Războiul din Ucraina, ziua 700. Avion militar rusesc doborât în regiunea Belgorod: 74 de morţi / Atacurile cu rachete ruseşti asupra oraşelor ucrainene au făcut 18 morţi, afirmă Zelenski

  • Rachete ruseşti au lovit cele mai mari două oraşe din Ucraina, omorând 18 persoane, rănind peste 130 şi deteriorând locuinţe şi infrastructura, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski.
  • Un avion rusesc cu zeci de persoane la bord s-a prăbuşit în apropiere de Ucraina.
808 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 700. Avion militar rusesc doborât în regiunea Belgorod: 74 de morţi / Atacurile cu rachete ruseşti asupra oraşelor ucrainene au făcut 18 morţi, afirmă Zelenski

Războiul din Ucraina, ziua 700. Atacurile cu rachete ruseşti asupra oraşelor ucrainene au făcut 18 morţi, afirmă Zelenski

UPDATE Ucraina spune că Rusia nu i-a cerut să asigure securitatea spaţiului aerian unde s-a prăbuşit avionul rusesc

Serviciile de informaţii militare ucrainene au declarat că Ucrainei nu i s-a cerut miercuri să asigure securitatea spaţiului aerian în jurul zonei Belgorod din sudul Rusiei, aşa cum s-a întâmplat în timpul schimburilor anterioare de prizonieri de război cu Moscova.

Într-o postare pe Telegram, serviciul a declarat că acuzaţiile Rusiei potrivit cărora Kievul a doborât miercuri un avion de transport militar în zona Belgorod care transporta 65 de prizonieri ucraineni ar putea fi "o acţiune planificată pentru a destabiliza situaţia din Ucraina şi a slăbi sprijinul internaţional pentru statul nostru".

De asemenea, agenţia a declarat că nu are informaţii fiabile despre cine se afla la bordul avionului de transport militar rusesc prăbuşit.

UPDATE Rusia acuză Ucraina pentru doborârea avionului

Rusia a acuzat miercuri Ucraina că a doborât în mod deliberat un avion de transport militar rusesc care transporta 65 de soldaţi ucraineni capturaţi pentru un schimb de prizonieri, în ceea ce a numit un act de terorism barbar care a ucis în total 74 de persoane.

Ministerul rus al Apărării a declarat că şase membri ai echipajului şi trei soldaţi ruşi se aflau la bordul avionului de transport militar Ilyushin Il-76 doborât în apropiere de oraşul rus Belgorod, în apropiere de graniţa cu Ucraina.

"Prin comiterea acestui act terorist, conducerea ucraineană şi-a arătat adevărata faţă. Nu a ţinut cont de vieţile propriilor săi cetăţeni", se arată într-un comunicat al ministerului.

Ministerul de Externe al Rusiei a calificat doborârea avionului ca fiind "un act barbar".

Mihail Podoliak, un oficial ucrainean, a declarat pentru Reuters: "Comentariile vor veni puţin mai târziu. Este nevoie de timp pentru a clarifica toate datele".

UPDATE Un avion rusesc cu cu zeci de persoane la bord s-a prăbuşit în apropiere de Ucraina

Un avion militar rusesc de transport Ilyushin Il-76 s-a prăbuşit miercuri în regiunea rusă Belgorod, în apropierea graniţei ucrainene, a anunţat agenţia de presă de stat RIA, citând Ministerul Apărării de la Moscova. Potrivit BBC, cel puţin 65 de persoane aflate la bord au fost ucise.

UPDATE Pentagonul: Lipsa de finanţare împiedică SUA să răspundă celor mai urgente nevoi ale Ucrainei pe câmpul de luptă

Fără aprobarea Congresului pentru acordarea de ajutor suplimentar Ucrainei, lipsa de fonduri împiedică SUA să facă faţă celor mai urgente sarcini de luptă ale Ucrainei, inclusiv întreţinerea echipamentelor deja furnizate, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Patrick Ryder, în timpul unei conferinţe de presă din 23 ianuarie.

După ultima reuniune a Grupului de Contact pentru Apărare din Ucraina (UDCG) din 23 ianuarie, oficialii ucraineni au primit angajamente privind noi livrări de armament din partea altor aliaţi.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Oraşul Harkov, situat în estul ţării, a suferit trei valuri de atacuri. Au fost atacuri asupra Kievului şi în centrul Ucrainei şi în regiunea sudică Herson, supusă unui bombardament constant.

Zelenski, în discursul său video nocturn, a declarat că Rusia a lansat aproape 40 de rachete de diferite tipuri în "un alt atac combinat pentru a încerca să ocolească sistemul nostru de apărare aeriană".

Peste 200 de locaţii au fost lovite, inclusiv 139 de locuinţe, cu mulţi morţi într-o "clădire obişnuită de apartamente. Oameni obişnuiţi locuiau acolo", a spus el.

Primarul din Harkov şi guvernatorul regiunii Harkov au declarat că opt persoane au fost ucise în oraş, care a fost supus unor atacuri repetate în cele 23 de luni de război.

Serviciile de urgenţă ucrainene au postat online o înregistrare video cu echipe care scotocesc printr-o clădire de apartamente distrusă. Poliţia a declarat că operaţiunile de căutare au fost suspendate înainte de miezul nopţii, deoarece exista pericolul ca resturile să cadă peste echipele de salvare, reatează Reuters.

Guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Synehubov, a declarat că peste 100 de blocuri au fost avariate în primele două atacuri. El a precizat că au fost trei lovituri în cursul serii asupra unui bloc de apartamente şi a altor infrastructuri, soldate cu şapte răniţi.

Statul Major General al Ucrainei a declarat că forţele armate ale ţării au distrus 22 din cele 44 de rachete de diferite tipuri. Aproape 20 au fost doborâte deasupra Kievului, a declarat administraţia militară a oraşului.

Atacurile au coincis cu declaraţia ministrului apărării Rustem Umerov, care a spus la ultima reuniune ministerială internaţională privind nevoile de apărare ale Kievului că Rusia îşi intensifică atacurile cu rachete.

În ultimele două luni, a spus el, forţele ruse au folosit peste 600 de rachete şi peste 1.000 de drone.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici