Războiul din Ucraina, ziua 685. Mai multe rachete deasupra Ucrainei şi concluzia Kievului: Putin nu vrea pace / S-au folosit şi rachete Kinjal / Atac şi la Belgorod

  • Bloomberg: Negocierile secrete de pace la care au participat Ucraina, G7 şi ţări neutre nu au dat rezultate.
  • Oficiali de la Casa Albă s-au întâlnit luni cu mai mulţi lideri ai firmelor de capital de risc şi ai industriilor tehnologice şi de apărare, într-un efort de a consolida interesul administraţiei Biden de a sprijini accesul Ucrainei la echipamente americane de ultimă generaţie.
  • Zelenski: Rusia va plăti pentru teroare, va simţi cu siguranţă răspunsul Ucrainei
6030 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 685. Mai multe rachete deasupra Ucrainei şi concluzia Kievului: Putin nu vrea pace / S-au folosit şi rachete Kinjal / Atac şi la Belgorod

Sursă foto: Hepta / Mediafax Foto

UPDATE Un oficial rus susţine că un atac în regiunea Kursk a ucis o femeie

O femeie a fost ucisă în regiunea rusă Kursk ca urmare a unui atac "din partea Ucrainei", a afirmat Roman Starovoit, guvernatorul regiunii, la 9 ianuarie. Kievul nu a revendicat responsabilitatea pentru presupusul atac.

UPDATE Ministerul Energiei: Forţele ruseşti au tras de două ori asupra muncitorilor în ultimele două zile

Muncitorii care reparau infrastructura energetică deteriorată din regiunea Harkov au fost atacaţi de forţele ruseşti de două ori în ultimele două zile, dar au reuşit totuşi să restabilească alimentarea cu energie electrică pentru 1.000 de persoane, a declarat Ministerul ucrainean al Energiei la 9 ianuarie. Niciunul dintre lucrători nu a fost rănit în urma atacului.

UPDATE Bloomberg: Negocierile secrete de pace la care au participat Ucraina, G7 şi ţări neutre nu au dat rezultate

Discuţiile nu au reuşit să producă rezultate semnificative, dar sunt reprezentative pentru eforturile Ucrainei şi ale aliaţilor săi de a atrage ţările din afara Occidentului să susţină formula de pace a Ucrainei.

UPDATE DTEK: Alimentarea cu energie electrică a 218.000 de persoane din regiunile Odesa şi Dnipropetrovsk

Ministerul ucrainean al Energiei a declarat pe 8 ianuarie că zone întinse din ţară au rămas fără energie electrică din cauza vremii de iarnă şi a atacurilor ruseşti asupra infrastructurii energetice.

UPDATE Dronele ar fi lovit un depozit de petrol şi un furnizor de energie din regiunea Oryol din Rusia

Mai multe drone au lovit în după-amiaza zilei de 9 ianuarie "instalaţiile unui complex de combustibil şi energie" din regiunea rusă Oryol, a afirmat guvernatorul regional, Andrey Klychkov, pe Telegram.

UPDATE Media: Zelensky este aşteptat să viziteze Elveţia săptămâna viitoare

Preşedintele Volodymyr Zelensky este aşteptat să viziteze Elveţia săptămâna viitoare pentru cel puţin două zile, a relatat ziarul Tages-Anzeiger la 8 ianuarie, citând surse confidenţiale.

Deşi s-a alăturat sancţiunilor internaţionale împotriva Rusiei şi a oferit ajutor umanitar Ucrainei, Elveţia a refuzat să trimită ajutor militar direct Kievului, invocând politica sa de neutralitate de lungă durată.

Se aşteaptă ca preşedintele să călătorească în principal la Davos pentru a participa la Forumul Economic Mondial (WEF), programat pentru perioada 15-19 ianuarie, dar şi să viziteze Berna pentru a se întâlni cu unii sau cu toţi membrii guvernului elveţian, a precizat ziarul.

Potrivit presei elveţiene, Zelensky intenţionează să vorbească personal la WEF. Organizaţia cu sediul în Elveţia reuneşte liderii guvernamentali, ai mediului de afaceri şi ai societăţii civile din întreaga lume "pentru a modela agendele globale, regionale şi industriale".

The Kyiv Independent nu a putut verifica aceste afirmaţii.

Cu o zi înainte de forumul din 14 ianuarie, la Davos este programată cea de-a patra reuniune privind formula de pace din Ucraina, în cadrul pregătirilor pentru Summitul Global pentru Pace, a anunţat Zelensky în decembrie.

Radiodifuzorul public elveţian RTS a scris că discuţiile privind presupusa vizită a lui Zelensky sunt în curs de desfăşurare, menţionând că speculaţii similare sunt frecvente înaintea summiturilor anuale de la Davos.

Ministerele de externe ale Elveţiei şi Ucrainei nu au confirmat oficial informaţia. Vizitele externe ale lui Zelensky sunt adesea neanunţate până în ultimul moment din motive de securitate.

UPDATE Oficial: Bilanţul atacului rusesc din 29 decembrie asupra Kievului a crescut la 33 de morţi

Bilanţul atacului în masă din 29 decembrie al Rusiei împotriva Kievului a crescut la 33 de morţi, deoarece a fost găsit încă un cadavru, a declarat Serhii Popko, şeful Administraţiei militare a oraşului Kiev, la 9 ianuarie.

Rusia a declanşat pe 29 decembrie cel mai mare atac aerian împotriva Ucrainei, vizând mai multe oraşe, inclusiv Kievul. Primarul Vitali Klitschko l-a numit cel mai mortal atac asupra civililor din Kiev de la începutul invaziei la scară largă.

Forţele ruse au lansat 158 de rachete şi drone asupra Ucrainei la începutul zilei de 29 decembrie, dintre care majoritatea au fost doborâte de apărarea aeriană a ţării. Se pare că peste 50 de persoane au fost ucise, iar alte peste 160 au fost rănite în întreaga ţară.

Moscova şi-a intensificat recent atacurile împotriva oraşelor şi a infrastructurii critice din Ucraina odată cu scăderea temperaturilor, reluând strategia sa de anul trecut.

În cel mai recent atac, la 8 ianuarie, trupele ruse au lansat 59 de rachete şi drone asupra Ucrainei, ucigând cel puţin cinci persoane şi rănind alte 45, potrivit autorităţilor ucrainene.

UPDATE Hackerii au spart Alfa Bank

UPDATE Ruşii poluează aerul

UPDATE Ucraina intră în criză de armament

UPDATE Kremlin: Ucraina a folosit rachete americane, germane, franceze şi italiene pentru a lovi ţinte civile ruse

Kremlinul, relatează Reuters, acuză: Ucraina a folosit rachete americane, germane, franceze şi italiene, pentru a lovi ţinte civile ruse.

UPDATE Ucraina, atacată şi cibernetic

UPDATE Atacul rusesc în sud, cartier rezidenţial lovit

Forţele ruse au atacat aseară comunitatea Marhaneţ, din cartierul Nikopol - sudul Ucrainei, provocând pagube într-un cartier rezidenţial: acest lucru a fost anunţat de şeful administraţiei militare regionale din Dnipropetrovsk, Serhi Lisak, potrivit Ukrinform. „După miezul nopţii, Marhaneţ, districtul Nikopol, a fost lovit. Inamicul a lovit oraşul folosind artilerie grea”, a scris Lisak pe Telegram, adăugând că cinci blocuri şi două maşini au fost avariate. Nu au fost raportate victime.

UPDATE Raid împotriva oraşului rusesc Belgorod: 3 răniţi grav

Un alt atac ucrainean asupra Belgorod, un oraş rusesc la graniţa dintre cele două ţări. Potrivit guvernatorului regiunii, Vlacheslav Gladkov, cel puţin trei persoane, doi bărbaţi şi o femeie, au fost grav rănite într-un atac care a avut loc în timpul nopţii. Guvernatorul a anunţat că „zece ţinte aeriene” au fost interceptate şi doborâte.

UPDATE Zelenski: Rusia va plăti pentru teroare, va simţi cu siguranţă răspunsul Ucrainei

Atacul cu rachete din dimineaţa zilei de luni a provocat moartea a patru persoane şi rănirea altor 45. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat acest lucru în discursul său nocturn.

"Această dimineaţă, din păcate, a început din nou cu un atac masiv cu rachete. Harkov, Zaporojie, Krivoi Rog, regiunea Khmelnytskyi. 45 de persoane au fost rănite, iar până în acest moment, patru persoane au fost raportate ca fiind moarte. Condoleanţe familiilor şi prietenilor! Statul terorist va simţi cu siguranţă răspunsul nostru", a declarat Zelenski.

Potrivit acestuia, operaţiunile de urgenţă şi de salvare sunt încă în curs de desfăşurare în trei regiuni din Ucraina după loviturile armatei ruse.

Zelenski le-a mulţumit salvatorilor, poliţiştilor şi lucrătorilor din serviciile publice care au fost implicaţi în această activitate.

ŞTIREA INIŢIALĂ

"Conversaţia s-a axat pe o serie de sisteme, inclusiv, sisteme aeriene fără pilot la bord, cum să contracarăm sistemele aeriene fără pilot la bord care se apropie şi apoi, de asemenea, să abordăm provocarea deminării", a declarat unul dintre oficiali pentru un grup de reporteri după întâlnirea de cinci ore, informează Reuters.

Jake Sullivan, şeful Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe, a convocat reuniunea pentru a insista pentru "un accent reînnoit pe sprijinirea Ucrainei în vederea depăşirii acestor provocări tehnologice cheie pe care le-a identificat ca fiind un obstacol în calea progresului şi impulsului lor pe câmpul de luptă", a declarat un al doilea oficial al administraţiei.

Membrii cheie ai Consiliului de Securitate Naţională s-au întâlnit cu directori din industrie de la Fortem Aerospace, companii de tehnologie de apărare precum Palantir Technologies şi Anduril Industries, precum şi cu producătorul de drone Skydio, printre alţii, care au fost aduşi la Casa Albă.

Jake Sullivan a participat cel puţin la o parte din eveniment, la fel ca şi adjunctul său, Jon Finer, care a condus o parte a întâlnirii, a declarat unul dintre oficiali.

Oficialii administraţiei au declarat că întâlnirea le-a oferit ocazia de a afla despre noile capacităţi de la o secţiune mai profundă a industriei americane, în speranţa că guvernul ar putea facilita aducerea acestor inovaţii în folosul Ucrainei.

Oficialii au subliniat că orice efort de sprijinire a Ucrainei ar fi frânat fără pachetul de ajutor suplimentar de peste 100 de miliarde de dolari blocat în Congres şi care include aproximativ 50 de miliarde de dolari în noi ajutoare de securitate pentru Ucraina în lupta cu Rusia, precum şi 14 miliarde de dolari pentru Israel în războiul pe care îl duce împotriva Hamas în Gaza.

Oficialii au declarat că acest efort este separat de acordul din decembrie pentru a accelera coproducţia de arme şi schimbul de date între SUA şi Ucraina.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici