşte al 12-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei. Deocamdată, a fost atins acordul politic.

Alegerile prezidenţiale ruseşti din martie vor avea loc şi în regiunile ucrainene anexate

Rusia a decis să organizeze alegeri prezidenţiale în martie viitor, în care Vladimir Putin va fi aproape sigur ales pentru încă un mandat, inclusiv în regiunile anexate ucrainene, controlate doar parţial de forţele Moscovei şi nerecunoscute de comunitatea internaţională ca parte a Federaţiei. Decizia a fost anunţată de Comisia Electorală Centrală, după consultări cu Ministerul de Interne şi cu serviciile de securitate interne. Un pas necesar pentru a organiza alegeri în regiunile în care legea marţială este în vigoare, este vorba despre Lugansk, Doneţk, Zaporojie şi Herson, unde a fost proclamată de Moscova încă de anul trecut.

Se va vota şi în Crimeea, aşa cum s-a întâmplat din 2014, când peninsula de la Marea Neagră a fost anexată Rusiei pe baza unui referendum nerecunoscut internaţional de majoritatea ţărilor. Vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale, Nikolai Bulaiev, a subliniat că decizia a fost luată în unanimitate, deşi „nu este uşor să lucrezi pentru comisiile electorale locale din noi regiuni şi este periculos”.

Zelenski a salutat înscăunarea lui Tusk pro-european în Polonia: Parteneriat strategic pentru a învinge inamicul nostru comun

Preşedintele ucrainean a salutat alegerea pro-europeanului Donald Tusk ca prim-ministru al Poloniei şi a cerut Varşoviei să menţină „unitatea” cu Kievul în faţa Rusiei. „Viitorul Ucrainei şi Poloniei constă în unitate, asistenţă reciprocă şi parteneriat strategic, pentru a învinge inamicul nostru comun”, a scris Zelenski la X. Varşovia este unul dintre principalii susţinători ai Kievului în Uniunea Europeană.

Ministrul maghiar de externe rămâne anti-Ucraina

În cadrul întrevederii cu ministrul de externe Dmitro Kuleba, ministrul maghiar de Externe, Péter Szijjártó, a subliniat că pentru Budapesta „nu este o problemă tactică, ci o decizie de importanţă istorică pentru întreg viitorul Uniunii Europene” şi a criticat lipsa de pregătire a Comisiei Europene în ceea ce priveşte impactul potenţial al aderării Ucrainei la UE. Purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a făcut cunoscut acest lucru, subliniind că Szijjártó „a subliniat necesitatea de a se pregăti în mod adecvat pentru negocieri reciproc avantajoase cu Ucraina”.

Secretarul american al Apărării: America va fi mai în siguranţă dacă ajutăm Kievul să-şi apere libertatea

„Suntem hotărâţi să ajutăm Ucraina şi să împiedicăm Rusia să atace orice altă ţară, inclusiv aliaţii noştri NATO. Dacă nu reacţionăm acum la agresiunea Kremlinului, ne vom confrunta cu noi băi de sânge în viitor". Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a spus acest lucru în discursul său la Universitatea Naţională de Apărare, înaintea discursului preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, citând o frază celebră a lui Martin Luther King. „America va fi mai sigură dacă ajutăm Kievul să-şi apere libertatea”, a subliniat el.

Zelenski: Războiul lui Putin este împotriva Europei libere

„Războiul Rusiei împotriva Ucrainei este de fapt un război împotriva întregii Europe libere”. Volodimir Zelenski a spus acest lucru la Washington, subliniind că „Putin vrea să împartă Europa pentru prima dată de la căderea Zidului Berlinului”.

124 de milioane de euro sosesc din Suedia pentru Ucraina în prag de iarnă

Suedia va dona 1,4 miliarde SEK Ucrainei (aproximativ 124 milioane euro) pentru a sprijini populaţia ţării pentru iarnă. Noul pachet de ajutor a fost prezentat de prim-ministrul Ulf Kristersson şi de ministrul Dezvoltării, Johan Forssell, după cum a informat presa suedeză Svt. „Acesta este cel mai mare sprijin de până acum în ajutorul bilateral al Suediei pentru Ucraina”, a spus Kristersson, la conferinţa de presă. Majoritatea banilor, 900 de milioane de coroane suedeze, vor merge către Fondul Băncii Mondiale pentru Reconstrucţia Ucrainei. Fondul sprijină infrastructura-cheie a Ucrainei în sectoarele energie, locuinţe, sănătate şi transport şi va fi utilizat pentru achiziţionarea de echipamente de încălzire şi capacitatea de transport a reţelei electrice a Ucrainei. Forssell a acuzat Rusia că a condus un fel de „terorism energetic” împotriva Ucrainei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici